Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на прямому відеозв’язку з облдержадміністраціями провела експертну зустріч на тему «Сертифікація вантажів з харчовими продуктами для експорту з України».
У Запорізькій облдержадміністрації до обговорення питання долучилися фахівці Департаменту агропромислового розвитку ОДА, Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини, торгово-промислової палати, Запорізького прикордонного інспекційного пункту ветеринарної медицини, представники експортерів продукції та інших відомств.
Директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Борис Кобаль повідомив, що останнім часом триває активна робота щодо налагодження торгівельної співпраці з країнами Європи та світу. Велика увага приділяється вдосконаленню законодавчої бази, що регламентує діяльність операторів ринків, інспекторів, які перевіряють якість та безпечність товарів. Останній закон встановлює вимоги до організації державного контролю за безпечністю та якістю харчових продуктів, кормів, побічних продуктів тваринного походження, здоров’я і благополуччя тварин і є значним кроком у реформуванні системи державного контролю безпечності харчових продуктів, наближенні до європейських принципів здійснення контролю.
Завдяки спільним зусиллям держави та бізнесу відбулося розширення географії експортних поставок української продукції, а також зросла кількість підприємств, які отримали право експорту харчових продуктів тваринного походження. Право експорту українські компанії мають до країн Європейського Союзу, Африканського континенту, Китайської народної республіки, в країни Азії. Лише до країн ЄС мають право на експорт 289 суб’єктів господарювання (109 вивозять з України харчову продукцію і 180 – нехарчову).
Сьогодні в Україні працює понад 800 підприємств-експортерів товарів тваринного походження, з них: 321 підприємство експортує м’ясо; 215 – молочні продукти; 108 – рибу; 75 – яйця; 74 – продукти бджільництва та мед; 19 – майонез та соуси; 16 – молюски охолоджені та п’ять – желатин.
Крім цього, в країні функціонують 1014 суб’єктів господарювання, що мають право здійснювати експорт неїстівної продукції. З них: 721 підприємство експортує корми, премікси та кормові добавки; 69 – вовну, шкірсировину; 51 - казеїн технічний; 87 – пух, перо; 29 – нехарчові субпродукти; 10 – желатин технічний; 10 – ветеринарні препарати; вісім – органічні добрива.
Міжнародна торгівля тваринницькою продукцією з ветеринарно-санітарної точки зору залежить від ряду факторів, які повинні враховуватись для забезпечення її безперешкодного просування і недопущення загрози здоров'ю людей і тварин. Враховуючи різну епізоотичну ситуацію в країнах світу, існують певні вимоги, які повинні бути виконані як у процесі отримання дозволу на торгівлю, так і в процесі самої торгівлі. Право експорту на міжнародні ринки надається шляхом проведення аудитів та інспекцій системи державного контролю та нагляду при виробництві тваринницької продукції ветеринарними службами країн-імпортерів.
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю