Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжцям представили тисячолітню історію українського війська

27 липня 2015 - 09:44

В історико-культурному комплексі «Запорозька Січ» відбулася презентація виставки «Воїн крізь віки», підготовлена Міністерством оборони України за сприяння Запорізького медіа-центру та Національного заповідника «Хортиця».

 Про початок заходу сповістив гучний постріл козацької гармати, у традиційних двобоях із шаблями та батогами зійшлися актори Кінного театру. З привітаннями до присутніх звернулися радник заступника міністра оборони України Аліна Фролова, організатор виставки, учасник битви під Дебальцевим Микола Балабан, голова обласного осередку громадської організації «Самооборона Майдану» Дмитро Харьков, директор Національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко, представник військової служби правопорядку «Сармат».

За словами начальника управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації Олександра Зубченка, виставка - вже п’ятий інформаційно-просвітницький проект, який реалізується в нашому регіоні за тісної співпраці виконавчої влади, Міністерства оборони та Міністерства інформаційної політики. Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко наголосив, що державі-агресору не вдасться вкрасти в України історію та державність, а наші військові сьогодні гідні славного імені своїх пращурів. Щоб показати запоріжцям можливості наших Збройних Сил, скоро в обласному центрі відбудеться виставка сучасної військової техніки, яка прибуде прямо з передової.

У виставці представлено понад 40 фоторобіт Ганни Сенник, які охоплюють десять періодів тисячолітньої історії українського воїна: Київської Русі, Галицько-Волинської держави, Литовсько-Польської доби, Козаччини, Гетьманщини, Першої світової війни, Визвольних змагань 1917-1921 років, Другої світової війни та Антитерористичної операції. Екскурсію експозицією провів воїн - «кіборг», учасник оборони Донецького аеропорту, а в мирному житті - завідуючий науковою бібліотекою НЗ «Хортиця» В’ячеслав Зайцев. Він розповів про перебування Данила Галицького на о. Хортиця у 1223 році, про вирішальну роль українських полків із Волині та Поділля у розгромі Тевтонського ордену в Грюнвальдській битві 1410 року, про мушкетерів гетьмана Івана Виговського, які завдали поразки московській армії під Конотопом у 1658 році, нелегкі будні 79-ї окремої аеромобільної бригади у зоні проведення АТО, мужність та самовідданість волонтерів.

Свою колекцію страшних фронтових знахідок - відстріляний ПТУР, уламок «Граду», гільзи від 122-міліметрового міномету та танкового снаряду - представив директор обласного краєзнавчого музею Георгій Шаповалов.  Унікальне зібрання із понад 70 шевронів військових підрозділів, які захищають нашу незалежність на Донбасі, представив власник кафе «Укроп» Віктор Гладкий.

Із 28 липня впродовж тижня виставку «Воїн крізь віки» можна буде побачити у центрі «Козак Палац», а з 7 серпня - в обласному краєзнавчому музеї. Згодом планується її представлення у містах та районах області.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 880-го дня війни

У Держприкордонслужбі чекають на вмотивованих військовослужбовців

Уряд та обласна влада спільно працюють над вирішенням нагальних проблем регіону

У Запоріжжі проведуть форум з працевлаштування «Кар’єрний старт. Нові можливості для молоді»

Електронне бронювання працівників через Дію: як це працює

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 22.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 450 ударів по 8 населених пунктах Запорізької області.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 21.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 8 населених пунктах Запорізької області.

Розпочала роботу урядова «гаряча лінія» з питань енергетики – «СТРУМ»

До 5 тисяч документів за день зможуть оцифровувати в Запорізькому обласному архіві

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 20.07.2024