Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Молодь береже історичну пам'ять Бердянщини

17 жовтня 2016 - 10:34

Напередодні 14 жовтня - Свята Покрови – Дня захисника України, коли відзначаємо й День Українського козацтва та створення Української повстанської армії - військової сили українського визвольного руху, директор Департаменту культури і туризму ЗОДА В.В.Мороко, та начальник культури і туризму, молоді та спорту Бердянської райдержадміністрації О.С. Макаревич відвідали Осипенківський краєзнавчий музей, екскурсію військовим меморіалом села, парковою зоною та експозицією музею. Екскурсію провели юні екскурсоводи студії «Джерельце».

Юні студійці розповіли, що колись це село на Бердянщині було засновано нащадками січовиків, мало назву Новоспасівка. Тут, за давньою традицією, від Спаса до Покрови відбувалось багато яскравих свят, бо це час збору врожаю і завершення польових селянських робіт. А ще, саме на Покрову, призначали весілля, на які у Новоспасівці запрошували чи не всіх односельців, тож були вони завжди гучними й велелюдними. Тоді вулицями села їздили «весільні поїзди» - багато святково вбраних кінних повозок, до ночі було чути музик та веселий спів молоді, що гуляла селом.

В парковій зоні села під час екскурсії, студійці «Джерельця» відтворили деякі фольклорні елементи свят.На військовому меморіалі села, всі учасники заходу схилили голови перед пам’яттю і подвигом славних синів України - героїв України - махновців, бійців Української Повстанської Армії, воїнів - визволителів у роки Другої світової війни, героїв Небесної сотні та героїв АТО.

Під час відвідин Осипенківського краєзнавчого музею, юнацтво закликало до відображення подій збройної боротьби за територіальну цілісність і незалежність України у 1918-21, 2014-16 роках у створеній згідно з рекомендаціями Українського інституту національної пам'яті і методичного відділу Запорізького обласного краєзнавчого музею експозиції: «Участь добровольчих з`єднань, та наших земляків в боях за Вітчизну в роки Української Визвольної війни і в наш час».

У співпраці з підрозділами збройних сил України та Національної гвардії, зокрема - з ОЗСП «Азов», виставкові розділи музею постійно поповнюються, у них розміщені військові однострої та спорядження.

Розповіли й про те, що важливою складовою туристичної пропозиції для юнацтва на Бердянщині є розроблені разом з відділом пропаганди Хорунжої служби Окремого загону спеціального призначення Національної гвардії України «Азов» спеціалізовані тематичні екскурсії і творчі акції, об’єднані в напрям: «Карби предків гартують патріотів», направлені на оздоровлення і патріотичне виховання молоді, вшанування пам`яті краян - захисників Вітчизни у минулому і в наш час.

Владислав Валерійович Мороко поспілкувався з юнацтвом і працівниками музею, туристично-інформаційного центру «Рідними стежинами Приазовського степу», вказав на те, що багато поколінь українців поклали своє життя на вівтар української державності:

- Ми наповнені духом своїх волелюбних предків, багатою історією. І якщо хочемо осягнути минуле України, рідної землі, то маємо багато вчитися, знати, пам’ятати. У глибині душі кожного українця живе козак: воїн, який нічого не боїться і за рідну землю без роздумів віддасть своє життя. Українська армія по праву пишається своєю історією, своїми традиціями. Ніколи бійці українського війська не загарбували чужих територій, не посягали на чуже добро, чужі землі, однак - свою землю захищали до останку. Боротьба за незалежність України продовжується й тепер. Нині на Сході б`ються за Вітчизну наші воїни української армії, найкращі сини України. У цій важкій борні наш народ і наша армія мужніє, стає сильнішою і перемагає.

Також Владислав Валерійович окреслив перспективи розвитку галузі на Запоріжжі і зокрема, на Бердянщині, побажав гараздів та пообіцяв підтримку всіх починань музейників та студійного юнацтва.

Читайте також