Про це повідомили в Департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації. У торговій мережі області є достатньо продуктів харчування і тривалого зберігання - борошна, макаронів, круп, цукру і солі. Товар як ваговий, так і упакований, представлений у повному асортименті.
При цьому роздрібна ціна на окремі товари в торговій мережі регіону є різною: борошно коштує від 7,65 грн/кг до 14,29 грн/кг; макарони - від 7,74 грн/кг до 12,85 грн/кг; крупа гречана - від 16,95 грн/кг до 20,29 грн/кг; крупа манна - від 8,64 грн/кг до 10,79 грн/кг; пшоно - від 10,54 грн/кг до 13,35 грн/кг; масло рослинне - від 19,58 грн/л до 31,89 грн/л; цукор - від 11,49 грн/кг до 20 грн/кг; сіль - від 1,79 грн/кг до 2,91 грн/кг.
Варто відзначити, що ціни на різні види продуктів за останні кілька місяців зросли від 2 до 25 %. Порівняно з початком року оптово-відпускні ціни залишися незмінними тільки на яловичину (40 грн/кг), свинину (32,50 грн/кг), вершкове масло (37,00-56,00 грн/кг), сир (24,54 грн/кг) та варену ковбасу вищого гатунку (47,00 грн/кг).
Як зазначив директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА Андрій Ревуцький, з метою задоволення потреб населення в продуктах харчування облдержадміністрацією постійно проводиться робота з найбільшими торговими мережами, які представлені в області, щодо насичення високоякісними продуктами харчування в достатній кількості і за помірними цінами.
Забезпечена область і хлібобулочними виробами. Однак через стрімке зростання цін на борошно (на 17% у січні і 40% у лютому) хлібопекарські підприємства регіону підняли оптово-відпускні ціни на хліб і хлібобулочні вироби з 28 січня на 5- 11%, а з 23 лютого - на 20- 34%.
Крім того, у зв'язку з підвищенням ціни на газ на понад 50 % з 2 березня оптово-відпускні ціни зросли ще на 2%.
Наразі ціна на «соціальний» хліб, тобто хліб простої рецептури становить: з борошна вищого гатунку - 7,85 – 8 грн/кг; першого - 7,20 - 7,34 грн/кг; з житньо-пшеничного борошна - 6,65 - 7,71 грн/кг.
Важливим завданням на сьогодні, як зазначили в Департаменті, є термінове вирішення питання забезпечення пекарів борошном, виробленим із зерна державного інтервенційного фонду. Завдяки йому місцеві пекарі зможуть виробляти хліб простої рецептури.
Міністерству аграрної політики та продовольства України вже подано заявки на необхідний для області обсяг борошна, який становить 1222 тонни на місяць.
Вирішення цього питання дозволить стабілізувати ціни на хліб простої рецептури та забезпечити малозабезпечені верстви населення доступним продуктом.
Управління у справах преси та інформації