Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

У Запоріжжі з’явилася ромська громадська організація

11 квітня 2016 - 11:24

Міжнародний день ромів відзначається в світі 8 квітня. Цього  року у 1972 році відбувся  перший Міжнародний конгрес ромів у Лондоні, на якому було започатковано всесвітній ромський рух, затверджено офіційний прапор і гімн ромів. З нагоди свята у м. Запоріжжя пройшло засідання координаційної ради громадських об’єднань національних меншин при голові Запорізької облдержадміністрації, на якому  було презентовано ромську громадську організацію «Лачо Дром». Про організацію та її плани на майбутнє розповів її голова - Олексій Падченко.

Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко зауважив, що відповідно до Указу Президента України прийнята і діє Стратегія захисту та інтеграції ромів. З метою створення належних умов для захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини, забезпечення рівних можливостей для її участі у соціально-економічному та культурному житті області розпорядженням голови облдержадміністрації від 04.02.2014 № 26 затверджено відповідний План заходів. 

Обласна влада всіляко підтримує національні громади, їхні ініціативи у всіх сферах життя, використовуючи всі можливі важелі. Так, важливі проекти реалізуються у співпраці з депутатським корпусом. Адже гарні справи й починання повинні мати підтримку.

Яскравим свідченням підтримки національних громад обласною владою є заходи щодо реалізації Програми підтримки розвитку культур національних меншин у Запорізькій області на 2016 рік, який учасники зібрання обговорили й одноголосно підтримали. Серед цих заходів – науково-практичні конференції, етнофестивалі, культурно-мистецькі акції та дні національної єдності.

Плануючи заходи ваших громад і розподіляючи на них кошти, ми акцентуємо увагу на їх актуальності і об’єднуючому факторі. Адже сьогодні в умовах війни важливо єднати зусилля і у сфері культури, і в соціально-економічних питаннях, - звернувся до представників національних громад Владислав Мороко. – Найближчим часом ми будемо ініціювати проведення «круглого столу» з питань соціального захисту тимчасово переміщених осіб. 14 квітня за ініціативою обласного осередку Спілки вірмен України проведемо «круглий стіл» до річниці геноциду вірменського народу. 23 квітня на площі Маяковського пройде «Патріотична весна», а 3 травня ми проведемо «Інтеркультурний Великдень».

Читайте також