Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Як обраховують мешканців гуртожитків

27 травня 2008 - 11:08

На сьогодні єдиним нормативним документом з регулювання розміру плати за послуги з утримання житла в гуртожитках є постанова Ради Міністрів Української РСР ще від 1986 року. У зв'язку з відсутністю методичних рекомендацій та інших загальнодержавних нормативних актів з питання формування плати за проживання у гуртожитках органами місцевого самоврядування не здійснюються власні повноваження щодо встановлення тарифів на послуги гуртожитків. Плата за проживання в гуртожитках встановлюється за рішенням їх власників. Як наслідок, виникають численні скарги з боку мешканців цих гуртожитків.

За результатами перевірок державної дисципліни цін встановлено, що за комунальні послуги мешканці гуртожитків сплачують за тарифами, які затверджено для мешканців міста. Але плата за житлову площу в гуртожитках значно відрізняється від плати в будинках (квартирах) відповідного ступеня благоустрою. При цьому плата в гуртожитках іноді в декілька разів вище, ніж в будинках (квартирах).

При перевірці ТОВ «Грааль» з питання правильності нарахування плати за житлово-комунальні послуги встановлено численні порушення.

Так, плата за використану електроенергію нараховувалась мешканцям згідно з показниками лічильника, який знаходиться у підвальному приміщенні будівлі без виключення використаної електроенергії на власні потреби (на освітлення сходинок 5-ти поверхів та приміщення адміністрації гуртожитку).

Нарахування плати за газопостачання проводилось відповідно до рахунків ВАТ „Запоріжгаз”, яка розподілялась між споживачами без врахування фактично проживаючих мешканців.

При нарахуванні плати за послугу з централізованого холодного, гарячого водопостачання та водовідведення не враховано показання квартирних лічильників у січні та лютому 2008року

Нарахування плати за послуги з холодного, гарячого водопостачання та водовідведення здійснювалось шляхом розподілу вартості послуг на всіх мешканців. Однак підприємством застосовувався тариф у розмірі 2,6 грн. за 1 куб.м, тоді як тариф на послуги з холодного водопостачання та водовідведення складає 2,598 грн.

При нарахуванні плати за опалення встановлено, що підприємством не враховувались пільги, встановлені мешканцям.

Як наслідок, за період з 01.09.2007р. по 01.03.2008р. надлишково нараховано мешканцям гуртожитку за житлово-комунальні послуги 14383 грн., за що до підприємства застосовано економічні санкції на суму 40581,57 грн.

За вимогою облдержцінінспекції споживачам повернуто 14383 грн. Крім того, попереджено обрахування споживачів на суму 28765,99 грн.

 

 

Державна інспекція з контролю за цінами в Запорізькій області

Читайте також