Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запоріжжі вперше відкрилася австралійська виставка

4 травня 2018 - 11:36

Урочисте відкриття виставки «Старі Майстри – видатні австралійські художники, що малювали на корі» відбулося в Запорізькому обласному художньому музеї за участю Надзвичайного та Повноважного посла Австралії в Україні Мелісси О’Рурк та директора Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної держадміністрації Владислава Мороко.

Пані Мелісса О’Рурк розповіла, що виставка «Старі Майстри – видатні австралійські художники, що малювали на корі» - це експозиція копій знаменитих творів кількох із найкращих австралійських корінних художників ХХ століття. Малювання на корі є однією з видатних традицій світового мистецтва, яке протягом тисячоліть практикували аборигенні художники Арнемленда (північна територія Австралії).

- Для багатьох українців Австралія є дивиною, екзотичною й далекою країною. Люди знають її ключові пам'ятки, такі як Сіднейський оперний театр, і нашу унікальну дику природу -  кенгуру та коал, але мало хто знає, що культура корінних австралійців є найдавнішою культурою світу, -  зазначила дипломат.

Пані посол також розповіла про життя української діаспори в Австралії – там проживає понад 46 тисяч вихідців з нашої країни, головним чином у штаті Вікторія. Вони ведуть активне громадське життя, мають власні товариства та творчі колективи, зараз підтримують українських військових, зокрема прийматимуть учасників «Ігор нескорених» у власних родинах.  Пані Мелісса О’Рурк  наголосила, що Австралія підтримує Україну та розширює санкції проти Росії.

Пересувна виставка аборигенного мистецтва «Старі Майстри», яку представляє Посольство Австралії в Україні, розпочала свою подорож Україною у січні 2017 року в Києві та протягом року відвідала Львів, Харків, Краматорськ та Покровськ. Виставка малюнків на корі відкрилася в столиці Австралії кілька років тому. Міністерство закордонних справ і торгівлі Австралії та Національний музей Австралії розробили пересувну виставку репродукцій, які подорожують по всьому світу, щоб показати це унікальне мистецтво широкій аудиторії.

Директор Департаменту  культури, туризму, національностей та релігій  облдержадміністрації Владислав Мороко подякував  пані Меліссі О’Рурк  за принципову позицію Австралії щодо українсько-російської війни та оригінальну виставку, наголосивши, що хоча наші країни розташовані дуже далеко одна від одної, але мають спільні прагнення до свободи та загальнолюдських цінностей. 

У Запорізькому обласному художньому музеї зберігається майже 300 картин австралійця українського походження Віктора Грозного.

Жителі та гості Запоріжжя можуть оцінити красу цих незвичайних витворів мистецтва в обласному художньому музеї до 24 травня включно. Вхід вільний для всіх охочих.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Графіки погодинних відключень: чому їх змінюють та від кого це залежить

Розвиток соцпослуг, цифровізація в соціальній сфері та робота Центрів життєстійкості: Оксана Жолнович відвідала Запоріжжя з робочою поїздкою

В українських школах вже цього року працюватимуть інспектори Служби освітньої безпеки

За матеріалами СБУ судитимуть чергового зрадника, який добровільно перейшов на бік окупантів

Кешбек за українське: стартувало бета-тестування національної програми

РАДІАЦІЙНИЙ ФОН В КОНТРОЛЬНИХ ТОЧКАХ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ НА 04.09.2024

Впродовж доби окупанти 268 разів били по 7 населених пунктах Запорізької області

Назавжди в строю: історія героя-поліцейського із Запорізької області, що захищав Україну

Подарунок до нового навчального року: громади Запорізької області отримали 25 шкільних автобусів

Трагедія в Запоріжжі: російський обстріл забрав життя двох людей, ще одна дівчина та чоловік знаходяться в лікарні

Можливість стати частиною поліцейської спільноти: Всеукраїнський вишкіл «Джура – поліцейський»

Після 1 вересня Уряд продовжить виплати на проживання для ВПО, які потребують підтримки