Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Валерій Черкаска: "Весняна толока не повинна бути формальною акцією"

18 березня 2008 - 13:55

Виконуючий обов'язки голови облдержадміністрації Валерій Черкаска провів брифінг для журналістів, на якому поінформував про заходи, розроблені на виконання Указів Президента України " Про деякі питання розвитку Національного заповідника «Хортиця" та " Про проведення Весняної толоки з озеленення та благоустрою".

- Довгожданий для нас Указ щодо розвитку Хортиці містить чіткі доручення, конкретні графіки. Зокрема, до 1 травня цього року має бути затверджена державна програма розвитку Національного заповідника «Хортиця» до 2012 року. Це дозволить передбачити фінансування за рахунок бюджетних коштів та ефективно їх освоїти, - прокоментував Валерій Черкаска.

Облдержадміністрацією відповідно розроблено комплекс заходів на виконання Указу. Цього року планується виготовити проектно-кошторисну документацію щодо проведення робіт на об'єктах історико-культурного призначення. Вживаються заходи щодо припинення незаконного користування земельними ділянками на території заповідника. Як повідомив посадовець, на даний час направлено позови у суди стосовно приблизно 40 об'єктів на предмет їх знесення. При цьому Валерій Черкаска наголосив, що нічого не загрожує законно зведеним об'єктам, будівлям жителів острова, які там офіційно проживають.

- Наша кінцева мета – зробити Національний заповідник привабливою територією у всіх відношеннях, включити його до внутрішніх та міжнародних туристичних маршрутів, - підкреслив глава області.

А це можливо, на його переконання, коли про Хортицю дбатиме не лише влада, а й усі запоріжці. Чудова нагода для цього – всім долучитися до виконання Указу Президента про проведення Весняної толоки. У Запоріжжі акція традиційно стартуватиме з острова Хортиця у найближчу суботу і має стати вагомим кроком в озелененні та облаштуванні території. – Адже ні з Донецька, ні Дніпропетровська сміття на Хортицю не возять. Самі смітимо, самі маємо навести порядок. А в ідеалі, чисто не там, де прибирають, а де не смітять, - нагадав стару істину посадовець і попередив, що у заповіднику працюють міліцейський та екологічний патрулі, які штрафують недбайливих відпочиваючих, що залишають за собою сміття.

Акції з озеленення та благоустрою пройдуть у всіх районах, населених пунктах області. Заходами передбачено широкий спектр робіт - висадження дерев, закладення нових парків і скверів, прибирання територій, впорядкування стихійних сміттєзвалищ, розчищення лісопосадок уздовж доріг. Особлива увага має бути приділена впорядкуванню могил загиблих воїнів, меморіальних комплексів, заповідних зон.

На придбання саджанців загалом в області виділено 1 млн. грн., також повинна передбачити певні кошти кожна територія. Зараз йде активна закупівля посадочного матеріалу.

Інформуючи про ці заходи, Валерій Черкаска разом з тим застеріг від формального підходу, проведення показових акцій. – Нерідко буває, що ми кожен рік засаджуємо одні й ті ж ділянки, бо дерева посадили – і за них забули. А молоде деревце треба 2-3 роки плекати, щоб воно виросло. Щоб заохотити території до результативної роботи, ми оголосили конкурс "Населений пункт найкращого благоустрою". За його підсумками буде визначено переможців, які отримують грошову премію на свій розвиток.

На закінчення Валерій Черкаска запевнив, що особисто проконтролює, як ведуться роботи у населених пунктах, розташованих вздовж траси Москва-Сімферополь. Також запросив журналістів до участі у толоці та через ЗМІ закликав долучитися все населення.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 865-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 361 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 864-го дня війни

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров передав 4 позашляховика громадам області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок