Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Структура запорізького експорту змінилася на користь ЄС

22 липня 2015 - 16:46

Структура запорізького експорту змінилася на користь ЄС

За перші п’ять місяців 2015 року в загальному обсязі  експорту запорізьких підприємств зросла частка експорту до країн Європейського Союзу. Про це свідчать дані Управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації.

Так, обсяг експорту товарів до ЄС становив 29,7% від загального експорту (за перші п’ять місяців минулого року – 23,2%).

Найсуттєвіші експортні поставки серед країн ЄС здійснювались до Італії – 6,3% загального обсягу експорту (чорні метали, зернові культури, продукти неорганічної хімії), Польщі – 4,7% (чорні метали, алкогольні та безалкогольні напої та оцет, залишки й відходи харчової промисловості), Болгарії – 4,5% (чорні метали), Німеччини – 2,3% (чорні метали, продукти неорганічної хімії, механічне обладнання). Крім того, запоріжці активно експортували до інших країн: Російської Федерації – 22,1% (механічне обладнання, чорні метали, електричні машини), Туреччини – 9,6% (чорні метали, насіння і плоди олійних рослин, мідь і вироби з неї), Індії – 7,1% (чорні метали, жири та олії тваринного або рослинного походження, механічне обладнання), Китаю – 4,1% (механічне обладнання, жири та олії тваринного або рослинного походження), Іраку – 2,4% (чорні метали, м'ясо та їстівні субпродукти).

Порівняно з січнем–травнем 2014 року зріс експорт товарів до Китаю в 2,7 раза, Італії – в 1,9 раза, Індії – на 15,2%, Болгарії – на 2,7%, проте зменшився до Російської Федерації у два рази, Іраку – на 25,3%, Німеччини – на 20,8%, Польщі – на 10,6%, Туреччини – на 8,6%.

Імпорт з країн Європейського Союзу дещо зменшився й становив 22,4% загального обсягу (за січень–травень 2014 року – 24,8%).

Найбільші надходження серед країн ЄС здійснювалися з Німеччини – 6,5% (механічне обладнання, пластмаси, полімерні матеріали, інші недорогоцінні метали), Польщі – 3,3% (літальні апарати, скло та вироби із скла, механічне обладнання), Словаччини – 2,3% (сіль, сірка землі та каміння, керамічні вироби). Купувала область товари й у інших країн. Імпорт з Російської Федерації становив 44,1% (палива мінеральні, нафта і продукти її перегонки, нікель і вироби з нього, механічне обладнання), Південної Африки – 4,9% (палива мінеральні, нафта і продукти її перегонки, руди, шлак і зола, нікель і вироби з нього), Китаю – 5,9% (хімічна продукція, засоби наземного транспорту крім залізничного, механічне обладнання), США – 3,5% (механічне обладнання, риба і ракоподібні, насіння і плоди олійних рослин), Білорусі – 3,0% (літальні апарати, палива мінеральні, нафта і продукти її перегонки), Туреччини – 2,2% (чорні метали, палива мінеральні, нафта і продукти її перегонки, сіль, сірка, землі та каміння), Індонезії – 2,2% (жири та олії тваринного або рослинного походження), Норвегії – 2,2% (риба і ракоподібні, нікель і вироби з нього).

Як повідомили в Управлінні зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності, експортно-імпортні операції із закордонними партнерами здійснювали в основному підприємства та організації, які розташовані в обласному центрі. На долю інших міст та районів області припадало 12,7% експорту та 10,8% – імпорту товарів.

Загалом за перші п’ять місяців цього року Запоріжжя проводило зовнішньоторговельні операції з партнерами із 125 країн світу. Експорт товарів склав 1272,7 млн. дол. США (на 21,3% менше, ніж торік), імпорт –  435,4 млн.дол. (на 31,2% менше, ніж торік). При цьому область посіла (без урахування нерозподілених за регіонами поставок нафти сирої та газу природного) по експорту четверте місце, по імпорту – восьме  (8,2% і 3,0% обсягів України відповідно).

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 880-го дня війни

У Держприкордонслужбі чекають на вмотивованих військовослужбовців

Уряд та обласна влада спільно працюють над вирішенням нагальних проблем регіону

У Запоріжжі проведуть форум з працевлаштування «Кар’єрний старт. Нові можливості для молоді»

Електронне бронювання працівників через Дію: як це працює

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 22.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 450 ударів по 8 населених пунктах Запорізької області.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 21.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 8 населених пунктах Запорізької області.

Розпочала роботу урядова «гаряча лінія» з питань енергетики – «СТРУМ»

До 5 тисяч документів за день зможуть оцифровувати в Запорізькому обласному архіві

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 20.07.2024