Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Юлія Тимошенко: «Всебічний розвиток ядерної енергетики – основна державна стратегія, спрямована на забезпечення паливно-енергетичної незалежності України».

13 червня 2008 - 08:49

В рамках одноденного робочого візиту до Запорізької області Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко побувала на Запорізькій атомній станції, де провела нараду з питань сучасного стану та перспектив розвитку ядерної енергетики та атомної промисловості нашої країни.

Перед нарадою вона оглянула підприємство, поспілкувалась з рядовими працівниками атомної станції. Прем'єр-міністра цікавили питання соціально-побутового забезпечення людей. Зокрема, вона питала про підвищення заробітної плати, медичне обслуговування, створення належних побутових умов. Відвідуючи енергоблоки, Юлія Тимошенко також цікавилася плановим і реальним терміном їх експлуатації, з'ясовувала необхідність проведення реконструкції та переобладнання.

На нараді, в якій взяли участь керівники Міністерства палива та енергетики України, інших центральних органів виконавчої влади, народні депутати України, виконуючий обов'язки голови Запорізької ОДА Олександр Старух, голови Дніпропетровської, Миколаївської, Кіровоградської, Рівненської та Хмельницької облдержадміністрацій, керівники державного підприємства «НАЕК «Енергоатом», атомних електростанцій, підприємств атомної промисловості, галузевих і академічних науково-дослідних та проектно-конструкторських інститутів та організацій, керівники галузевої профспілки, Юлія Тимошенко наголосила, що держава сьогодні мусить приділяти увагу ефективному розвитку ядерної енергетики.

- Беручи до уваги зростання потреби країни в паливно-енергетичних ресурсах з огляду на інтенсивний розвиток всіх промислових галузей економіки, всебічний розвиток ядерної енергетики – сьогодні основна державна стратегія, спрямована на забезпечення паливно-енергетичної незалежності України, - підкреслила Прем'єр-міністр. – Забезпечивши паливно-енергетичну незалежність, ми створимо надійний економічний фундамент політичної незалежності нашої держави.

Вона нагадала, що розвинені країни світу також інтенсивно використовують ядерну енергетику. Зокрема, у Франції її складова у загальній генерації сягає 78%. В Україні цей показник не перевищує 51%. В цілому, за умов стовідсоткової безпеки використання атомного енергетичного потенціалу, він задовольняє потреби держави. Програма розвитку ядерної енергетики та атомної промисловості до 2030 року, над оновленням якої сьогодні працюють фахівці, передбачає утримання його на тому ж рівні. Втім, таке завдання буде виконане тільки у тому разі, якщо негайно вирішити всі поточні проблеми галузі.

На нараді проаналізували питання регуляторного забезпечення розвитку ядерної енергетики, ключові проблеми підприємств ЯПК та основні напрямки їх вирішення, шляхи подальшого удосконалення системи науково-технічної і проектно-конструкторської підтримки розвитку ядерної енергетики та атомної промисловості. Окремо Прем'єр-міністр говорила про розвиток будівельного комплексу ЯПК з огляду на необхідність зводити нові енергоблоки АЕС. Також прискіпливу увагу вона приділила вирішенню соціальних проблем працівників галузі. Йшлося не лише про забезпечення працівників АЕС належним соціальним пакетом, але й про безпечну роботу таких об'єктів та ефективну комунікацію з населенням місцевостей, де вони розташовані. Юлія Тимошенко дала низку доручень відповідним міністерствам та відомствам щодо вирішення зазначених проблем.

Про результати наради вона повідомила представників місцевих та центральних ЗМІ на прес-конференції, яка відбулася відразу ж по завершенні заходу. Також під час зустрічі з журналістами вона дала високу оцінку діяльності керівництва Запорізької області щодо покращення показників соціально-економічного розвитку регіону та пообіцяла свою особисту підтримку нещодавно призначеному виконуючому обов'язки голови ОДА Олександру Старуху у вирішенні нагальних проблем та пріоритетів розвитку території.




Управління у справах преси та інформації

Читайте також

За матеріалами СБУ заочно засуджено 4 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Стартувала реєстрація на вступні випробування для майбутніх бакалаврів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 282 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 865-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 361 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 864-го дня війни

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров передав 4 позашляховика громадам області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни