Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Веселівська громада продемонструвала дієвість інтегрованої моделі соціального захисту населення

27 вересня 2018 - 09:52

У рамках семінару-наради для голів об’єднаних територіальних громад Запорізької та Херсонської областей щодо формування інтегрованої системи надання соціальних послуг в умовах децентралізації представники  Міністерства соціальної політики України на чолі із заступником Міністра з питань європейської інтеграції Олександрою Чуркіною відвідали Веселівську селищну ОТГ, де з липня 2017 року впроваджується модель адміністрування надання послуг із соціальної підтримки населення, та ознайомилися з досвідом організації соціального захисту населення та захисту прав дітей на рівні об’єднаної територіальної громади.

Делегацію супроводжували директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Світлана Абдурахманова та її заступник Ірина Разуваєва, директор Запорізького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Оксана Понікарова, начальник Служби у справах дітей облдержадміністрації Антоніна Матвєєва.

Під час зустрічі  представники громади  ознайомили гостей із системою надання соціальних послуг.

Так, у Веселівській об’єднаній територіальній громаді функціонує відділ соціального захисту виконкому ОТГ, комунальна установа  «Центр соціальних послуг», у структурі якої діють два підрозділи: відділення соціальної допомоги вдома та відділ соціальної служби для сім’ї, дітей та молоді.

Селищна рада тісно співпрацює з управлінням соціального захисту населення та Службою у справах дітей Веселівської райдержадміністрації, відділом з призначення, перерахунку та виплати пенсії Мелітопольського об’єднаного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області, районною філією Запорізького обласного центру зайнятості.

Перші кроки в наданні послуг із соціальної підтримки населення громади в процесі децентралізації вже зроблено.   Наразі використовується унікальна можливість забезпечення доступності цих послуг для громадян. Тепер жителі громади мають можливість отримувати послуги у ЦНАПі, у  фронт-офісах, що діють у  старостатах. Тут громадяни отримують необхідну інформацію, довідки, а також звертаються за призначенням пільг, субсидій, компенсацій та інших видів державної допомоги.

Зараз планується подальше удосконалення співпраці з управлінням соціального захисту населення райдержадміністрації щодо обміну інформацією та доступу до реєстру отримувачів пільг та допомоги, запровадження електронного  документообігу, створення соціального паспорта громади з означенням основних цільових груп споживачів послуг та вивчення їх потреб, створення Служби у справах дітей Веселівської селищної ради.

У громаді також передбачається запровадження інноваційних моделей надання соціальних послуг, розширення їх спектру, відкриття нових відділень у Центрі соціальних послуг, зокрема, відділення організації надання натуральної допомоги.

Працівники ОТГ також поділилися намірами щодо запровадження нових форм співробітництва з благодійними фондами, громадськими та релігійними організаціями, поглиблення співпраці зі спеціалістами селищної ради щодо підготовки  інвестиційних проектів соціального спрямування.

У рамках програми перебування фахівці ознайомилися з роботою ЦНАПу, комунальної установи «Центр соціальних послуг» Веселівської селищної ради, фронт-офісу у старостаті та мобільного соціального офісу в с. Широке, відвідали прийомну сім’ю Чурсіних, а також здійснили оглядову екскурсію об’єктами Веселівської ОТГ. 

Представники делегації Мінсоцполітики надали низку фахових рекомендацій щодо подальшого впровадження інтегрованої моделі соціального захисту населення в ОТГ.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Незламний запорізький бізнес продовжує працювати під час війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 01.09.2024

Впродовж доби окупанти 164 рази били по 10 населених пунктах Запорізької області.

«Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: Запоріжжя вшанувало пам'ять полеглих воїнів патріотичним забігом

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 31.08.2024

Впродовж доби окупанти 221 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області.

Як заклади освіти дотримуються заходів безпеки: результати інспекції ДСНС та Національної поліції

Україна має майбутнє: Запорізький національний університет розпочав новий навчальний рік урочистою посвятою першокурсників

Очне навчання в садочках, школах, профтехах та коледжах: Запорізька область готова до нового навчального року

Запорізькі підприємці отримають майже 77 млн грн на розвиток бізнесу за програмою «Власна справа»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.08.2024

Навчання та гуртки в укритті: Запорізька санаторна школа-інтернат № 7 готується до повернення дітей у класи