Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Пам'ять про трагедію Голодомору необхідно зберегти

15 січня 2008 - 17:57

Напрацюванню заходів щодо гідного відзначення 75-ї річниці трагедії Голодомору в Запорізькій області була присвячена робоча зустріч виконуючого обов'язки голови обласної державної адміністрації Валерія Черкаски з фахівцями з історії, архівознавства, з охорони пам`ятників, спеціалістами інших галузей.

Заступник голови ОДА Микола Фролов поінформував присутніх про здійснену в області роботу з увічнення пам'яті жертв Голодомору, а також окреслив першочергові завдання. Одним з таких є необхідність створення переліку загиблих від Голодомору в нашому регіоні з наступним його опублікуванням. Документальним підґрунтям у цій роботі повинні стати метричні книги того періоду, в яких зафіксовані персональні дані загиблих. Та перешкодою для створення вичерпного списку жертв 1932-1933 років може стати відсутність великої частини тогочасних документів. Більш-менш повні дані щодо загиблих під час Голодомору збереглися по Гуляйпільському, Оріхівському районах, Запоріжжю, Мелітополю та Бердянську, повідомив директор Державного архіву Запорізької області Олександр Тедеєв. А у Кам`янсько-Дніпровському району ці документи повністю відсутні.

У таких випадках, а також для доповнення історичної картини, варто користуватися усною історією, яку понад десять років цілеспрямовано збирають запорізькі історики, опитуючи старожилів краю. Десять томів унікальних людських спогадів про минуле Запорізького краю (зокрема і про 1932-1933 роки), зібраних в багатьох населених пунктах області, чекають свого видання, зазначив голова обласного товариства охорони пам'яток історії та культури Валерій Козирєв.

Валерій Черкаска наголосив на необхідності збереження для наступних поколінь пам'ять про трагедію 1932-1933 років та гарантував фахівцям всебічне, у тому числі фінансове, сприяння з боку обласної виконавчої влади.

- Фінансування вашої праці буде забезпечено у повному обсязі, - запевнив Валерій Черкаска. – Водночас, ми розраховуємо на об'єктивність та професійність вашої роботи.

Посадовець також запевнив науковців, що і надалі безпосередньо опікуватиметься їхньою роботою, спрямованою на детальне вивчення трагедії та увічнення пам'яті жертв Голодомору.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 361 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 864-го дня війни

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров передав 4 позашляховика громадам області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році