Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Не залишимо без уваги жодної дитини

13 лютого 2008 - 15:46

Заступник голови облдержадміністрації Микола Фролов провів розширене засідання обласної координаційної ради з питань соціального захисту неповнолітніх та організаційного комітету з питань підготовки та проведення в Запорізькій області у 2008 Року підтримки національного усиновлення та інших форм сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Підсумовуючи результати роботи минулого року, Микола Фролов зазначив, що малоефективною з боку місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування залишається робота з сім'ями, що опинилися у складних життєвих обставинах. А це один з основних напрямів роботи щодо попередження соціального сирітства.

Хоча, у порівнянні з показниками 2006 року, кількість кризових сімей, що перебувають на обліку, зменшилась, але кількість батьків , позбавлених батьківських прав за невиконання своїх обов'язків по відношенню до дітей – збільшилась на 54 особи. Значної уваги і конкретної протидії потребує криміногенна ситуація серед неповнолітніх. Недостатнім є рівень профілактичної роботи у Веселівському районі, де відбувся ріст підліткової злочинності на 212%, у Новомиколаївському районі – на 100%, в Енергодарі – на 71%.

Протягом 2007 року в області посиротіло 1087 дітей, з них до інтернатних закладів влаштовано 427 дітей. Відсоток дітей, усиновлених громадянами України, залишається нижчим від частки дітей, усиновлених іноземними громадянами.

Як наголосила в доповіді начальник служби у справах дітей Антоніна Заїц, завдання колективу, який вона очолює, продовжити роботу щодо подальшого розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

На сьогодні в області діє 66 прийомних сімей, в яких виховуються 99 дітей, та 4 дитячі будинки сімейного типу, в яких проживає 31 дитина.

На нинішній рік заплановано зустрічі з потенційними кандидатами в усиновителі і опікуни з метою надання їм консультативної допомоги у питаннях адаптаційного періоду дитини в сім'ї, вшанування прийомних батьків, батьків-вихователів.

З метою вирішення нагальних потреб опікунів та піклувальників передбачено зустрічі місцевих органів виконавчої влади з їх сім'ями.

Як свідчить статистика, лише 35% дітей зазначених категорій мають власне житло. Для вирішення житлових проблем передбачається створити реєстр житла дітям-сиротам, завершити реконструкцію будівлі Мелітопольського соціального гуртожитку. На ці потреби в обласному бюджеті передбачено 1 млн. 625 тис. гривень.

Для вирішення проблеми дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на первинному обліку в сільських районах області та не мають власного житла, службою у справах дітей облдержадміністрації підготовлено пропозиції щодо виділення з обласного бюджету додатково коштів у сумі 1 млн. грн. на придбання житла.

У Запорізькій області проживають 5054 багатодітних сімей, з них: 3620 сімей, в яких виховується 3 неповнолітні дитини; 978 сімей, в яких виховується 4 неповнолітні дитини; 456 сімей, в яких виховується 5 і більше неповнолітніх дітей; 26 сімей, в яких виховується 8 і більше неповнолітніх дітей; 7 сімей, в яких виховується 10 і більше неповнолітніх дітей.

Вже сформовано банк даних таких сімей з зазначенням наявності житла, земельних ділянок, автотранспорту тощо. Це дасть змогу вчасно реагувати на потреби та вести безперервний облік нагальних потреб багатодітних сімей. При центрах соціальних служб для сім ` ї, дітей та молоді регіону створено та діють 20 служб соціальної підтримки сімей.

Для залучення соціально відповідального бізнесу до вирішення проблем багатодітних сімей та з метою привернення більшої уваги до їхніх проблем члени координаційної ради внесли пропозиції щодо доповнення до розпорядження голови облдержадміністрації від 26.03.2007 № 111 "Про затвердження заходів щодо підтримки сім'ї в Запорізькій області на період до 2010 року".

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 361 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 864-го дня війни

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров передав 4 позашляховика громадам області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році