Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Григорій Самардак звітував про перші 100 днів роботи на посаді голови облдержадміністрації

23 липня 2015 - 13:44

Під час прес-конференції для журналістів керівник обласної виконавчої влади повідомив, що пріоритетами для Запорізької області, як і для всієї України, залишається залучення інвестицій, кредитів та грантові програми. Наприклад, попередню підтримку німецького банку KfW отримали три проекти з енергозбереження на суму близько 38 мільйонів євро. Їх реалізація дозволить скоротити споживання газу, а отже в майбутньому - знизити вартість комунальних послуг для населення і бюджетних установ. Тривають активні переговори з Європейським Інвестиційним Банком, який пропонує надання кредиту під 1,5% річних на реконструкцію шкіл, дитячих садків, лікарень та соціальних установ. При цьому чималу увагу область приділяє боротьбі з корупцією. Остання проблема знищує суспільство протягом останніх 20 років.

- Корупція та контрабанда підривають економічну складову нашої області й держави. Найгірше те, що вони лягають тягарем на плечі наших земляків. Робота в цьому напрямку нагадує боротьбу з пожежею: швидке реагування та жодних поблажок. Проте, як показує практика, без спеціальних законів, системних і кардинальних змін у суспільстві та владі перемогти корупцію неможливо. Але ця робота триватиме й надалі, - наголосив голова облдержадміністрації Григорій Самардак.

Перших позитивних зрушень вдалося досягти завдяки новій кадровій політиці. Так, із 20 районних державних адміністрацій уже призначено 18 голів. Керівників нарешті отримали й ключові департаменти ОДА.

-  Головні критерії для призначення людей на керівні посади - професіоналізм, патріотизм та бажання щось змінити в нашій області, зробити Запоріжжя частиною держави, що живе за європейськими принципами. Від кожного з кандидатів я вимагав надати план розвитку, те, що він може змінити, які проблеми вважає головними на своїй території , - пояснив Григорій Самардак.

Також у Запоріжжі триває активна робота в напрямку  проведення децентралізації. Завдяки спілкуванню з громадами у людей з’явилося розуміння, що наш регіон отримає можливість розвиватися, і визначати пріоритети для вкладення коштів будуть саме люди на місцях.

Окремої підтримки влади сьогодні потребують учасники АТО. Нині 41 із них отримав статус інваліда війни, 1313 –  учасника бойових дій. Одноразову грошову допомогу виплачено сім’ям загиблих військовослужбовців на загальну суму майже 33 мільйони гривень. Учасникам АТО та сім’ям загиблих військовослужбовців надано 324 земельних ділянки, а також придбано вісім квартир за рахунок державного та місцевих бюджетів.

Належну увагу отримують вимушені переселенці, яких в області зареєстровано близько 100 тисяч. Робота з ними була організована, але це викликало додаткове навантаження на бюджет, сфери освіти та охорони здоров’я. Не втрачає актуальності й соціальний захист населення. За субсидією на оплату житлово-комунальних послуг за новим порядком звернулося 53,7 тис. родин. На сьогодні їх отримують 130 тис. сімей, що на 70% більше, ніж торік.

- Ледь не щодня ми бачимо підвищення цін на комунальні послуги. Те, що нині доводиться робити владі, – результат  політики минулих років. На сьогодні проведено дуже серйозну роботу, як в області, так і на рівні держави. За нашими підрахунками в Запорізькій області близько 320 тисяч сімей потребують субсидій. Близько третини з них на сьогодні вже оформили державну допомогу. Проте це – тільки початок, - підкреслив голова облдержадміністрації Григорій Самардак.

Наостанок очільник області наголосив, що як і раніше, дуже важливими для регіону є питання збереження миру та порядку. І нині область, незважаючи на статус прифронтової, залишається прикладом злагоди та спокою.




Управління у справах преси та інформації

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 880-го дня війни

У Держприкордонслужбі чекають на вмотивованих військовослужбовців

Уряд та обласна влада спільно працюють над вирішенням нагальних проблем регіону

У Запоріжжі проведуть форум з працевлаштування «Кар’єрний старт. Нові можливості для молоді»

Електронне бронювання працівників через Дію: як це працює

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 22.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 450 ударів по 8 населених пунктах Запорізької області.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 21.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 8 населених пунктах Запорізької області.

Розпочала роботу урядова «гаряча лінія» з питань енергетики – «СТРУМ»

До 5 тисяч документів за день зможуть оцифровувати в Запорізькому обласному архіві

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 20.07.2024