Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Про жертв Голодомору на Запоріжжі відкриваються нові сторінки

10 червня 2008 - 16:45

Сьогодні в Кіровограді проходить третє засідання Координаційної ради з підготовки заходів у зв'язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років за участю Президента України Віктора Ющенка.

У засіданні беруть участь члени Координаційної ради, керівники центральних та місцевих органів виконавчої влади, керівники органів місцевого самоврядування, дослідники голодоморів, науковці та представники Міжнародного координаційного комітету Світового конгресу українців для планування відзначення 75-ліття Голодомору в Україні.

Запорізьку область на цьому заході представляє т.в.о. голови облдержадміністрації Олександр Старух.

Стосовно роботи з вшанування пам'яті жертв Голодомору на Запоріжжі керівник області повідомив, що вона ведеться другий рік поспіль. В області створена та діє координаційна рада з питань підготовки та проведення заходів у зв'язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Продовжується робота щодо складання списків громадян, які загинули та постраждали від тієї страшної трагедії. Задіяний Державний архів області, що готує інформацію про книги реєстрації смертей за 1932-1933 роки та 341 група волонтерів, які збирають свідчення очевидців. На сьогодні завдяки свідченням очевидців зібрано прізвища 394 осіб, що стали жертвами Голодомору.

Укладаються обласні томи Національної книги пам ' яті, на видання яких з обласного бюджету виділено 120 тис. грн.. За існуючою на сьогодні концепцією, обласна книга пам ' яті складатиметься з одного тому, де будуть розміщені мартиролог жертв Голодомору, свідчення жертв Голодомору та архівні документи з цього питання.

В області виявлено 46 місць поховань жертв Голодомору, встановлено 7 пам ' ятників та пам'ятних знаків. Лише протягом квітня-червня цього року такі знаки встановлено у м. Токмак, с.Софіївка Новомиколаївського району, с. Підгірне Василівського району, с. Малинівка Гуляйпільського району, на території Веселівської сільради Запорізького району, в с. Новоданилівка Якимівського району.

З 18 квітня в Запорізькому обласному краєзнавчому музеї діє виставка «Ми звинувачуємо! Голодомор 1932-1933 років – геноцид Українського народу», на якій представлені документи вищих партійних та державних органів влади, що свідчать про їх свідомі дії з організації Голодомору, та матеріали, що інформують про Голодомор в Запорізькій області.

З друку вийшов збірник матеріалів конференції, присвяченій Голодомору на Запоріжжі «Голодомор 1932-1933: Запорізький вимір». Найближчим часом цю книгу буде передано до всіх бібліотек міста та області.

Проводиться активна просвітницька робота серед учнівської та студентської молоді: уроки-реквієми, виставки копій архівних матеріалів, перегляди документального відеофільму «Трагедія 1932-1933 років», художнього фільму «Голодомор 1932-1933 років в Україні».

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

За матеріалами СБУ заочно засуджено 4 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Стартувала реєстрація на вступні випробування для майбутніх бакалаврів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 282 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 865-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 361 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 864-го дня війни

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров передав 4 позашляховика громадам області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни