Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Покрова на Хортиці»: вся Україна співала, грала й танцювала на нашому святі

17 жовтня 2016 - 16:45

Останнім акордом численних жовтневих свят гучно пролунав VІІ Всеукраїнський козацький фестиваль «Покрова на Хортиці».

У колиску запорозького козацтва завітало понад півтисячі учасників з шести областей України, для яких відвідання  Хортиці на Покрову стало непересічною подією. Туристи приїздили цілими автобусами з багатьох міст країни. Майже вся Україна співала, грала й танцювала на нашому святі.

Гостей та учасників привітали заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін, народний депутат України Ігор Артюшенко, керуючий справами виконавчого апарату обласної ради Володимир Подорожко, заступник Запорізького міського голови Анатолій Пустоваров.

Традиційно урочистості розпочалися літургією в церкві Покрови Пресвятої Богородиці, що в центрі історико-культурного комплексу “Запорозька Січ”. Богослужіння очолив єпископ Запорізький і Мелітопольський УПЦ Київського патріархату Фотій. Участь у службі також взяв настоятель Вірменської Апостольської церкви отець Тер Юсік.

 У концертній програмі фестивалю своє мистецтво демонстрували 24 професійні та аматорські колективи з Вінницької, Донецької, Дніпровської, Луганської, Миколаївської та Запорізької областей. Глядачі із запалом танцювали під пісні та мелодії, що лунали зі сцени.

Свою артистичну майстерність, кулінарні сюрпризи та народні звичаї на «Національному подвір’ї» представляли десятки національно-культурних товариств. Народні майстри з Івано-Франківщини, Рівненщини, Сумщини, Чернігівщини, Харківщини та інших регіонів разом із запоріжцями презентували вироби народних умільців, етнічні сувеніри та народні страви.

Незважаючи на вітер та холод, Покрову на Хортиці відзначали упродовж цілого дня.

Підбиваючи підсумок, директор департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко зазначив: «Ця культурно-мистецька подія під гаслом «Хортиця єднає Україну!» є яскравим свідченням єднання, національного та духовного відродження країни. Фестиваль має на меті подальший розвиток національної культури, пропаганду традицій українського козацтва в сучасному інтерактивному просторі. Ми, українці, зобов’язані зберігати цілісність та сприяти збереженню духовних та культурних надбань нашого народу, створювати творчі проекти, які демонструватимуть світові нашу істинну сутність та національну гідність».

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 860-го дня війни

Чотири автобуси – чотири порушення: в Запоріжжі перевірили транспорт на внутрішньообласних маршрутах

Благодійний фонд «Світ Україна. Пологи» об’єднав волонтерів із золотими серцями

Ми сильні, бо ми – українці! – переконаний військовослужбовець Олександр Колісніченко

Українцям за кордоном продовжать можливість ДНК-тестування для пошуку рідних

Як отримати грант до 15 тисяч доларів українським підприємицям

Вступна кампанія до профтехів: оголошено старт

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти завдали 429 ударів по 11 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 858-го дня війни

В Запоріжжі відзначили 32-річчя військової частини 3026 Нацгвардії України

Повне знеструмлення підприємства: як уникнути техногенної катастрофи