Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Всеукраїнський експеримент щодо національно-патріотичного виховання на засадах соціального партнерства стартував із Запоріжжя

14 травня 2018 - 13:38

Уперше в системі освіти України проводиться експеримент за визначеною темою, стартовим майданчиком для якого стала Запорізька область. У його рамках відбулося відкриття семінару-експерименту всеукраїнського рівня щодо системи підготовки фахівців соціальної сфери до національно-патріотичного виховання дітей та молоді на засадах соціального партнерства у 2017-2022 роках.

Варто зазначити, що Запорізька область сама виступила ініціатором. Так, Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти разом із регіональним науково-методичним центром «Освіта та громадянське суспільство» та Запорізьким обласним центром патріотичного виховання надали до Інституту проблем виховання Національної академії педагогічних наук України програму проведення експериментального семінару, на підставі якої наказом Міністерства освіти і науки було затверджено відповідну тему та визначено мету експерименту. Вона полягає у формуванні системи підготовки фахівців соціальної сфери до національно-патріотичного виховання дітей та молоді на засадах соціального партнерства.

Експеримент проводиться за участю 13 закладів освіти Запорізької області, у тому числі: семи позашкільних, дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів, двох спеціалізованих шкіл-інтернатів обласного підпорядкування, а також Запорізького національного університету, Мелітопольського державного педагогічного університету ім. Б. Хмельницького, Запорізького педагогічного коледжу та коледжу Класичного приватного університету.

З урахуванням досвіду роботи з національно-патріотичного виховання у системі освіти Запорізької області, яка проводилася на засадах соціального партнерства, для виступів запросили компетентних експертів - кандидатів та докторів педагогічних наук, провідних наукових співробітників. У рамках семінару учасники обговорили сучасний контекст, ціннісну основу та експериментальну апробацію національно-патріотичного виховання дітей та молоді; сучасні домінанти формування просоціальної поведінки учнів на засадах соціального партнерства; проблеми пошуку партнерства у національно-патріотичному вихованні. Після пленарної частини працювали дві секції. Одна була присвячена темі молодіжної науки у сфері національно-патріотичного виховання, а другу, в рамках «круглого столу», присвятили темі формування професійних компетентностей фахівців соціальної сфери на засадах соціального партнерства.

Підтримали проведення семінару-експерименту Департамент культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації; Департамент освіти і науки, Управління молоді, фізичної культури та спорту; ГУ Національної поліції України в Запорізькій області; ГУ юстиції у Запорізькій області; регіональне представництво в м. Запоріжжя Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини; Всеукраїнська федерація «Спас; Асоціація національних меншин Запорізької області. Партнерами  проведення експерименту є громадські організації, у тому числі правозахисного та патріотичного спрямування діяльності.

Таким чином, уперше в системі освіти України проведено експеримент за визначеною темою, який відбувся на базі Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

В українських школах вже цього року працюватимуть інспектори Служби освітньої безпеки

За матеріалами СБУ судитимуть чергового зрадника, який добровільно перейшов на бік окупантів

Кешбек за українське: стартувало бета-тестування національної програми

РАДІАЦІЙНИЙ ФОН В КОНТРОЛЬНИХ ТОЧКАХ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ НА 04.09.2024

Впродовж доби окупанти 268 разів били по 7 населених пунктах Запорізької області

Назавжди в строю: історія героя-поліцейського із Запорізької області, що захищав Україну

Подарунок до нового навчального року: громади Запорізької області отримали 25 шкільних автобусів

Трагедія в Запоріжжі: російський обстріл забрав життя двох людей, ще одна дівчина та чоловік знаходяться в лікарні

Можливість стати частиною поліцейської спільноти: Всеукраїнський вишкіл «Джура – поліцейський»

Після 1 вересня Уряд продовжить виплати на проживання для ВПО, які потребують підтримки

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 03.09.2024

Впродовж доби окупанти 313 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області