Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «Ми втрачаємо можливість юридичного вирішення розподілу біоресурсів з країною-агресором»

6 липня 2018 - 15:52

Голова облдержадміністрації зустрівся з представниками державних установ зі сфери рибного господарства та екології Азовського моря, які висловили протест проти дій правоохоронних органів.

Як повідомив директор інституту рибного господарства та екології моря Володимир Ізергін, Азовське море та його біоресурси належать Україні та Росії. І згідно з домовленістю між двома державами, щорічно на кількість вилову риби розподіляються відповідні квоти. Аби дослідити кількість біоресурсів, інститутами виловлюються необхідні зразки риби. Зважаючи, що український Державний інститут рибного господарства не має власного обладнання для вилову риби, відповідний вилов проводить за допомогою підрядних фірм. Та днями працівники СБУ спільно з Нацполіцією вилучили близько 10 тонн риби з двох суден, що виловлювали біоресурси з науковою метою. Крім того, були конфісковані й попередні зразки, які мають зберігатись у відповідних умовах.

Представник ТОВ ТБ «Рибпром» Сергій Геращенко, наголосив, що за даними СБУ, разом із національною поліцією вони вилучили близько 500 тонн риби, нібито незаконно виловленої в Азовському морі. Зокрема, було конфісковано 180 тонн кільки, яка ніяк не відноситься до наукового вилову риби і на яку не поширюються квоти.  Проте правоохоронці конфіскували всю знайдену рибу та вивезли її в невідомому напрямку. Хоча рибалки надали всі необхідні документи. Більш того, обшуки та вилучення тривають третій день поспіль, що порушує Законодавство України. А чи зберігатимуться біологічні зразки у необхідних умовах – невідомо.

Зі своєї сторони Костянтин Бриль підкреслив, що своїми діями правоохоронці насамперед «зіграли» на руку агресора.

- Нині питання квот з вилову риби в Азовському морі на 2019 рік зі сторони України - під загрозою. А відповідно ми говоримо  і про втрату податків та можливе безробіття наших рибалок. Крім того, через занадто активні дії правоохоронців ми втрачаємо можливість юридичного вирішення розподілу біоресурсів з країною-агресором. Тож вже сьогодні від обласної влади будуть направлені запити на адресу СБУ, Нацполіції та прокуратури з проханням надати правову оцінку подіям у Бердянську. Ми маємо зрозуміти: хто понесе відповідальність за фінансові втрати наших промисловців, науковців та чи дійсно законним є вилучення ресурсів виловлених з науковою метою, - наголосив  голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Також очільник регіону наголосив на необхідності проведення окремої зустрічі із представниками інституту рибного господарства, СБУ та національної поліції вже наступного тижня.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Можливість стати частиною поліцейської спільноти: Всеукраїнський вишкіл «Джура – поліцейський»

Після 1 вересня Уряд продовжить виплати на проживання для ВПО, які потребують підтримки

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 03.09.2024

Впродовж доби окупанти 313 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського на 922-ий день війни

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схооф провели перемовини у Запоріжжі

У Запоріжжі пропонують в оренду нежитлові приміщення державної власності.

Нескорений «Талант»: у релокованій із Дніпрорудного школі розпочалось очне навчання

«Жити назустріч»: нова соціальна платформа для інтеграції ветеранів у цивільне життя

Як оформити опіку над дитиною: роз’яснення від Мінсоцполітики

Допомога Силам оборони: понад 624 тисячі українців скористалися чатботом єВорог

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 02.09.2024