Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Керівники територій попереджені: субвенція на обладнання класів має бути освоєна до 1 вересня

27 липня 2018 - 10:41

Питання використання коштів освітньої субвенції та стан підготовки в області до нового навчального року обговорили учасники селекторної наради, яка відбулася під керівництвом голови облдержадміністрації Костянтина Бриля. У заході взяли участь заступники голови облдержадміністрації, керівники райдержадміністрацій та профільних департаментів облдержадміністрації.

За словами заступника голови облдержадміністрації Едуарда Гугніна, до початку нового навчального року фактично залишився місяць, проте на деяких територіях та в громадах робота з освоєння коштів або не проводилась зовсім, або має низький рівень виконання.

Так, для територій області розподілено залишки коштів освітньої субвенції на придбання обладнання для кабінетів української мови в закладах загальної середньої освіти з навчанням мовами національних меншин у сумі 3 млн. 100 тис. грн., проте  використано лише 9,7% (301,188 тис. грн.). Це Мелітопольський район, Веселівська, Ботієвська і Гірсівська громади. На оснащення закладів загальної середньої освіти з поглибленим вивченням природничих та математичних предметів та опорних шкіл засобами навчання, у тому числі кабінетами фізики, хімії, біології, географії, математики, мультимедійними засобами навчання для 12 опорних закладів виділено  18 млн. 629,5 тис. грн., а використано лише 8,3 % (близько 1,5 млн. грн.). На придбання персонального комп'ютера та техніки для друкування, копіювання, сканування та ламінування з витратними матеріалами для початкової школи профінансовано 6 млн. 781 тис. грн., територіями області використано лише 40% (2 млн. 723 тис. грн.). Зовсім не освоєні кошти у м. Запоріжжя, Веселівському, Кам'янсько-Дніпровському, Мелітопольському, Новомиколаївському, Приазовському, Якимівському районах, а також у Берестівській, Преображенській, Воскресенській, Долинській, Комишуваській, Остриківській, Таврійській, Чернігівській, Павлівській, Водянській, Підгірненській, Новоуспенівській, Чкаловській, Плодородненській, Якимівській, Новобогданівській, Благовіщенській, Новоолексіївській громадах. На придбання обладнання для інноваційного навчально- тренінгового класу кошти в сумі 1 млн. 200 тис. грн. у м. Мелітополь та Запорізькому районі на сьогодні  не використані взагалі.

За рахунок коштів обласного бюджету для 15 територій області виділено кошти у сумі 4 млн. грн. на оснащення ресурсних кімнат, а територіями  використано лише 5,8%  (Більмацький район, Приморська ОТГ, Пологівський район).

За рахунок коштів інклюзивної субвенції для  оснащення інклюзивно-ресурсних центрів виділено  3,6 млн. грн. Використано кошти в сумі 1 млн. грн., що становить 28,4%. У повному обсязі використали кошти у Василівському, Токмацькому, Приморському районах та Чернігівській ОТГ. Частково використані кошти у Веселівському, Вільнянському, Більмацькому, Новомиколаївському, Пологівському районах, Гуляйпільській, Якимівській ОТГ та м. Бердянськ, Токмак, Енергодар.

Крім цього, між територіями області розподілено кошти субвенції на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» в сумі майже 40 млн. грн., наразі використано лише 3,7 млн. грн.  або14,8 %    від профінансованої суми.

- Відповідальність за громади лежить на головах райдержадміністрацій. Якщо ви не здатні освоїти надані кошти, то коли буде формуватися бюджет 2019 року, не треба  просити гроші та говорити про свої потреби. До нового навчального року залишився лише місяць. Кінцевий термін освоєння коштів – не кінець року, а перше вересня, щоб діти пішли навчатися у повністю підготовлені класи. З питання освоєння наданих коштів усі складуть доповідні, часу практично не залишилось, не треба затягувати тендерні процедури та підписання договорів до останнього, контрольний термін – це перше вересня, - звернувся до керівників територій голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Як доповіли керівники територій, де дуже низький рівень освоєння коштів, торги вже оголошені, договори – на стадії підписання. Деякі території купують та встановлюють обладнання за власні кошти, а не за кошти субвенції. Тож усі процедури будуть завершені в середині серпня, а до 1 вересня всі заклади освіти будуть готові приймати учнів. Деякі ж питання ще будуть вирішуватися протягом навчального року, проте це не зашкодить навчальному процесу.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського на 922-ий день війни

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схооф провели перемовини у Запоріжжі

У Запоріжжі пропонують в оренду нежитлові приміщення державної власності.

Нескорений «Талант»: у релокованій із Дніпрорудного школі розпочалось очне навчання

«Жити назустріч»: нова соціальна платформа для інтеграції ветеранів у цивільне життя

Як оформити опіку над дитиною: роз’яснення від Мінсоцполітики

Допомога Силам оборони: понад 624 тисячі українців скористалися чатботом єВорог

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 02.09.2024

Впродовж доби окупанти 171 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області

Незламний запорізький бізнес продовжує працювати під час війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 01.09.2024

Впродовж доби окупанти 164 рази били по 10 населених пунктах Запорізької області.