Отримання експлуатаційного дозволу для потужностей (об’єктів) з виробництва, переробки або реалізації харчових продуктів регламентовано наступними нормативними актами:
- статті 1, 6, 10, 18, 22-26 Закону України «Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини»;
- пункт 79 Закону України «Про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності»;
- статті 10, 11, 16, 17 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»;
- Постанова Кабінету Міністрів України від 12.05.2007 № 712 «Про затвердження Порядку видачі експлуатаційного дозволу для потужностей (об’єктів) з виробництва, переробки або реалізації харчових продуктів» із змінами;
- Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 24.01.2008 № 25 «Про затвердження Порядку ведення реєстру потужностей (об’єктів) та їх операторів»
Надання оператором потужностей з виробництва, переробки або реалізації харчових продуктів «Декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства» - заборонено (підстава: п.п. №№ 4, 5 Переліку, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 25.08.2010 № 725 «Про затвердження переліку певних дій щодо провадження господарської діяльності або видів господарської діяльності, які не можуть провадитися на підставі подання декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства»).
За 9 місяців 2014 року Головним управлінням Держсанепідслужби у Запорізькій області видано 100 експлуатаційних дозволів.
Більш детальна інформація для підприємців на сайті: http://www.oblses.zp.ua.