Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Тези до виступу голови облдержадміністрації Євгена Червоненка на урочистих зборах з нагоди Дня Конституції

26 червня 2006 - 16:20

Шановні учасники урочистих зборів!

Дорогі запоріжці!

Незалежна Українська держава вже десять років живе за своєю Конституцією. За історичними мірками наш Основний Закон - зовсім молодий документ. Але корені його глибокі, як глибокими є корені українського державотворення.

Століттями кращі уми України думали про державні механізми і про гарантії прав і свобод українського народу. Гетьманські універсали і шабля запорозького війська будували славну українську козацьку державу. Величними і одночасно трагічними були історичні події, пов'язані з її утворенням – поява першої в Європі Конституції, написаної Пилипом Орликом, яка так і не була впроваджена у життя.

Прийняття Конституції України у 1996 році – це продовження багатовікової традиції. Це був акт вияву вищої волі українського народу, фундаментальне закріплення його історичного вибору, його прагнення жити в суверенній, соборній, демократичній, соціальній, правовій державі . Основний Закон став правовою гарантією незалежності України.

Вперше в українській історії людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнані найвищою цінністю. Вперше визначені державні механізми, що мають їх гарантувати.

Переконаний, що через 10 років після прийняття Конституції перед Україною стоїть велике і відповідальне завдання – подолати розрив між конституційними нормами і реаліями життя мільйонів її громадян. Вважаю, що місцеві органи влади повинні першими долучитись до цієї справи. І, насамперед, це стосується органів місцевого самоврядування. Адже проведення конституційної реформи передбачає значне розширення повноважень саме представницьких органів влади, які мусять гармонізувати інтереси, вимоги та прагнення територіальних громад.

Переконаний, що ми, представники органів влади Запорізької області, мусимо об'єднати зусилля заради розвитку та процвітання нашого краю, створення гідних умов життя та всебічного розвитку особистості для кожного жителя регіону. Я вкотре наголошую на тому, що настав час консолідації та порозуміння між усіма політичними силами, які на засадах патріотизму, порядності та професіоналізму згуртуються навколо вирішення нагальних проблем області.

Перший крок для цього вже зроблено. Я пишаюся тим, що у березні 2006 року під час виборчої кампанії ми продемонстрували усьому світу, що в Україні і Запорізькій області, зокрема, кожен виборець та кожна політична сила у повному обсязі скористалися своїми конституційними правами.

Я, як представник Президента України в Запорізькій області і одночасно депутат обласної ради, задоволений тим, що відбулись чесні і демократичні вибори голови обласної ради.

З цієї високої трибуни я заявляю, що обласна державна адміністрація і я особисто налаштовані на тісну і конструктивну співпрацю з усіма депутатами обласної ради, іншими органами місцевого самоврядування. Тільки гуртом ми зможемо зміцнити і поліпшити позиції Запорізької області у соціально-економічному та культурному розвитку.

Я вважаю, що головним результатом соціально-економічного розвитку області протягом 5 місяців поточного року є збереження динаміки економічного росту в основних галузях.

За 5 місяців приріст промислового виробництва склав 6,8% (по Україні - 2,4%). За цим показником Запорізька область лідирує серед індустріальних регіонів України (у Донецькій області - зниження на 0,7%, Дніпропетровській - зростання на 3,0%, Харківській - на 4,5%).

На жаль, змушений констатувати, що на розвитку економіки регіону негативно позначаються проблеми, обумовлені її значною енергоємністю, змінами зовнішньоекономічної кон'юнктури, ростом цін на енергоносії . У визначальній галузі - металургії та обробленні металу за січень-травень поточного року зниження виробництва склало 0,9%. Запевняю вас, що обласна влада зможе переконати Уряд щодо встановлення для найбільш енергоємних та бюджетоформуючих підприємств металургійного комплексу “нульового класу” споживання електроенергії.

Хочу зазначити, що валова продукція сільського господарства за січень-травень збільшилася проти відповідного періоду 2005 року на 11,0%. Польові роботи проведено в оптимальні строки. За попереднім прогнозом посівна площа у 2006 році складе понад 1 млн. 421 тис. гектарів. Аграріям області у повному обсязі виділено дотації на посіви озимих культур - 26,5 млн. грн.

Дуже важливим економічним показником є зростання обсягів як внутрішніх, так і зовнішніх інвестицій в економіку регіону. У І кварталі за рахунок усіх джерел фінансування освоєно 567,0 млн. грн. інвестицій в основний капітал. У порівнянні з аналогічним періодом 2005 року об'єм капіталовкладень збільшився на 1,7 %.

Інвестиції в житлове будівництво з початку року склали майже 36,0 млн. грн. За рахунок усіх джерел фінансування протягом І кварталу поточного року введено в експлуатацію близько 30 тис. м 2 житла. Це на 7 % більше, ніж за аналогічний період 2005 року.

Продовжується реалізація цільових програм житлового будівництва. На будівництво житла для молодих сімей протягом 5 місяців виділено з Держбюджету 875,0 тис. грн., з обласного – 177 тис.грн. На виконання обласної цільової програми “Сільське подвір'я” виділено 3 млн. 213 тис. грн.

У 1 кварталі в економіку області залучено більше 7 млн. дол. США прямих іноземних інвестицій, що на 84 % більше, ніж за відповідний період минулого року. Станом на 1 квітня 2006 року загальний обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку області склав понад 554 млн. дол. США, у розрахунку на душу населення - 297 дол. США. За цим показником область посідає 4 місце серед регіонів України.

Одним із найбільш впливових чинників розвитку економіки області є зовнішньоекономічна діяльність. Експорт товарів за січень-квітень поточного року збільшився на 1,9 % у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Приріст імпорту товарів склав 13,3 %. Сальдо зовнішньої торгівлі товарами зберігається позитивним. За обсягами експорту товарів область посідає 5 місце серед регіонів України, за обсягами імпорту - 6 місце.

Середньомісячна номінальна заробітна плата за січень-квітень поточного року склала по області 991,15 грн., або на 30,4% більше рівня аналогічного періоду 2005 року. У квітні середньомісячна заробітна плата дорівнювала 1016,32 грн. Це у 2 рази більше встановленого прожиткового мінімуму для працездатних на цей рік. За рівнем заробітної плати область продовжує займати 4 місце серед регіонів України.

Ситуацію на ринку праці області можна охарактеризувати в цілому як стабільну. Чисельність безробітних на 1 червня 2006 року склала 30,0 тис. чол. Рівень зареєстрованого безробіття залишається стабільним на рівні 2,64 %. З початку року в області створено 9,7 тис. нових робочих місць. Це 24% від планового завдання на 2006 рік.

У своєму виступі я навів лише декілька цифр, які побіжно характеризують соціально-економічну ситуацію у регіоні, який є одним із провідних промислових, науково-технічних та культурних центрів України. У нас в області є чимало досягнень, нам є чим пишатись. Разом з тим, існує чимало проблем, які не лише негативно відбиваються на соціально-економічному розвитку регіону, а й на добробуті та захищеності пересічного громадянина.

Процес переходу від авторитарного до демократичного суспільства не тільки зневілював вплив держави на суспільні інститути, але й призвів до послаблення контролю над правоохоронними структурами . За такий короткий час суспільство опинилось не в змозі замінити вплив виконавчої влади на «силовиків» своїм дійовим контролем за ними. Це в певній мірі обумовило перетворення правоохоронних органів в своєрідні товариства з обмеженою відповідальністю по відношенню до країни та людей.

Зайняті обслуговуванням своїх або чужих бізнес-інтересів органи внутрішніх справ та прокуратури перестали бути караючим мечем держави, натомість перетворилися у знаряддя комерційних структур. Що не могло не позначитись на криміногенної ситуації – приклад тому Запорізька область.

Череда замовних не розкритих вбивств, здійснених на протязі трьох останніх місяців, демонструє нездатність міліції контролювати ситуацію в кримінальному середовищі та запобігати тяжким злочинам. Публічні розстріли на вулицях Запоріжжя це не просто кримінальні розборки, як стверджують правоохоронці, це виклик всій системі державній владі, яка не спроможна захистити своїх громадян. Падіння рейтингу довіри мешканців міста до правоохоронних органів – яскравий тому приклад.

Сила влади в її спроможності відповідати на виклики часу. Такий виклик їй кинуто. І я, як представник Президента України в Запорізькій області, його приймаю.

У нас є унікальний шанс – реалізувати в нашому житті благородні ідеали людської гідності, справедливості, свободи і демократії, які закладені в Конституції України. Переконаний, що усі разом ми його використаємо.

Вітаю вас, шановне товариство, з Днем Конституції. Бажаю, всім нам добра, щастя і процвітання під високим захистом Основного Закону. Слава вам, дорогі запоріжці! Слава Україні!

Читайте також

«Кар'єрний старт»: нова програма дає шанс молоді на перше офіційне працевлаштування

У Запоріжжі вручили державні нагороди сім’ям полеглих героїв

Графіки вимкнення світла: тепер без винятків

«Нинішня ситуація – репетиція опалювального сезону», – голова Запорізької ОДА Іван Федоров

Конкурс з фінансування проєктів ветеранських ГО: термін подачі заяв продовжено

«Не дивлячись на всі негаразди, для мене життя тільки починається»: пологівський військовий про життя після поранення

Приватизація державних об’єктів у Запорізькій області: отримано 15 мільйонів гривень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 24.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 406 ударів по 8 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 881-го дня війни

Жнива в Запорізькій області: врожай зібрано на 94 % засіяних ранніми зерновими площ

Реформа шкільного харчування: досвід та перспективи