Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

„Мережа лікувальних закладів має бути збережена”

3 серпня 2007 - 15:02

Фінансування галузі охорони здоров'я в області протягом І півріччя 2007 року збільшилося на 26,7 % порівняно з аналогічним періодом минулого року. Це дало змогу збільшити видатки на заробітну плату медикам на 19,3% та медикаменти - на 44,4%, харчування – на 31,7%. У цьому році майже в 1,5 рази збільшено капітальні видатки. Про це на сьогоднішній колегії управління охорони здоров'я облдержадміністрації повідомила заступник начальника управління охорони здоров'я ОДА Наталія Мотовиця.

Як доповіла посадовець, за звітний період в області збільшилось виявлення хворих з гіпертонічною хворобою (з 49,15 до 52,6 випадків на 10 тис. населення) та ішемічною хворобою серця (з 30,68 до 31,72 на 10 тис. насел.). На жаль, збільшилась і кількість гострих інфарктів міокарду (з 5,96 до 6,05 на 10 тис. насел.) та смертність від цього захворювання серед осіб працездатного віку і сільського населення. Кількість інсультів у І півріччі 2007 р. порівняно з аналогічним періодом минулого року зменшилась з 13,78 до 12,39 випадків на 10 тис. населення. Захворюваність на онкопатологію скоротилась на 3,9%.

Демографічна ситуація в області, як і в цілому в Україні, зберігає регресивний характер. Незважаючи на те, що у І півріччі 2007 р. у порівнянні з аналогічним періодом минулого року народжуваність залишилась майже стабільною – 8,86 на 1000 населення, а смертність зменшилась з 17,69 до 17,34 на 1000 населення, показник природного руху має від'ємне значення. У структурі смертності протягом останніх років провідні місця займають: хвороби органів кровообігу, злоякісні новоутворення, нещасні випадки, травми та отруєння. Показник малюкової смертності у першому півріччі 2007 р. у порівнянні з аналогічним періодом 2006 р. збільшився на 16,37 %, що значною мірою викликано введенням з січня поточного року реєстрації недоношених дітей з вагою 500 г . У структурі малюкової смертності збільшилась питома вага станів перинатального періоду – з 49,4% до 54,1%, вроджених аномалій – з 19,5% до 25,7%, третє місце, як і раніше, займають травми та отруєння – 6,4 % (2006 р. – 9,2 %). За звітний період показник травматизму серед всього населення по області збільшився на 1,31%, або з 213,0 до 215,8 на 10 тис. населення.

Учасники колегії одностайно переконані, що головною стратегією охорони здоров'я області у другому півріччі повинні стати: ефективне і прозоре використання бюджетних коштів, покращення якості та доступності медичної допомоги населенню шляхом запровадження новітніх технологій, насамперед у галузі охорони здоров'я матерів і дітей, репродуктивного здоров'я; пріоритетний розвиток первинної медико-санітарної допомоги за принципом загальної практики - сімейної медицини; реалізація регіональних програм з профілактики і лікування серцево-судинних та судинно-мозкових, онкологічних захворювань, туберкульозу, ВІЛ/СНІДу; популяризація здорового способу життя і формування суспільної думки щодо шкідливості тютюнопаління, наркотиків, зловживання алкогольними напоями; кадрове забезпечення первинної ланки охорони здоров'я; поліпшення соціального захисту медиків.

Заступник голови облдержадміністрації Микола Фролов, який разом з заступником голови облради Анатолієм Світлицьким взяли участь у роботі колегії, наголосив, що керівництво ОДА та він особисто вимагає збереження та підтримання у належному стані існуючої в районах мережі лікувальних закладів.

- Це одне з ключових питань, я триматиму його на особистому контролі, - підкреслив Микола Фролов.

 

 

Управління інформації та зв'язків з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

В Запоріжжі привітали 76 золотих медалістів

Впродовж доби окупанти 272 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 862-го дня війни