Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

До кінця серпня для 14 амбулаторій первинної медичної допомоги в області буде готова проектна документація

27 липня 2018 - 12:17

Однією з найважливіших тем селекторної наради з  головами райдержадміністрацій, міськими, селищними та сільськими головами, головами ОТГ, яку провів голова облдержадміністрації Костянтин Бриля, став хід будівництва медичних амбулаторій.

Як доповіла директор Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації Вікторія Клименко, на сьогодні первинну медичну допомогу в сільській місцевості надають: 30 центрів первинної медико-санітарної допомоги, 180 амбулаторій загальної практики-сімейної медицини, у т.ч. у складі об’єднаних територіальних громад - 15 центрів первинної медико-санітарної допомоги та дві відокремлені амбулаторії загальної практики сімейної медицини; 157 фельдшерсько- акушерських пунктів та 191 фельдшерський пункт.

Згідно з планом спроможних мереж надання первинної медичної допомоги  передбачено функціонування: 22 центрів первинної медико-санітарної допомоги, 51 амбулаторії групової практики, 92 амбулаторії моно-практики, 211 пунктів здоров’я, шість фельдшерсько-акушерських пунктів та 24 фельдшерських пунктів (залишених за наполяганням органів місцевого самоврядування).

До кінця поточного року планується завершити реорганізацію закладів первинної медичної допомоги з бюджетних закладів на комунальні некомерційні підприємства і перейти на новий порядок роботи та фінансування первинної ланки медичного обслуговування.

 

Для підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості в області планується будівництво 18 об’єктів первинної ланки надання медичної допомоги: один центр, сім амбулаторій групової практики, 10 амбулаторій моно-практики.

На розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості Запорізької області розподілено 151 млн. 317,4 тис. грн субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. Кошти розподілялися пропорційно наявній чисельності сільського населення. Вони спрямовуються виключно на реалізацію проектів будівництва (нове будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт, у тому числі виготовлення проектної документації) комунальних закладів охорони здоров’я у сільській місцевості з урахуванням потреб населення у медичному обслуговуванні. Передбачено також придбання медичного обладнання, устаткування та засобів відповідно до табеля матеріально-технічного оснащення конкретного типу закладу охорони здоров’я, затвердженого МОЗ, в обсязі, необхідному для надання населенню гарантованого рівня медичної допомоги, зокрема медичної апаратури, обладнання, а також автомобілів швидкої медичної допомоги типу «А» та «В». Крім цього, кошти можуть бути використані на розвиток телекомунікаційної інфраструктури, включаючи забезпечення закладів охорони здоров’я широкосмуговим доступом до Інтернету, забезпечення сучасними технічними та інформаційно-програмними засобами для функціонування електронної системи охорони здоров’я та телемедицини. Використання субвенції також можливе на здійснення заходів, пов’язаних із забезпеченням службовим житлом (у тому числі на будівництво і придбання) та службовим автотранспортом для обслуговування жителів віддалених населених пунктів.

За роз’ясненнями Міністерства охорони здоров’я України будівництво амбулаторій розраховується виключно до чисельності сільського населення, яке обслуговується на даній території. На населення селищ, міст районного значення кошти субвенції не розповсюджуються. Співфінансування з місцевих бюджетів буде складати 10%.

За повідомленням директора Департаменту капітального будівництва облдержадміністрації Сергія Бєлєвцова, до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства  було подано на розгляд 14 об'єктів амбулаторій первинної медичної допомоги, які вже затверджені.

На сьогодні укладаються договори на проектно-вишукувальні роботи з проектними організаціями. За інформацією проектних організацій, проектна документація готова на 70-80% ,з урахуванням проходження експертизи вся проектна документація орієнтовно буде надана 20 серпня цього року.

Підсумовуючи розгляд питання, Костянтин Бриль особливу увагу представників влади на місцях звернув на проблемні питання. А саме: надання рішень чи гарантійних листів про співфінансування об'єктів амбулаторій первинної медичної допомоги;  надання актів на користування земельними ділянками та врахування при прийняті рішень найменування об'єктів будівництва.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського на 922-ий день війни

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схооф провели перемовини у Запоріжжі

У Запоріжжі пропонують в оренду нежитлові приміщення державної власності.

Нескорений «Талант»: у релокованій із Дніпрорудного школі розпочалось очне навчання

«Жити назустріч»: нова соціальна платформа для інтеграції ветеранів у цивільне життя

Як оформити опіку над дитиною: роз’яснення від Мінсоцполітики

Допомога Силам оборони: понад 624 тисячі українців скористалися чатботом єВорог

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 02.09.2024

Впродовж доби окупанти 171 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області

Незламний запорізький бізнес продовжує працювати під час війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 01.09.2024

Впродовж доби окупанти 164 рази били по 10 населених пунктах Запорізької області.