Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькій області інтернати замінять на сімейні форми виховання

29 березня 2018 - 14:56

Стратегію Запорізької області щодо деінституалізації  шкіл-інтернатів та зміни їх типу  відповідно до вимог Закону України «Про освіту» обговорили учасники засідання «круглого столу». У заході взяли участь заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін, директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяна Озерова, керівники навчальних закладів регіону.

Влітку в Україні розпочалася реформа  з деінституціалізації, яка передбачає зміни  у системі дитячих інтернатів уже з вересня цього року.

Як пояснила Тетяна Озерова, деінституалізація – це не закриття інтернатів, як його часто трактують, і не може йти мова про те, що завтра діти опиняться на вулиці. Поки не буде сприятливих умов для дитини в її сім’ї, ніхто не забере дитину з інтернату. Головний посил змін - необхідно створення таких умов, за яких потреба в інтернаті просто зникне.

На сьогодні в Запорізькій області функціонує 29 навчальних закладів інтернатного типу. Із них: шість закладів санаторного типу, п’ять  спеціалізованих, два загальноосвітні, 16 спеціальних для дітей із порушеннями фізичного розвитку та інтелектуального розвитку. У восьми закладах освіти функціонують дошкільні відділення. У Запорізькій спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті «Джерело» навчаються діти з синдромом Дауна, дошкільні групи та початкові класи відвідують діти з порушенням опорно-руховго апарату. У Запорізькій спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті "Світанок" є класи для дітей з вадами мовлення, у Мелітопольській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті "Гармонія" відкрито початкові класи для дітей з розладами аутичного спектру.

За офіційними даними, наразі у запорізьких школах-інтернатах перебуває всього  6 438 дітей. Серед них: 372  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування,  997 дітей з інвалідністю ,  471 дошкільник.

- Справа в  тому, що левова частина дітей, які перебувають в інтернатах, можуть виховуватись у рідній сімї, вони мають батьків. Але  батьки з різних обставин не здатні забезпечити їм гідного піклування і виховання в родині. Інша справа, коли дитина з інвалідністю не може перебувати вдома без необхідного нагляду фахівців, - зазначила Тетяна Озерова.

У Запорізькій області вже кілька років упроваджуються альтернативні форми опіки, такі  як прийомні сім’ї, будинки сімейного типу, патронатні сім’ї, інші сімейні форми виховання.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 924-го дня війни

Допомога із Франції: у Запоріжжі діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, отримали нові гаджети для навчання

Безоплатна стоматологічна допомога для військових та ветеранів: пілотний проєкт

Графіки погодинних відключень: чому їх змінюють та від кого це залежить

Розвиток соцпослуг, цифровізація в соціальній сфері та робота Центрів життєстійкості: Оксана Жолнович відвідала Запоріжжя з робочою поїздкою

В українських школах вже цього року працюватимуть інспектори Служби освітньої безпеки

За матеріалами СБУ судитимуть чергового зрадника, який добровільно перейшов на бік окупантів

Кешбек за українське: стартувало бета-тестування національної програми

РАДІАЦІЙНИЙ ФОН В КОНТРОЛЬНИХ ТОЧКАХ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ НА 04.09.2024

Впродовж доби окупанти 268 разів били по 7 населених пунктах Запорізької області

Назавжди в строю: історія героя-поліцейського із Запорізької області, що захищав Україну

Подарунок до нового навчального року: громади Запорізької області отримали 25 шкільних автобусів