Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Станіслав Ніколаєнко: «Нам не потрібні великі потрясіння, нам потрібна велика Україна»

12 квітня 2007 - 15:14

Інтерв'ю Міністра освіти і науки С.Ніколаєнко про стан справ в галузі

 

Станіславе Миколайовичу, як відбуватиметься вступна кампанія у 2007 році? Чи збільшиться цього року державне замовлення?

Вступна кампанія-2007 стартує в середині червня, коли розпочнеться прийом документів абітурієнтів до національних університетів. Цей процес у національних ВНЗ триватиме до 8 липня, в інших інститутах, університетах та академіях до 15 липня, а у технікумах та коледжах до 22 липня. Зарахування першокурсників до національних ВНЗ завершиться на пізніше 1 серпня, відповідно в інших ВНЗ не пізніше 5 та 10 серпня.

Що стосується державного замовлення, то цього року Міністерство освіти і науки передбачає збільшити державне замовлення на прийом бакалаврів на 1,6 відсотка. Минулого року, завдяки активній підтримці Уряду, за кошти державного бюджету на денну форму навчання державних ВНЗ вступило 57 відсотків першокурсників. А в коледжі та технікуми - 62 відсотки. До речі, ще три роки назад державне фінансування складало лише 40 відсотків.

Цього року також збільшиться, порівняно з минулим роком, державне замовлення на спеціалістів та магістрів. Крім того, Міністерство освіти і науки, щоб зняти соціальну напругу, відповідним листом дозволило керівникам ВНЗ у 2007 році зараховувати результати державних екзаменів, захисту дипломних робіт або проектів випускників бакалаврату, як вступні випробування на рівні спеціаліста і магістра.

Станіславе Миколайовичу ви неодноразово піднімали питання забезпечення житлом педагогів. Що зроблено в цій царині? Які будуть подальші кроки у розв'язувані цієї проблеми?

Проблема гостра і важлива. Бо незабезпечений вчитель не думає про свою справу. У 2006 році 895 освітянам було надано квартири або кредити на їх придбання. Це вдвічі більше, ніж у 2005 році та у шість разів більше, ніж у 2004-му. Найбільшу увагу до вчительства в цьому питанні виявили Тернопільська область, де 1 39 родин педагогів відсвяткували новосілля. В Полтавській області вчителі отримали 104 квартири , в Черкаській області – 100 , Хмельницькій – 59 квартир, Чернівецькій – 33 та місті Києві – 91 квартира . У Херсонській області - лише 12. Водночас, є регіони, наприклад, Рівненщина, де вчителям не виділено жодної квартири. В той час, як на Черкащині вже з початку року 2007 року десять вчительських родин отримали житло, дев'ять з яких у сільській місцевості.

Цього року вперше за часи незалежності в державному бюджеті передбачено 15 мільйонів гривень на кредитування придбання житла для педагогів. Крім того, вже другий рік поспіль багато робиться самими областями. Але, на сьогодні ще 19 тисяч педагогічних та науково-педагогічних працівників потребують поліпшення умов проживання, з них трохи більше чотирьох тисяч - у сільській місцевості.

Тому нині перед обласними управліннями освіти і науки, міськими і районними відділами освіти стоїть завдання активно впливати на місцеві ради з метою виділення коштів на придбання житла для педагогів. Це потрібно робити спільно з профспілками.

Як відбувається виконання Бюджету 2007 рок e в галузі освіти? Скільки коштів заплановано та вже виділено на ремонт навчальних закладів?

Відповідно до річного розпису асигнувань Державного бюджету України на 2007 рік Міністерство освіти і науки України з початку року отримало 2 ,1 мільярди гривень. Втричі більше отримали місцеві бюджети. Це стовідсоткове фінансування усіх захищених видатків, включаючи березень. До них відноситься заробітна плата, стипендії, харчування, а також комунальні послуги та енергоносії. Правда, є тут і проблеми. Різкий ріст цін на енергоносії привів до появи боргів по комунальним послугам, тому Міністерство освіти і науки звернулося до Кабінету Міністрів про виділення додаткових коштів.

За іншими статтями видатків фінансування також здійснено в повному обсязі до затверджених асигнувань за січень-березень цього року, крім видатків по бюджетним програмам, які мають загальнодержавний характер. Кошти на їх фінансування ми очікуємо найближчим часом.

А чи будуть виплачені борги по ст.57 Закону «Про освіту»?

Деякі політики страхали освітян, що в цьому році виплати боргів не буде. Неправда. Цього року на реалізацію положень Закону України "Про реструктуризацію заборгованості з виплат, передбачених статтею 57 Закону України "Про освіту" педагогічним, науково-педагогічним та іншим категоріям працівників навчальних закладів" заплановано виділити 660 мільйонів гривень. Відповідно до помісячного розпису асигнувань Державного бюджету України у березні місяці профінансовано половину цієї суми – 329 мільйонів гривень, з яких біля 50 мільйонів розподіляються через Міністерство освіти і науки, 20 мільйонів через інші міністерства та відомства, а решта – у вигляді державних субвенцій отримують області.

Другий транш у сумі 330 мільйонів гривень буде виділено у другому півріччі цього року.

Станіславе Миколайовичу, як вирішується проблема ремонтів будівель навчальних закладів?

В цьому році вперше запроваджено нову бюджетну програму "Добудова, перепрофілювання, будівництво навчальних корпусів та гуртожитків вищих навчальних закладів ІV рівня акредитації", на яку планується виділити 76 мільйонів гривень. Крім того, на цей рік для проведення ремонтно-реставраційних, будівельних робіт у закладах освіти і науки передбачено капітальних видатків на суму 197 мільйонів гривень. Це утричі більше ніж у 2005 році.

Що стосується шкільних приміщень то за даними МОН на кінець 2006- 2007 навчального року 104 загальноосвітні школи функціонують в приміщеннях, які знаходяться в аварійному та непридатному для експлуатації стані. Значна кількість шкіл потребує ремонту та заміни обладнання котелень, зовнішніх та внутрішніх тепломереж.

Упродовж 2007 року необхідно забезпечити проведення капітального ремонту приміщень 31 школи, 153 шкільних котелень та систем теплопостачання у 220 школах, що потребує понад 105,6 млн. грн.

Законом України „Про Державний бюджет України на 2007 рік ” передбачено майже 2 млрд. грн. з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів, що спрямовані на попередження аварій у житлово-комунальному господарстві.

Тому, враховуючи положення Загальнодержавної програми реформування і розвитку житлово–комунального господарства на 2004 – 2010 роки та аварійний експлуатаційний стан значної кількості будівель загальноосвітніх навчальних закладів, Міністерство освіти і науки звернулось з проханням до уряду дати відповідне доручення Міністерству будівництва та житлово–комунального господарства України, а також органам місцевого самоврядування, включити аварійні шкільні приміщення до переліку об'єктів, утримання та реконструкція яких буде профінансовано в поточному році. Уряд не заперечує, тепер слово за обласними радами і адміністраціями.

Як зросте заробітна плата педагогічних працівників цього року?

Уряд прискорив терміни підвищення розміру заробітної плати. Розмір мінімальної заробітної плати у квітні становитиме 420 гривень, у липні – 440, у жовтні – 460 гривень. Відповідно зросте і заробітна плата освітянам.

Мною підписано наказ про збільшення розмірів посадових окладів (ставок заробітної плати) згідно із змінами розмірів мінімальної заробітної плати, який на даний час погоджено з Міністерством праці та соціальної політики, Міністерством фінансів та з профспілками працівників освіти і науки. Думаю, що в цьому році ми переглянемо і доплати за окремі види педагогічної діяльності, зокрема за звання вчитель-методист, старший вчитель.

З першого квітня середня заробітна плата педагогічних працівників зросте до 975 гривень. У вчителів вищої категорії вона становитиме – 1075 гривень, у директорів шкіл – 1228, у доцентів – 1670 гривень, а у професорів – 1991. Наступне підвищення заплановано з першого липня.

Думаю якщо в країні буде стабільність, то Уряд збільшить розміри зарплати ще на 5-7%, хоча цього мало, на мою думку зарплату слід збільшити в 1,5 – 2 рази.

Загалом протягом цього року заробітна плата педагогічних працівників збільшиться на 15%. Також на 12,7% до кінця 2007 року зросте розмір мінімальної стипендії для студентського та учнівського загалу всіх типів навчальних закладів. На 1 жовтня 2007 року стипендія студентів ВНЗ ІІІ – IV рівня акредитації становитиме – 159 грн., для І – ІІ рівня акредитації – 133 грн., для учнів професійно-технічних закладів – 106 грн.

Станіславе Миколайовичу, у зв'язку з оголошенням Указу Президента «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України» та відповідних Постанов Кабінету Міністрів і Верховної Ради, в У країні загострилася політична ситуація. Чи позначитись це на завершені навчального року?

Я вважаю, недопустимим перенесення політичної напруги в навчальні заклади студентські аудиторії, шкільні класи.

В ст..8 Закону України «Про освіту» «навчально-виховний процес і громадсько-політична діяльність у навчальних закладах є вільним від втручання політичних партій, громадських організацій, а залучення учнів, студентів до участі в політичних акціях під час навчально-виховного процесу не допускається.»

Такі дії можуть завдати шкоди навчальному процесу, якості української освіти та її визнанню на європейському освітньому просторі.

Хочу вас поінформувати, що всі структурні підрозділи Міністерства освіти і науки, навчальні заклади всіх рівнів акредитації функціонують у нормальному, робочому режимі та здійснюють свої повноваження, передбачені Конституцією та Законами України.

Запевняю, що всі випускні і вступні випробування у навчальних закладах відбудуться у заплановані строки у повній відповідності до державних стандартів, розпоряджень, наказів міністерства.

Уряд прийняв зважене рішення. До тих пір поки Конституційний Суд не відповість, хто правий Президент чи Верховна Рада, виконавча влада ніякими виборами не займатиметься.

Які б не були політичні дискусії запевняю, що навчальний рік завершиться як і заплановано. Молодші класи закінчать навчання 25 травня, середня та старша школа - 31 травня. Для учнів випускних класів завершення навчання як завжди буде відповідальним і напруженим.

Дев'ятикласники, яких цього року буде майже 584 тисячі, для отримання атестату про неповну середню писатимуть диктант з української мови та складатимуть ще чотири іспити – алгебру, географію, біологію, іноземну мову або один з гуманітарних предметів за вибором учнів.

Що стосується майже 450 тисячі випускників 11-го класу, то в них два обов'язкових іспити – з української мови та історії України. Крім того, ще три предмети учні оберуть самостійно, залежно від того, де збираються продовжувати навчання.

Окрім того, 120 тисяч випускників візьмуть участь у незалежному зовнішньому оцінюванні. Воно розпочнеться вже 21 квітня тестуванням з української мови. 28 квітня тестування на вибір або історія, або математика. А 25 квітня одинадцятикласники Харківської області будуть робити надзвичайно корисну справу - апробовувати тести з біології, хімії і фізики. Це ті тести, які будуть складатися наступного року всіма, хто вступатиме до університетів за цих напрямів.

У вищій школі державні іспити, захисти дипломних робіт або проектів для отримання освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр відбуватимуться протягом червня. Це залежить від спеціальності, яку здобуває студент. Випускники технічних і природничих спеціальностей захищають дипломи трохи пізніше за гуманітаріїв. Державні іспити у магістрів та спеціалістів відбудуться наприкінці травня – початку червні.

 

Прес-слубжа Міністерства освіти і науки України

Читайте також

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

В Запоріжжі привітали 76 золотих медалістів

Впродовж доби окупанти 272 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 862-го дня війни

«Споживання зростає, дефіцит теж»: в Запорізькій області оновили графіки відключень

«З нас – шкільні автобуси, з вас – очне навчання», – голова Запорізької ОДА щодо організації навчання в Новомиколаївській громаді

Програма єОселя: жителі Запорізької області вже отримали 29 пільгових кредитів на 36 млн грн