Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Детінізація у сфері зайнятості – основний шлях підвищення зарплати

15 лютого 2017 - 13:25

Стан оплати праці та заходи щодо легалізації заробітної плати на підприємствах, в установах та організаціях області розглянуто на порядку денному засідання колегії облдержадміністрації, яке відбулося під керівництвом голови ОДА Костянтина Бриля.

Доповідаючи з цього питання, заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін наголосив, що  Президентом та Урядом України підвищення рівня заробітної плати, її легалізація, забезпечення додержання законодавства про оплату праці віднесені до пріоритетних напрямків у роботі органів влади всіх рівнів.

За словами посадовця,  протягом останніх років темпи росту заробітної плати в області були нижчими за середньоукраїнські. За 2016 рік середньомісячна заробітна плата в області зросла на   21 %, у той час як по Україні - на 23,5 %. Відповідно розмір заробітної плати в області склав 5081 грн., що на 102 грн. або на 2% менше середнього рівня по країні (5183 грн.). 

Як свідчить аналіз, стан справ із заробітною платою в області визначає ситуація в промисловості. У 2016 році високий рівень зарплати в регіоні забезпечили підприємства гірничо-металургійного комплексу, виробництва транспортних засобів та устаткування, виробництва і розподілу електроенергії, газу і води, електричного та електронного обладнання, де розміри заробітної плати були вищі за середньоукраїнські.

Таким чином, 64 % працюючих в області в 2016 році отримували зарплату вищу, ніж їх колеги у відповідних галузях економіки  країни.

У той же час, у 11 галузях  рівень заробітної плати був нижчим, ніж середньогалузевий по Україні. Це на транспорті (різниця 14,6 %), у сільському господарстві (21,5 %), у будівництві (34,4 %),  торгівлі  (35 %), у працівників фінансової діяльності (43 %). Питома вага чисельності працівників цих галузей у загальному обсязі зайнятості по області становить 36 %.

Посадовець підкреслив, що це і є прихованим резервом для наповнення Пенсійного фонду і припинення спекуляцій навколо необхідності підвищення пенсійного віку в країні.

У територіальному розрізі найвища заробітна плата в області була у працівників м. Енергодара (9285 грн.), а найнижча - у працівників Веселівського  району (2959 грн.). За  9 місяців 2016 року середня заробітна плата в містах Мелітополі  (3616 грн.), Токмаку   (3459 грн). та Бердянську (3852 грн.) була нижча, ніж у Василівському (5572 грн.)  та Пологівському (4607 грн.) районах.

При низькому рівні оплати праці відставали від середньообласних темпи росту зарплати в місті Бердянську, Великобілозерському, Вільнянському, Михайлівському, Новомиколаївському, Токмацькому та Якимівському районах.

На більшості сільських територій стан справ в оплаті праці визначає ситуація в бюджетній сфері, де працює від 30% зайнятого населення у Пологівському районі  до  76 % у Мелітопільському. Темпи росту зарплати бюджетників у минулому році складали в середньому 20 % і випереджали темпи росту  в сільськогосподарському та промисловому секторах  на 1-2 %.

Крім цього, в області майже 40 % жителів мають трудові доходи, але не обліковуються як застраховані особи і не отримують легальну заробітну плату.

- Таким чином, сьогодні одним із основних шляхів підвищення офіційного рівня заробітної плати є виведення «з тіні» відносин у сфері зайнятості та оплати праці. у 2016 році в області зросла чисельність осіб, застрахованих у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування на 17,7 тис. осіб,  і на 1 січня  становила 467 тис. осіб. Цьому певною мірою сприяли проведені в області акції «Врожай 2016», «Курорт 2016». Однак від акцій у цьому році ми плануємо перейти до системних заходів. Ця робота й надалі має бути послідовною, щоб усі нарешті зрозуміли, що розпочатий процес  є незворотнім. У нас не має залишитись жодного несумлінного керівника підприємства, які  навіть самі собі нараховують зарплату на рівні мінімальної, - підкреслив Едуард Гугнін.

Найпоширенішим способом мінімізації заробітної плати залишається застосування різних режимів неповної зайнятості. За даними статистики в нашій області таких 13 %. Серед територій цей показник коливався  від  0,8% у м. Енегодарі до 18,5% - у Розівському  районі.

-  Практика показує, що розв’язання  цих проблем, перш за все, залежить від конструктивного діалогу між владою і бізнесом. Тому прошу керівників територій організувати цю роботу на місцях і особисто контролювати ситуацію. Для зменшення обсягів «чорної» та «сірої» заробітної плати треба задіяти всі структури місцевої влади. У вирішенні поставлених Президентом і Урядом завдань ми розраховуємо на нові підходи в роботі органів Державної фіскальної служби області, Головного управління Пенсійного фонду, Держпраці, які сьогодні мають усі можливості ретельно аналізувати бази даних та своєчасно реагувати і вносити  свої пропозиції місцевим органам влади для консолідації зусиль. У той же час ми готові підтримати наших роботодавців у пошуку шляхів та засобів, необхідних для покращення ситуації в сфері оплати праці. Але всі разом ми маємо усвідомити, що існуючі обсяги нелегальної заробітної плати несуть загрозу соціальній стабільності в суспільстві і національній безпеці в цілому, - окреслив завдання заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 862-го дня війни

«Споживання зростає, дефіцит теж»: в Запорізькій області оновили графіки відключень

«З нас – шкільні автобуси, з вас – очне навчання», – голова Запорізької ОДА щодо організації навчання в Новомиколаївській громаді

Програма єОселя: жителі Запорізької області вже отримали 29 пільгових кредитів на 36 млн грн

«Наше спільне завдання – нарощувати кількість захисних споруд та наводити лад в наявних»: заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості Тимур Ткаченко

За матеріалами СБУ до 8 років позбавлення волі засуджено російського агента, який «зливав» ворогу розташування ремонтних баз військової техніки у Запоріжжі

В Запоріжжі будують «підземну школу» для тисячі учнів – голова ЗОДА Іван Федоров перевірив хід робіт

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти завдали 391 удар по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 861-го дня війни

Акція «Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: в Запоріжжі стартувала реєстрація учасників забігу

Ветеранам спрощено процедуру отримання пільг на комунальні послуги