На 33-му тижні 2017 року з підозрою на захворювання гострими кишковими інфекціями (ГКІ) до лікарень звернулось 504 особи. Показник захворюваності склав 28,4 на 100 тисяч населення, що на 9% нижче максимального багаторічного показника та на 41% вище рівня середнього багаторічного показника (20,1 на 100 тис.).
За інформацією Запорізького обласного лабораторного центру, відповідно до даних епідеміологічних обстежень вогнищ інфекції, частка харчового шляху передачі складає 84%.
Серед причин захворювань на ГКІ найбільша питома вага припадає на м'ясну продукцію – (21,6%), а також овочі та фрукти – (21,8%); молочну продукцію – 17,8%, рибну продукцію – 9,3%, кондитерські вироби – 5,8%. За місцем придбання питома вага харчових продуктів, придбаних на стихійних ринках, складає 24%, узаконених ринках – 28%.
У 47% випадків захворювання на ГКІ пов'язані з вживанням продуктів та страв, які готувались та зберігались в домашніх умовах.
За словами фахівців, з метою запобігання захворювань на гострі кишкові інфекції, насамперед, слід дотримуватись правил особистої гігієни, не вживати в їжу недоброякісні продукти, дотримуватись термінів зберігання продуктів, користуватись тільки якісною питною водою. Дуже обережно треба вживати «потенційно небезпечні страви» – кондитерські (особливо кремові) вироби, ліверну ковбасу, термічно не оброблені молочні продукти, блюда з м’ясного та рибного фаршу, блюда з різними підливами, салати, які заправлені майонезом або сметаною.
Вживання цих продуктів може бути тільки за умов впевненості щодо їх якості, безпосередньо після приготування.
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю