Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Євген Червоненко: «Будемо сумлінно працювати – будуть кошти на виконання соціальних ініціатив Президента України»

17 серпня 2007 - 09:35

У подібному форматі засідання колегії облдержадміністрації пройде у всіх районах області. Розпочали з Бердянська, де розглянули соціально-економічний стан і перспективи розвитку двох територій регіону (Бердянського і Чернігівського районів) у світлі соціальних ініціатив Президента України Віктора Ющенка.

Відкриваючи засідання, голова ОДА зазначив, що добробут населення слід розглядати виключно через призму його доходів. Тому одним із ключових показників соціальної політики є заробітна плата. «Мушу констатувати той факт, що темпи зростання доходів населення та заробітної плати порівняно з відповідними періодами минулого року в нашій області, як і у всій Україні уповільнилися»,- наголосив Євген Червоненко.

Так, доходи населення області за І квартал 2007 року зросли на 25,3 % проти 35 % у І кварталі минулого року. Втішати може лише те, що у поточному році цей показник знаходиться на середньодержавному рівні. А наявний середньомісячний дохід мешканців області у розрахунку на одну особу майже на 11 % перевищував відповідний показник по державі та складав 692 грн.

Найближчим тактичним завданням держави у сфері оплати праці визначено встановлення мінімальної заробітної плати на рівні державного соціального стандарту – прожиткового мінімуму для працездатної особи. А стратегічним напрямком визнано досягнення розміру мінімальної заробітної плати на рівні 2-2,5 прожиткових мінімумів, що відповідатиме сучасним Європейським стандартам.

Враховуючи темпи економічного зростання в області, влада має працювати на випередження і єдиним критерієм оцінки заробітної плати вже сьогодні повинен стати прожитковий мінімум для працездатної особи.

Заступник голови облдержадміністрації Микола Фролов у своїй доповіді зупинився детально на показниках Бердянського та Чернігівського районів. Середньомісячна заробітна плата працівників Бердянського району за січень-червень поточного року склала 748 грн. За рівнем заробітної плати район посідає 18 місце серед 20 сільських територій області. Тим більше, що темпи росту заробітної плати за цей період порівняно з минулим роком впали на 11% і склали лише 119,3%. Це один з найгірших показників по області. І хоча заробітна плата працівників сільського господарства, а їх у районі майже половина від облікової чисельності, була дещо вищою за середньобласний показник (718 грн. проти 680 грн.), зросла вона порівняно з минулим роком менш ніж на 15 % (по області на 23 %).

Темпи зростання заробітної плати в Черніговському районі за шість місяців поточного року склали майже 127 %, а за її рівнем район посідає 9 місце серед сільських територій (середня заробітна плата 784 грн.). Зарплата працівників сільського господарства в районі порівняно з минулим роком виросла майже на 40 % при середньобласному показнику – 23%.

Микола Фролов нагадав присутнім, що ніхто не знімав з керівників територій відповідальність за виконання завдань щодо координації дій контролюючих та правоохоронних органів для забезпечення законодавства з оплати праці та легалізації процесів, які відбуваються у цій сфері. І завдання ці чітко визначені розпорядженням голови облдержадміністрації від 23.05.2007 № 189.

Керівники територій повинні виконати й інше розпорядження голови обласної виконавчої влади – забезпечити молодих спеціалістів (педагогів та медиків), які йдуть працювати на село, відомчим житлом. «Дві-три квартири маємо знайти в рік для цього», - два завдання Є. Червоненко своїм підлеглим.

Слід зазначити, що на засіданні колегії також йшлося про підготовку до зими. «Вибори виборами, а тепло в домівках запоріжців маємо забезпечити ми з вами»,- попередив голів райдержадміністрацій голова ОДА.

 

 

Управління інформації та зв'язків з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

В Запоріжжі привітали 76 золотих медалістів

Впродовж доби окупанти 272 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 862-го дня війни