Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Найбільш поширені причини кишкових інфекцій - неякісні продукти харчування

13 березня 2017 - 14:45

Найбільш поширені причини  кишкових інфекцій -  неякісні продукти харчування

У Запорізькій області на 10-му тижні з підозрою на захворювання гострими кишковими інфекціями (ГКІ) звернулися 165 осіб. Показник захворюваності склав 9,3 на 100 тисяч населення.

Відповідно до даних епідеміологічних обстежень вогнищ інфекцій, частка харчового шляху передачі складає 87,5%.

Серед причин захворювань ГКІ найбільша питома вага припадає на молочну продукцію – 33,6%, м'ясну – 18,5% та рибну  – 8,4%.

При цьому питома вага харчових продуктів, придбаних на стихійних ринках, складає 13,5%, узаконених ринках – 14,3%.

У 72,3% випадків захворювання на ГКІ пов'язані з вживанням продуктів, страв, які готувались та зберігались у домашніх умовах.

Фахівці надають  кілька порад щодо профілактики харчових отруєнь. Насамперед, це дотримання правил гігієни: перед тим, як почати приготування їжі, завжди  ретельно мити з милом руки. Також пильно стежте за чистотою столових приладів та посуду, в якому   готується їжу. Правильне розморожування м'яса: найпоширеніша помилка багатьох господинь – повільне розморожування м'яса і м'ясних напівфабрикатів при кімнатній температурі. У той час, коли м'ясо всередині ще заморожене, на його поверхні починають активно розмножуватися патогенні мікроорганізми. М'ясо потрібно розморожувати або в холодильнику, поза морозильною камерою, або в мікрохвильовій печі. М'ясо необхідно під час готування ретельно піддавати термічній обробці. Вкрай не рекомендується вживати в їжу погано просмажене м'ясо  з кров'ю. Щодо вживання сирих яєць: багато людей вважають за краще вживати яйця в сирому вигляді, ніби так  вони приносять більше користі. Однак у такому випадку дуже високий ризик зараження сальмонельозом. Більше того, навіть перед приготуванням яєць їх шкаралупу необхідно мити. Вживання продуктів харчування, які виготовляються в антисанітарних умовах: купуючи такі продукти, людина піддається ризику харчового отруєння. Адже ніхто не знає, з яких продуктів і в яких умовах готується їжа. За будь-яких обставин намагайтеся уникати подібних «перекусів».

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Впродовж доби окупанти 272 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 862-го дня війни

«Споживання зростає, дефіцит теж»: в Запорізькій області оновили графіки відключень

«З нас – шкільні автобуси, з вас – очне навчання», – голова Запорізької ОДА щодо організації навчання в Новомиколаївській громаді

Програма єОселя: жителі Запорізької області вже отримали 29 пільгових кредитів на 36 млн грн

«Наше спільне завдання – нарощувати кількість захисних споруд та наводити лад в наявних»: заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості Тимур Ткаченко

За матеріалами СБУ до 8 років позбавлення волі засуджено російського агента, який «зливав» ворогу розташування ремонтних баз військової техніки у Запоріжжі

В Запоріжжі будують «підземну школу» для тисячі учнів – голова ЗОДА Іван Федоров перевірив хід робіт

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти завдали 391 удар по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 861-го дня війни

Акція «Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: в Запоріжжі стартувала реєстрація учасників забігу