Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У рамках декомунізації нові назви отримали майже 1,5 тис. об’єктів

2 березня 2016 - 16:08

В області триває процес перейменування вулиць, населених пунктів і демонтажу пам’ятників відповідно до Закону про декомунізацію. Загалом  у регіоні нараховується 1900 об’єктів, які підлягають перейменуванню та 218 пам’ятників та пам’ятних знаків, які підлягають демонтажу. Наразі  вже перейменовано 1440 об’єктів та демонтовано 121 пам’ятник.  Про це під час засідання обласної комісії з питань ліквідації символів тоталітаризму та повернення історичних назв у регіоні повідомив секретар комісії Олександр Зубченко.

Відповідно до закону органам місцевого самоврядування на проведення  роботи щодо перейменування відводилося  півроку. З листопада 2015 року по лютий цього року цим питанням займаються голови міст, селищ, сіл. На територіях були проведені слухання, соцопитування, знайдені альтернативні назви завдяки науковцям і краєзнавцям.  

- Динаміка процесу декомунізації змінюється кожного дня. До списку додаються нові об’єкти. Загалом більше 75% об’єктів вже отримали нові назви. Нарешті ми повертаємо назвам їх історію, - підкреслив директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко.

На жаль, частина громад відмовилися надавати пропозиції щодо нових назв, деякі виступили за те, щоб залишити старі назви.

За словами Олександра Зубченка, одними із перших в області розпочали процес перейменування у Приазовському районі. Так, Воскресенська сільська рада розпочала роботу з цього питання у липні минулого року. Проте тут виявилися і найбільші порушники закону, це Ботієвська, Маківська та Чкалівська сільські ради. Категорично відмовилися виконувати норми закону в Приморського району – Коларівський, Партизанський сільський голови, а також Вершинський та Смілівський сільські голови Куйбишевського району, органи місцевого самоврядування села Благовіщенка, Водяне, Заповітне, Новодніпровка, Іванівка Кам’янсько-Дніпровського району. Їх діям нададуть оцінку представники правоохоронних органів. 

Також близько двох десятків сільських, селищних керівників та Токмацький міський голова зайнялися збором підписів щодо перейменування вулиць Жовтневих на честь осіннього місяця. А вулиця Ілліча, немов, називається на честь композитора Петра Чайковського. Депутати Василівської міської ради перейменували вулицю Кірова на честь живого болгарського атлета Петра Кірова, а вулиця Калініна ніби то названа на честь талановитого, але дуже далекого від Василівки авіаконструктора Костянтина Калініна. За словами Олександра Зубченка, такі «перейменування» є грубим порушенням закону та не підлягають врахуванню.

 В області є ще багато прикладів того, як на місцях намагаються уникнути процесу декомунізації.

- Ми будемо виконувати закон.  Музеї декомунізації не підлягають, а назви вулиць та населених пунктів треба змінювати відповідно до закону. На жаль, не по всім назвам ми отримали пропозиції. Також перелік назв та об’єктів, що підлягають декомунізації, буде розширюватись після ревізії, - підкреслив Владислав Мороко.

Обговорити нові назви планується на громадських слуханнях та на зустрічах із громадою.  Пріоритет буде надаватися для увічнення пам’яті загиблих учасників АТО, борців за незалежність України, видатних діячів культури, мистецтва, літератури, пам’ятних дат для України.



Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Відкрито можливість подання заяв для вступу на бакалавра

Відбудова зруйнованих будинків в Запоріжжі: ухвалено рішення Уряду

Вже сьогодні в графіках немає чотирьох черг одночасно. Сподіваємося, що надалі буде легше, – речниця «Запоріжжяобленерго» Зореслава Цупренко про погодинні відключення електропостачання у регіоні

Отримати грант на навчання можна буде через Дію: Уряд ухвалив постанову

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 18.07.2024

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 19.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 447 ударів по 13 населених пунктах Запорізької області.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль провів засідання Уряду, присвячене Запоріжжю

Металурги Запоріжжя приймають вітання з професійним святом

«Встановіть новий застосунок банку»: МВС попереджає про нову кібершахрайську схему

Моніторинг внутрішньообласних автобусних маршрутів: виявлено порушень на 100 тисяч гривень

«Україна – це Дім» – нова онлайн-платформа для ВПО та українських шукачів притулку за кордоном