Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Різдво Христове об’єднало запоріжців різних поглядів, національностей і традицій

28 грудня 2015 - 15:28

Надвечір’я п’ятниці 25 грудня на площі Фестивальній лунали колядки, співи і вітання. Це вперше з таким розмахом у Запоріжжі відзначали Різдво Христове віряни західного обряду.

Розпочалися святкування з творчих презентацій національних громад Запоріжжя. Так, більше десяти творчих колективів різних національно-культурних центрів дарували запоріжцям гарний настрій. Свою неординарність і культурне багатство продемонстрували спілка поляків Запоріжжя „Полонія”, товариство німців „Відродження”, „Товариство української культури „Чумацький шлях”, товариство білорусів „Мінськ”, Центр татарської культури „Алтин-Ай”, „Арабський центр” м.Запоріжжя, молодіжна вірменська організація „Урарту”, дует у складі запорізького студента В’ячеслава Каменщикова і палестинця Надера Махамада Аль Натішаха, учасники клубу „Рівні можливості для людей з особливими потребами на маломобільних та інвалідних візках” Запорізького обласного благодійного фонду „Єврейський громадський центр „Мазаль Тов” Віктор Карпов та Ірина Петровська й інші талановиті виконавці в різних жанрах.

Як наголосив директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко, вітаючи учасників святкування, знаковим є те, що цього дня світле і радісне Різдво Христове разом відзначають громадяни з різних національних і релігійних громад. Це свято пройшло в рамках Різдвяного фестивалю, і в такому форматі відбувається вперше. Але посадовець висловив сподівання, що стане цей фестиваль і зокрема ось таке святкування гарною традицією Запорізького краю.

У другій частині святкової програми були виступи представників релігійної громади Храму Бога Отця Милосердного в Запоріжжі Римо-католицької церкви та товариства польської культури імені св. Іоанна Павла ІІ.  Віряни співали колядок, говорили про Різдво і пригощали один одного традиційними святковими стравами. Але, як зазначив священик церкви Бога-Отця Милосердного римо-католицької громади Андрій Попов, колядки, пісні і смачні пригощання – то не найголовніше в Різдві. Важливо, щоб у серці кожної людини жила віра і надія, які цього дня восторжествували по-особливому всепереможно.

 

Читайте також