Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Напередодні Міжнародного дня громадян похилого віку в Запоріжжі вітали активістів ветеранського руху

26 вересня 2018 - 15:34

В академічному обласному українському музично-драматичному театрі ім. В.Г. Магара відбулися урочисті збори ветеранів області з нагоди відзначення Міжнародного дня громадян похилого віку та Дня ветерана. Участь у заході взяв голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

- Мабуть, у кожного з нас у житті існує такий ветеран, знайомством з яким ми пишаємось. Це людина, яка нас навчила дуже важливим речам, що знадобились та запам’ятались  на все життя. Наші мудрі ветерани пережили війну, після якої відбудували державу, ростили дітей та показали своєю працею, що кожна людина здатна на подвиги, на те, що на перший погляд здається неможливим. І ми вдячні вам за цю науку. За той ентузіазм та життєву енергію, якій заздрять навіть молоді покоління. Бажаю вам, аби це вміння ніколи не покидало вас. Низький вам уклін від керівництва області, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Традиційно відбулася церемонія нагородження. За вагомий внесок у розвиток ветеранського руху, вирішення проблем громадян похилого віку, активну життєву позицію та з нагоди Міжнародного дня громадян похилого віку та Дня ветерана очільник регіону оголосив подяку відповідальному секретарю Оріхівської районної організації ветеранів Тетяні Литвин; голові організації ветеранів Веселівської об’єднаної територіальної громади Валентину Маслічу; голові громадської організації «Мелітопольська районна організація ветеранів війни, праці та дітей війни» Тамарі Селезньовій та голові ради Бердянської міської організації ветеранів України  Людмилі Філатовій.

За багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, уважне ставлення до людей похилого віку та з нагоди Міжнародного дня громадян похилого віку та Дня ветерана подяку голови Запорізької обласної державної адміністрації оголошено молодшій сестрі комунальної установи «Таврійський будинок інвалідів»  Тетяні Авраменко; соціальному працівнику Василівського відділення соціальної допомоги вдома комунальної установи «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Тетяні Плохій,  швачці  відділення денного перебування комунальної установи «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Чернігівської селищної ради Тетяні Хлепітько.

За даними Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації,  на сьогодні в Запорізькій області проживає 369,5 тисячі пенсіонерів, з них 47,7 тисячі ветеранів війни, у тому числі 18,9  тисячі учасників бойових дій, 216,6 тисячі ветеранів праці  та 139,1 тисячі дітей війни.

Лави ветеранів об’єднують кілька поколінь людей, руками яких забезпечувався розвиток України, а разом з нею і Запорізького краю. Їх матеріальна підтримка залишається одним із головних напрямів соціальної політики держави. Активно діють ветеранські організації, які вирішують надзвичайно важливі суспільні задачі. Наприклад, не має аналогів в Україні благодійний телемарафон «Пам’ять», який  проводиться в області 19  разів поспіть. Ця акція була ініційована обласною організацією ветеранів України і підтримана облдержадміністрацією. У цьому році попри складну ситуацію, пов’язану з антитерористичною операцією, в благодійному заході взяли участь близько 650 фізичних та юридичних осіб, було зібрано понад мільйон гривень. Надходження на рахунок акції використовуються виключно на надання адресної допомоги ветеранам війни, праці, дітям війни.

Запорізькі ветерани в повному обсязі користуються передбаченими законодавством програмами адресного соціального спрямування, пільгами та компенсаціями. У поточному році передбачено кошти в сумі 259,3 млн. грн., які спрямовуються на розрахунки з підприємствами і організаціями за житлово-комунальні послуги. Одночасно з державними програмами для забезпечення потреб ветеранів та осіб з інвалідністю в Запорізькій області діє програма «Назустріч людям» на 2015 – 2019 роки із загальним обсягом фінансування 347,8 млн. грн. Лише на питання, які належать до компетенції органів соціального захисту населення, на поточний рік виділено 54,6 млн. грн. На надання фінансової підтримки 16 громадським організаціям інвалідів і ветеранів на 2018 рік з обласного бюджету виділено кошти в сумі 600 тис. грн.

Також за кошти обласного бюджету передбачено придбання 500 санаторно - курортних путівок для ветеранів війни, праці, дітей війни та осіб з інвалідністю до санаторіїв Запорізької області на суму 3 млн. грн. Упродовж поточного року вже пройшли оздоровчий курс 234 особи.

Адресну грошову допомогу на загальну суму 24,9 млн. грн. отримали  15 094 особи, які опинилися в складних життєвих обставинах; 611 учасників бойових дій у Другій світовій війні отримали щорічну грошову допомогу у розмірі 500 гривень на загальну суму 305,5  тис. грн.; 17 особам у віці 100, 105 та 110 років надано разову грошову допомогу в розмірі 500 гривень, всього на суму 8,5 тис. грн.;

Крім цього, на заходи програми з обласного бюджету передбачено:

 - забезпечення ветеранів війни технічними та іншими засобами реабілітації за медичними висновками -  90 тис. грн.;

 - надання щорічної разової грошової допомоги в розмірі 300 грн. до Міжнародного дня громадян похилого віку особам, яким виповнилося 90 років і більше -  2,1 млн. грн. (подібної акції немає жодній області України).

Особлива увага приділяється проблемам самотніх громадян похилого віку, позбавлених підтримки рідних. Зараз в області діють 19 територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) районних рад та міських рад міст обласного значення, у новостворених територіальних громадах - чотири територіальні центри, сім центрів соціальних послуг, сім відділів і одне відділення.

На договірних засадах соціальні послуги жителям громад надаються в 19 територіальних громадах. У семи об’єднаних територіальних громадах процес утворення структурних підрозділів з надання соціальних послуг перебуває на початковому етапі. У зв’язку з цим їх продовжують надавати територіальні центри відповідних районних рад. Цими закладами та установами обслуговується близько 28 тисяч громадян, серед них понад 4 тисячі ветеранів війни. У структурі надавачів соціальних послуг функціонує 46 відділень соціальної допомоги вдома, 20 відділень денного перебування, п’ять  відділень стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання, а також 28 інших підрозділів.

 

 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Незламний запорізький бізнес продовжує працювати під час війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 01.09.2024

Впродовж доби окупанти 164 рази били по 10 населених пунктах Запорізької області.

«Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: Запоріжжя вшанувало пам'ять полеглих воїнів патріотичним забігом

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 31.08.2024

Впродовж доби окупанти 221 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області.

Як заклади освіти дотримуються заходів безпеки: результати інспекції ДСНС та Національної поліції

Україна має майбутнє: Запорізький національний університет розпочав новий навчальний рік урочистою посвятою першокурсників

Очне навчання в садочках, школах, профтехах та коледжах: Запорізька область готова до нового навчального року

Запорізькі підприємці отримають майже 77 млн грн на розвиток бізнесу за програмою «Власна справа»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.08.2024

Навчання та гуртки в укритті: Запорізька санаторна школа-інтернат № 7 готується до повернення дітей у класи