Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Оголошення

До уваги виборців!

9 жовтня 2014 - 13:39

26 жовтня 2014 року з 8.00 до 20.00 відбудеться голосування з виборів народних депутатів України. Право голосу на виборах депутатів мають громадяни України, яким на день голосування виповнилося 18 років. Не має права голосу громадянин, визнаний судом недієздатним.

Документом, який підтверджує особу та громадянство України виборця на виборах депутатів, є: паспорт громадянина України; тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України); військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби).

З метою реалізації конституційного права громадяни України повинні бути включені до списку виборців за виборчою адресою виборця на відповідній виборчій дільниці.

Виборча адреса виборця, який не має зареєстрованого місця проживання, визначається за погодженням із центром обліку, який відповідно до закону веде облік бездомних осіб, або соціальною службою, у складі якої утворено структурний підрозділ для ведення обліку бездомних осіб, або відділом ведення Реєстру за мотивованим зверненням виборця.

Виборець може бути включений до списку виборців тільки на одній виборчій дільниці.

З попереднім списком виборців кожен з виборців може ознайомитися в приміщені виборчої комісії починаючи з 15 жовтня 2014 року та перевірити правильність внесених до нього відомостей. Також не пізніше 15 жовтня 2014 року кожна виборча комісія звичайної виборчої дільниці надсилає або доставляє в інший спосіб кожному виборцю іменне запрошення, яким повідомляє про включення виборця до попереднього списку виборців відповідної виборчої дільниці, адресу, дільничної виборчої комісії, її номер телефону і розпорядок роботи, час і місце голосування, можливість проголосувати за місцем перебування.

У разі виявлення неточностей у списку виборців, виборець може звернутися до дільничної виборчої комісії або безпосередньо до відділу ведення Державного реєстру виборців із заявою про уточнення попереднього списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, а також щодо наявності або відсутності відміток про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися.

Відділи ведення Державного реєстру виборців працюють у складі апаратів райдержадміністрацій, виконавчих комітетів міських рад міст обласного значення та райадміністрацій Запорізької міської ради.

Для виправлення неточностей у списку виборців існує позасудовий та судовий порядок.

Так, в порядку позасудового виправлення неточностей у списку виборців виборець особисто подає заяву до дільничної виборчої комісії або безпосередньо до органу ведення Державного реєстру виборців, в якій зазначає обставини щодо виявлених неточностей. До заяви додаються документи (копії документів), які підтверджують зазначені в ній відомості (паспорт громадянина України, тимчасове посвідчення громадянина України чи військовий квиток та інш.).

У разі якщо виборець за станом здоров'я не може особисто подати заяву, дільнична виборча комісія за зверненням такого виборця зобов'язана забезпечити прийняття заяви у такого виборця в інший спосіб.

Така заява може бути подана не пізніш як за п'ять днів до дня голосування (не пізніше 20 жовтня 2014 року).

Заява подана після 20 жовтня 2014 року не розглядається (ч.5 ст. 40 Закону України «Про вибори народних депутатів України»).

Право звернутися з адміністративним позовом до суду за місцезнаходженням відповідної дільничної виборчої комісії про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, має кожен, хто має право голосу на виборах.

Позовну заяву може бути подано не пізніш як за два дні до дня голосування (не пізніше 23 жовтня 2014 року) (ст. 173 КАС України).

Позовні заяви, подані після закінчення цих строків, суд залишає без розгляду, строки подання позовних заяв поновленню не підлягають (ч. 5 ст. 179 КАС України).

Після уточнення попередніх списків відділ ведення Державного реєстру виборців складає уточнені списки виборців, які передаються до дільничних виборчих комісій не пізніш як за два дні до дня голосування.

Зміни до уточненого списку виборців вносить голова або заступник голови та секретар дільничної виборчої комісії на підставі рішення суду та повідомлення відділу ведення Державного реєстру виборців.

У день голосування зміни до уточненого списку виборців вносяться виключно на підставі рішення суду.

Голова, заступник голови або секретар дільничної виборчої комісії в день голосування мають право виправляти неточності та технічні описки в уточненому списку виборців – неправильне написання прізвища, власного імені (усіх власних імен), по батькові (за наявності), дати народження, номера будинку, квартири місця проживання – в разі якщо, незважаючи на такі технічні описки, є зрозумілим, що до списку виборців включено саме того виборця, який прибув на виборчу дільницю для голосування. Таке виправлення засвідчується підписом голови або заступника голови чи секретаря дільничної виборчої комісії у графі «Примітки» (ч. 7 ст. 42 Закону України «Про вибори народних депутатів України»).

Тимчасова зміна місця голосування виборця

без зміни виборчої адреси.

Щоб скористатися своїм правом голосу, громадянам, які проживають на тимчасово окупованій території (Автономна Республіка Крим та місто Севастополь), в районах проведення АТО, а також іншим особам, які з будь-яких причин виїхали зі свого постійного місця проживання, але залишилися зареєстрованими за своєю адресою проживання (виборчою адресою), Законом України «Про Державний реєстр виборців» встановлена можливість тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси.

Так, за мотивованим зверненням виборця, який має право голосу на виборах відділ ведення Реєстру може тимчасово (на період їх проведення) змінити виборцю місце голосування (виборчу дільницю) без зміни його виборчої адреси. Таке звернення подається до відділу ведення Реєстру за місцезнаходженням зазначеної виборцем виборчої дільниці або за виборчою адресою не пізніше ніж за п'ять днів до дня голосування (до 20 жовтня 2014 року включно).

У заяві зазначаються ідентифікаційні персональні дані виборця, які однозначно визначають його особу: прізвище, власне ім’я (усі власні імена), по батькові, дата та місце народження, його виборча адреса, а також мотивування необхідності тимчасової зміни місця голосування та адреса, де він перебуватиме в день виборів, чи номер виборчої дільниці (дільниці для голосування), яку він просить визначити місцем його голосування, із зазначенням виборчого округу та його номера  (постанова ЦВК від 13.09.2012   № 893).

До заяви додаються документи (копії документів), які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни виборчої адреси. У разі якщо до заяви додаються копії документів, їх оригінали пред’являються органу ведення Реєстру для перевірки вірності цих копій.

Виборці, виборча адреса яких знаходиться на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, Донецької та Луганської областей, можуть не додавати до заяви документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця їх голосування.

При поданні заяви громадянин пред’являє документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України.

Рішення відділу ведення Реєстру про відмову у зміні адреси голосування може бути оскаржено до Дніпропетровського окружного суду.

Виборець, якому тимчасово змінено місце голосування поза межами одномандатного виборчого округу, до якого такий виборець відноситься на підставі відомостей Реєстру (виборець за виборчою адресою не відноситься до одномандатного виборчого округу, до складу якого входить звичайна виборча дільниця, на яку тимчасово змінено місце голосування виборця) отримує лише бюлетень для голосування у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі.

 

 

Відділ адміністрування Державного реєстру виборців апарату Запорізької облдержадміністрації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 860-го дня війни

Чотири автобуси – чотири порушення: в Запоріжжі перевірили транспорт на внутрішньообласних маршрутах

Благодійний фонд «Світ Україна. Пологи» об’єднав волонтерів із золотими серцями

Ми сильні, бо ми – українці! – переконаний військовослужбовець Олександр Колісніченко

Українцям за кордоном продовжать можливість ДНК-тестування для пошуку рідних

Як отримати грант до 15 тисяч доларів українським підприємицям

Вступна кампанія до профтехів: оголошено старт

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти завдали 429 ударів по 11 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 858-го дня війни

В Запоріжжі відзначили 32-річчя військової частини 3026 Нацгвардії України

Повне знеструмлення підприємства: як уникнути техногенної катастрофи