Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Цікаві знахідки запорізьких археологів стануть туристичними об’єктами

17 травня 2018 - 10:57

Під головуванням директора Департаменту культури, туризму, національностей та релігій  облдержадміністрації Владислава Мороко та начальника Управління містобудування та архітектури  облдержадміністрації Олександра Билима відбулося засідання Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини.

Учасники засідання   розглянули  питання щодо підготовки  проекту програми  збереження і використання об’єктів культурної спадщини Запорізької області на 2018-2022 роки.

Члени Консультативної ради  також приділили увагу питанню про статус будівлі у Мелітополі за адресою вул. М. Грушевського, 20/1 -  будинку, де відбувалося засідання першої Ради робітничих і солдатських депутатів. Будівлю у 70-х роках ХХ сторіччя було повністю перебудовано, внаслідок чого вона втратила свій автентичний вигляд.  У зв’язку з цим  рекомендовано не вносити будинок до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Відділу культури Мелітопольської міської ради доручено підготувати відповідні документи, якщо будівля відповідає критеріям для занесення до переліку об’єктів культурної спадщини Запорізької області.

Про цікаві знахідки, які було  вишукано минулого року,  розповіли начальник відділу охорони пам’яток історії, археології та природи Національного заповідника «Хортиця» Дмитро Кобалія, науковий співробітник відділу охорони пам’яток історії, археології та природи Національного заповідника «Хортиця» Олег Тубольцев та старший науковий співробітник Запорізького обласного краєзнавчого музею Андрій Антонов.  Науковці підкреслили, що під час роботи археологами використовуються найсучасніші методи. Зокрема, електромагнітні локатори та летючі дрони. На території Запорізької області археологічні експедиції виявляють сенсаційні знахідки, які після належного оформлення та консервації стануть цікавими туристичними об’єктами. Зокрема, це пам’ятки ямної культури, яка вважається найдавнішим центром розповсюдження індоєвропейської цивілізації, курганні комплекси та стародавні поховання на території області та на острові Хортиця.

Як і кожного року, чимало знахідок подарувала балка Генералка на Хортиці, де  розкопки проводяться за європейськими стандартами. Також на Хортиці готові стати туристичними об’єктами ще два кам’яні святилища.

Знахідки  археологічних  експедицій на території області згідно з чинним законодавством передаються до фондів Національного заповідника «Хортиця» та Запорізького краєзнавчого музею. Головною проблемою для роботи археологічних експедицій залишається недостатнє фінансування.

- На території нашої області вже виявлено чимало знахідок часів давньої та прадавньої історії, які за належної підготовки зможуть стати сенсаційними туристичними об’єктами. Запорізька земля має невичерпний потенціал, який свідчить:   це не лише центр козацької культури, це центр розвитку давніх цивілізацій, про які ми ще маємо розповісти світові, - зазначив директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Кешбек за українське: стартувало бета-тестування національної програми

РАДІАЦІЙНИЙ ФОН В КОНТРОЛЬНИХ ТОЧКАХ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ НА 04.09.2024

Впродовж доби окупанти 268 разів били по 7 населених пунктах Запорізької області

Назавжди в строю: історія героя-поліцейського із Запорізької області, що захищав Україну

Подарунок до нового навчального року: громади Запорізької області отримали 25 шкільних автобусів

Трагедія в Запоріжжі: російський обстріл забрав життя двох людей, ще одна дівчина та чоловік знаходяться в лікарні

Можливість стати частиною поліцейської спільноти: Всеукраїнський вишкіл «Джура – поліцейський»

Після 1 вересня Уряд продовжить виплати на проживання для ВПО, які потребують підтримки

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 03.09.2024

Впродовж доби окупанти 313 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського на 922-ий день війни

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схооф провели перемовини у Запоріжжі