Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці відзначають 27-му річницю незалежності України

22 серпня 2018 - 13:57

З нагоди 27-ї річниці незалежності України відбулися перші урочистості  в академічному обласному українському музично-драматичному театрі ім. В.Г. Магара. Участь у святковому заході взяв голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

- У цьому році ми з вами відзначаємо 27-му річницю здобуття незалежності Україною. За цей час наша нація сповнилась патріотизмом та гордістю за свою державу, її тисячолітню історію, героїв та символи.  Нині ми маємо згадати і про 100-річчя відродження Української державності. Адже впродовж тисячолітньої історії однією з основоположних цінностей українців було прагнення свободи. Саме це спонукало наш народ у всі часи боротися за незалежність. На початку XX століття, в часи Української революції 1917-21 років, українці змогли відродити державність. І лише через багато десятиліть, 24 серпня 1991 року, Актом проголошення незалежності України вона була відновлена. Українська держава успадкувала традиції державотворення від Русі, Галицько-Волинського князівства, Великого князівства Литовського, Козацької держави,Уукраїнської державності початку XX століття. Проголошення незалежності 24 серпня 1991 року стало логічним завершенням процесу українського державотворення. В XX столітті Україна кілька разів втрачала свою державність. Унаслідок російської окупації після революції 1917-1921 років злочинні тоталітарні режими - комуністичний і нацистський - забрали мільйони життів українців у роки голодоморів, політичного терору, депортацій та воєн. Проте зовнішня агресія не зупинила боротьбу українців за право мати власну незалежну і соборну державу. Ця боротьба триває і нині, коли українці змушені захищати від російської агресії територіальну цілісність та суверенітет України. В умовах агресії з боку Росії Україна продовжує відстоювати власну свободу та цілісність держави. Героїчні предки стали прикладом для  наших воїнів. Завдячуючи пам’яті про національних героїв ми не склали рук, а продовжуємо відстоювати свою землю. Сучасна українська армія - народна. Її відродження - наша спільна перемога. Наші військові - приклад сучасного героя. Особливо приємно бачити спадкоємність поколінь у розбудові української військової справи. Відродження української армії, успішні реформи в різних сферах життя - наші досягнення є вагомими і високо оцінені іноземними партнерами України. Адже відбуваються попри зовнішню агресію та глобальні виклики. Головна реформа, яка в останні роки успішно крокує Україною - децентралізація. І Запорізька область залишається серед лідерів за темпами об’єднання громад та охоплення ними території регіону. За покриттям ОТГ площі області ми на першому місці, адже 61,2% території області вже охоплені громадами. За три з половиною роки в нашому регіоні створено 50 ОТГ,  за цим показником  ми на другому місці по Україні. Ми з вами разом щодня працюємо над розвитком України та її процвітанням. Тож з Днем Незалежності вас, шановні запоріжці. Слава Україні, - звернувся до присутніх голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Під час урочистостей очільник регіону вручив запоріжцям відзнаки Президента України. Так, медаллю «За гуманітарну участь в антитерористичній операції» нагороджено: члена громадської організації «Волонтерський центр «Солдатський привал» Олега Бобрицького; Марію Катанову - мати загиблого воїна 55-ої окремої артилерійської бригади Віктора Катанова, яка після смерті сина надає волонтерську допомогу його бойовим побратимам; директора регіональної дирекції мережі «Епіцентр» Олександра Константинова, який з перших днів проведення АТО надає допомогу українським військовим; Галину Пришелець-Говоруху, мати загиблого воїна 55-ої окремої артилерійської бригади Говорухи Олександра, яка після смерті сина надає волонтерську допомогу його бойовим побратимам;  волонтера, організатора першого в області волонтерського центру для поранених бійців у 5-ій міській лікарні м.Запоріжжя Світлану Прудку.

За вагомий особистий внесок у забезпечення соціально-економічного розвитку Запорізької області, багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм та з нагоди Дня незалежності України Подяку Прем’єр-міністра України  оголошено: голові Токмацької районної державної адміністрації Віктору Дудукалову; Кирилівському селищному голові Івану Малєєву; голові Михайлівської селищної ради Олександру Ракші та голові Розівської районної державної адміністрації Володимиру Ревуту.

За зразкове виконання службових обов’язків, значний особистий внесок у справу охорони державного кордону  та з нагоди Дня незалежності України грамотою Запорізької обласної державної адміністрації Костянтин Бриль нагородив начальника Бердянського прикордонного загону полковника Юрія Ковальчука.

За багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у соціально-економічний розвиток Запорізької області та з нагоди Дня незалежності України грамотами обласної державної адміністрації нагороджено: Вільнянського міського голову Наталю Мусієнко та начальника Управління державної міграційної служби України в Запорізькій області Олександра Харіну.

Учасники урочистого зібрання вшанували пам’ять загиблих українських героїв і мирних громадян, які втратили життя під час боїв України за незалежність. З нагоди 27-ї річниці незалежності України ліцеїсти Запорізького обласного ліцею-інтернату поклали квіти до першого каменя Алеї захисників України. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського на 922-ий день війни

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схооф провели перемовини у Запоріжжі

У Запоріжжі пропонують в оренду нежитлові приміщення державної власності.

Нескорений «Талант»: у релокованій із Дніпрорудного школі розпочалось очне навчання

«Жити назустріч»: нова соціальна платформа для інтеграції ветеранів у цивільне життя

Як оформити опіку над дитиною: роз’яснення від Мінсоцполітики

Допомога Силам оборони: понад 624 тисячі українців скористалися чатботом єВорог

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 02.09.2024

Впродовж доби окупанти 171 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області

Незламний запорізький бізнес продовжує працювати під час війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 01.09.2024

Впродовж доби окупанти 164 рази били по 10 населених пунктах Запорізької області.