Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Житловий сектор у холодну пору року найбільше страждає від пожеж

16 грудня 2015 - 15:32

Житловий сектор у холодну пору року найбільше страждає від пожеж

Осінньо-зимовий період, коли населення починає масово користуватися приладами обігріву, стає особливо пожежонебезпечним. У зв’язку з цим питання щодо посилення роботи з пожежної та техногенної безпеки об’єктів житлового фонду розглянуто на засіданні обласної ради з питань безпечної життєдіяльності населення, яке відбулося у селекторному режимі під керівництвом директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Ігоря Мещана.

  За даними ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій у Запорізькій області, з початку року зареєстровано 4050 пожеж, що на 18% більше, ніж за аналогічний  період минулого року. В результаті загинули 89 осіб, у тому числі одна дитина. Рятувальники звертають увагу, що більшість пожеж трапилися в житловому секторі, в нічну пору доби. Переважна більшість жертв вогню – люди, які перебували в нетверезому стані, хворі, похилого віку, без певних занять, тобто  соціально вразливих категорій. Типовими є причини виникнення пожеж: необережне поводження з вогнем, паління, порушення правил експлуатації електроприладів або їх несправність.

Крім цього, джерелом особливої пожежної небезпеки в житловому секторі є будинки  підвищеної поверховості, хоча й з інших причин. За даними Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва облдержадміністрації, в області налічується 83 такі багатоповерхівки, 73 з яких – у Запоріжжі. У більшості з них інженерні системи протипожежної безпеки знаходяться в неробочому стані, кошти на ремонти не виділяються. Така сама ситуація в Бердянську, Мелітополі та Енергодарі, де також є будинки підвищеної поверховості.

За підсумками розгляду питання обласна рада з питань безпечної життєдіяльності населення ухвалила рішення щодо необхідності посилення роз’яснювальної роботи з власниками житла щодо дотримання вимог пожежної та техногенної безпеки, надання методичної допомоги житлово-експлуатаційним та іншим організаціям у сфері забезпечення пожежної безпеки житлових будинків. Ігор Мещан звернув особливу увагу на необхідність залучення соціальних працівників до обходу помешкань, де живуть кризові сім’ї. Щодо протипожежного захисту будівель підвищеної поверховості міським радам рекомендовано передбачити кошти за відповідними бюджетними програмами.

 

 Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Розпочала роботу урядова «гаряча лінія» з питань енергетики – «СТРУМ»

До 5 тисяч документів за день зможуть оцифровувати в Запорізькому обласному архіві

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 20.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 362 удари по 9 населених пунктах Запорізької області

Відкрито можливість подання заяв для вступу на бакалавра

Відбудова зруйнованих будинків в Запоріжжі: ухвалено рішення Уряду

Вже сьогодні в графіках немає чотирьох черг одночасно. Сподіваємося, що надалі буде легше, – речниця «Запоріжжяобленерго» Зореслава Цупренко про погодинні відключення електропостачання у регіоні

Отримати грант на навчання можна буде через Дію: Уряд ухвалив постанову

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 18.07.2024

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 19.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 447 ударів по 13 населених пунктах Запорізької області.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль провів засідання Уряду, присвячене Запоріжжю