Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Президент України представив ініціативи щодо забезпечення балансу повноважень і відповідальності місцевої виконавчої влади та місцевого самоврядування

20 вересня 2007 - 17:21

Глава держави представив комплекс своїх першочергових ініціатив стосовно змін до Законів України «Про місцеві державні адміністрації» та «Про місцеве самоврядування в Україні».

«Мої пропозиції мають одну мету – забезпечити баланс повноважень та відповідальності місцевої виконавчої влади та місцевого самоврядування як основи стабільності та ефективності місцевої влади», – сказав він учора на нараді з головами місцевих державних адміністрацій.

Глава держави наголосив, що серед питань місцевого самоврядування, які потребують законодавчого врегулювання – кадрові проблеми місцевих держадміністрацій, баланс відносин їх голів та керівників територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, необхідність розведення повноважень держадміністрацій та місцевих рад, врегулювання процедури висловлення недовіри головам адміністрацій, надання місцевим керівникам більших можливостей для спілкування з вищими посадовцями держави, забезпечення ширших прав територіальним громадам, вирішення проблеми суперечностей між партійними міськими радами та обраними виборцями міськими головами.

Ще один важливий момент, на якому наполягає Президент – радикальна зміна нинішніх принципів міжбюджетних відносин державного і місцевих бюджетів.

Порушуючи кадрове питання, Президент відзначив недостатню врегульованість законодавством процедури призначення голів місцевих адміністрацій. «На сьогодні у 61 районі України ці посади залишаються вакантними», – сказав В.Ющенко. При цьому він додав, що 39 керівників органів виконавчої влади районного рівня залишаються в статусі тимчасових виконувачів обов'язків через відсутність подання їхніх кандидатур Кабінетом Міністрів. «Це практика нікудишня, практика втрачених можливостей», –  сказав Президент.

«Ми спостерігаємо політизацію і «партизацію» будь-яких призначень. Переконаний, що це є глухий кут», – зазанчив В. Ющенко, наголосивши, що насамперед, треба деполітизувати цю категорію посадовців. «Вони мають стати професійними управлінцями вищого рангу», – підкреслив він.

На переконання Глави держави, резерв повинен формуватися Головдержслужбою на конкурсних засадах і за чіткими критеріями, узгоджуватися з Кабінетом Міністрів та Президентом України. «Таким чином, підсумовуючи, маємо закласти основу для створення професійної команди управлінців, незалежних від політичної кон'юнктури в регіоні чи в країні», – наголосив Президент України.

Говорячи про баланс відносин голів місцевих державних адміністрацій та керівників територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, В.Ющенко констатував: «Значна частина керівників територіальних підрозділів центральних органів вважає себе автономними від місцевих державних адміністрацій. Це пояснюється нечіткістю механізмів призначень. Часто вони відбуваються без погоджень. Це підриває роботу усіх нас – і в центрі, і на місцях».

Президент підкреслив, що наполягатиме, аби в законодавстві були чітко закріплені норми про погодження з главами адміністрацій керівників територіальних підрозділів відомств. У разі вмотивованої відмови керівник центрального органу влади повинен запропонувати іншу кандидатуру або внести питання на розгляд, скажімо, Кабінету Міністрів, вважає він.

Торкаючись питання необхідності розвести повноваження місцевих державних адміністрацій та місцевих рад і зробити їх максимально відкритими та зрозумілими для громадян, Президент нагадав, що нині місцеві ради, сформовані за пропорційним принципом, нерідко приймають рішення поза власною компетенцією.

«Ми зобов'язані врегулювати питання контролю рішень місцевих рад на предмет їхньої відповідності Конституції та законам України і надати це право головам відповідних місцевих державних адміністрацій», – сказав Віктор Ющенко. Президент також відзначив, що нормативно-правові рішення місцевих рад, які пройшли перевірку у місцевих державних адміністраціях, мають реєструватися органами юстиції, як це відбувається з актами органів виконавчої влади всіх рівнів.

На переконання Глави держави, перегляду підлягає перелік повноважень, які місцеві ради делегують місцевим державним адміністраціям, згідно із законом «Про місцеве самоврядування в Україні».

«Слід вилучити з категорії делегованих і передати безпосередньо місцевим державним адміністраціям ті повноваження, які обласні та районні ради без власних виконавчих органів здійснювати не спроможні», – переконаний Президент.

Говорячи про право обласних та районних рад висловлювати недовіру головам відповідних державних адміністрацій, Президент наголосив: «Ради, обрані за пропорційним принципом, відверто зловживають цим повноваженням. Вони просто трактують його як необмежене».Глава держави наголосив, що необхідно «мати вмотивовану позицію у таких рішеннях». На переконання Президента, процедура висловлення недовіри має містити обмеження проти спонтанності прийняття радами таких рішень.

Говорячи про потребу спілкування місцевих керівників із вищими посадовцями держави, Президент наголосив, що у Законі «Про місцеві державні адміністрації» має бути передбачене право для голів обласних державних адміністрацій на невідкладний прийом міністрами, віце-прем'єр-міністрами Уряду України, а також на періодичні особисті зустрічі цих посадових осіб з Президентом України та Прем'єр-міністром щонайменше раз на квартал.

Порушуючи тему взаємовідносин громадян з органами місцевого самоврядування в умовах їх тотальної політизації та фактичної відірваності від інтересів мешканців територіальних громад, Президент сказав: «Ми зобов'язані надати більше прав територіальним громадам у впровадженні механізмів прямої демократії: громадських слухань, зборів громадян за місцем проживання або інших місцевих ініціатив».

Президент також підкреслив, що у змінах до закону «Про місцеве самоврядування в Україні» має бути передбачено особливий порядок дострокового припинення повноважень міського (сільського, селищного) голови та відповідальність ради у разі, якщо «відставлений» радою голова знову перемагає на дострокових виборах. «Виглядає цілком справедливим, якщо така рада буде розпущена», – вважає він.

У своєму виступі Президент також наголосив, що місцева влада має зосередитися на темі радикальної зміни у 2008 році соціальної політики. На його переконання, позитивні зміни мають відчути усі громадяни країни. У цьому контексті він ще раз озвучив свої соціальні ініціативи, наголосивши, що це комплекс пропозицій «для яких, безумовно, існує у бюджеті відповідне джерело».

Президент, крім того, акцентував увагу присутніх на питанні забезпечення та організації проведення виборів 30 вересня. Він, зокрема, наголосив на необхідності проведення консультацій з тими партійними структурами, які досі не подали своїх кандидатів для доукомплектації виборчих комісій. За його словами, найбільші претензії з цього приводу сьогодні є до СПУ та КПУ. А загалом недоукомплектовано приблизно 400 комісій з 32 тисяч.

 

За матеріалами прес-служби Президента України

Читайте також

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров передав 4 позашляховика громадам області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

В Запоріжжі привітали 76 золотих медалістів

Впродовж доби окупанти 272 рази вдарили по Запорізькій області