Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Керівникам територій фахово допомагають упроваджувати реформи на місцях

10 жовтня 2018 - 14:44

Для голів райдержадміністрацій та районних рад, голів об’єднаних територіальних громад, фахівців бухгалтерських служб розпорядників коштів місцевих бюджетів, керівників державних установ, міських голів Запорізької області відбувся науково-практичний семінар «Реалізація реформ: децентралізація, освітня сфера, реформування бухгалтерського обліку та контролю державного сектору, місцеві бюджети».

Відкриваючи захід, керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко представила фахівців, які спеціально прибули до Запоріжжя: радника Міністра освіти і науки Сергія Лондаря, академіка НАН України Тетяну Єфименко, представника Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України Аллу Двігун. У заході також взяли участь директор Департаменту фінансів ОДА Сергій Медвідь та директор Департаменту освіти і науки ОДА Тетяна Озерова.

- Запорізька область, за даними рейтингу щодо формування ОТГ, посідає четверте місце серед регіонів за всіма параметрами, а за покриттям ОТГ в області – перше місце та друге – за кількістю громад, що об’єдналися. Успішність реформ в Україні підтверджується тим, що сьогодні більше третини загальної кількості рад базового рівня (34,8 %), переважно у сільській місцевості, трансформувалися у 836 ОТГ, які згуртували 3796 територіальних громад, що становить понад третину від загальної площі України (35 %), де проживає одна п’ята населення України. Найбільш актуальним для органів місцевого самоврядування та місцевих державних адміністрацій у контексті реформи децентралізації влади залишається питання реформування районного рівня. Наступний крок, який планує здійснити держава, – це прийняття закону «Про засади адміністративно-територіального устрою України» та проведення відповідних інституційних змін. У зв’язку з цим, безумовно, виникне багато питань щодо практичного упровадження визначених законопроектом норм стосовно порядку утворення, ліквідації, встановлення і пересування меж адміністративно-територіальних одиниць, - наголосила Зінаїда Бойко.

Представник Міністерства освіти і науки  презентував результати використання коштів освітньої субвенції місцевими бюджетами України. Учасники мали можливість наочно побачити зміни, що вже відбулися,  та середньострокову перспективу. Регіональний консультант Асоціації міст України в Запорізькій області Маргарита Трипольська доповіла про перспективи подальшого впровадження реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади, реформування адміністративно-територіального устрою та організації управління на районному рівні.

Під час другої, практичної частини семінару мова йшла безпосередньо про модернізацію бухгалтерського обліку в державному секторі України та стратегічні напрями реформування .

Отримані на семінарі фахові консультації та роз’яснення  допоможуть керівникам місцевих громад провести аналіз основних проблемних питань реформування обліку доходів та витрат бюджетних установ, опанувати процес планування кошторису, створити умови для запровадження структури внутрішнього контролю та системи  підзвітності тощо.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Незламний запорізький бізнес продовжує працювати під час війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 01.09.2024

Впродовж доби окупанти 164 рази били по 10 населених пунктах Запорізької області.

«Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: Запоріжжя вшанувало пам'ять полеглих воїнів патріотичним забігом

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 31.08.2024

Впродовж доби окупанти 221 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області.

Як заклади освіти дотримуються заходів безпеки: результати інспекції ДСНС та Національної поліції

Україна має майбутнє: Запорізький національний університет розпочав новий навчальний рік урочистою посвятою першокурсників

Очне навчання в садочках, школах, профтехах та коледжах: Запорізька область готова до нового навчального року

Запорізькі підприємці отримають майже 77 млн грн на розвиток бізнесу за програмою «Власна справа»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.08.2024

Навчання та гуртки в укритті: Запорізька санаторна школа-інтернат № 7 готується до повернення дітей у класи