Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Інтереси регіону враховані у поправках до Держбюджету-2008

9 липня 2008 - 11:06

Перший заступник голови облдержадміністрації Олександр Бережний взяв участь у всеукраїнській селекторній нараді з питань внесення змін до Закону України про Державний бюджет на 2008 рік, яку провів Міністр фінансів Віктор Пинзеник. У запорізькій селекторній студії ВАТ «Укртелеком» також працювали Запорізький міський голова Євген Карташов, заступник голови облдержадміністрації Леонід Анісімов, керівники відповідних структурних підрозділів ОДА та Запорізького міськвиконкому.

Віктор Пинзеник повідомив, що змінами та доповненнями до Державного бюджету на 2008 рік передбачено збільшення мінімальних заробітних плат і пенсій. За його словами, до кінця року відбудеться зростання на 31,6% мінімальної пенсії, яка складатиме 546 грн. У той же час розмір мінімальної заробітної плати підвищиться на 31,5%. А з урахуванням введення з 1 вересня поточного року третього етапу єдиної тарифної сітки на 9,9% зросте середня заробітна плата у бюджетній сфері. Окрім того, передбачено збільшення розміру пенсії реабілітованим громадянам, членам сімей реабілітованих громадян, допомоги інвалідам з дитинства 1, 2, 3-ї груп.

Новина про те, що 6,7 мільярда додаткових коштів, які з'явилися у зв'язку зі зміною макроекономічних показників, залишаться в розпорядженні місцевих бюджетів порадувала всіх присутніх у запорізькій студії. З 1 вересня поточного року місцеві бюджети додатково отримають з Державного бюджету дотації на введення єдиної тарифної сітки у розмірі 1 мільярд 156 мільйонів гривень, 1,4 мільярда гривень буде отримано додатково до субвенцій на соціально-економічний розвиток регіонів, і 950 мільйонів гривень одержать міста, що братимуть участь у проведенні чемпіонату Європи з футболу в 2012 році. Міністр фінансів запевнив, що відтепер 100% збору за забруднення навколишнього середовища буде залишатись у місцевих бюджетах. Раніше державний бюджет забирав 65% цих надходжень, залишаючи 25% для обласних бюджетів і 10% – для бюджетів міст. Віктор Пинзеник повідомив про збільшення на 1,9 мільярда гривень інвестиційної складової місцевих бюджетів та започаткування цілеспрямованого субсидування малих міст. Таким чином вперше за 17 років незалежності Уряд закладає до бюджету 1 мільярд гривень на соціально-економічний розвиток малих міст, які будуть розподілені між ними пропорційно до чисельності їхніх жителів. 50 мільйонів гривень передбачено Урядом у проекті цьогорічного бюджету для програми “Питна вода”. Про це повідомив учасник селекторної наради у столичній студії «Укртелекому» Міністр з питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко. За словами Міністра, ці кошти будуть спрямовані насамперед у ті регіони, де якість питної води нижча встановлених санітарних норм. Це стосується, в першу чергу, АР Крим, Одеської та Донецької областей.

Перший заступник голови ОДА Олександр Бережний підтримав ініціативу Уряду щодо зміцнення регіональної політики та закріплення її у проекті Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2008 рік”. Разом з тим, він вказав міністрам на ряд негативних тенденцій і запропонував розглянути шляхи їх подолання. Зокрема, йшлося про погашення заборгованості територій за спожитий газ. Так, наприклад, місто Запоріжжя, щоб розрахуватися з боргами попередніх років у сумі 23 млн. грн., змушене було взяти кредити. А Уряд прийняв рішення про списання цих боргів територіям. Тож Олександр Бережний запропонував урядовцям стимулювати ті території, які працюють над погашенням заборгованості, а не очікують преференцій.

Також він наголосив на необхідності законодавчо забезпечити територіям можливість формувати тарифи на комунальні послуги, виходячи з місцевих реалій. Окремо посадовець звернувся до керівництва Міністерства будівництва і регіональної політики з проханням якнайшвидше затвердити переліки об'єктів області, щоб вже найближчим часом забезпечити їх належне фінансування з Держбюджету. Особливу увагу Уряду Олександр Бережний привернув до проблеми фінансування проекту національного заповідника «Хортиця», про розвиток якого Президент України вже видав кілька Указів.

Урядовці погодилися зі слушними зауваженнями першого заступника голови ОДА.

- Сьогодні ми обговорювали зміни до Держбюджету, адже проект цього закону вже надійшов до Верховної Ради і, сподіваюсь, буде прийнятий найближчим часом. Разом з тим, сам факт такого обговорення на загальнодержавному рівні свідчить про позитивні зміни в регіональній політиці Уряду, – дав оцінку заходу Олександр Бережний. – Обласна виконавча влада і надалі відстоюватиме інтереси регіону і добиватиметься їх врахування при формуванні нового Державного бюджету.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також