Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Запоріжці вшанували пам'ять Валерії Новодворської

24 липня 2014 - 12:35

Запоріжці вшанували пам'ять Валерії Новодворської

У Запорізькому обласному художньому музеї відбувся захід на вшанування пам'яті Валерії Новодворської,  ініційований Департаментом культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації у рамках циклу «Інша Росія».

На захід зібралися небайдужі до поглядів відомої російської правозахисниці запоріжці, громадські і культурні діячі. Вечір розпочався з хвилини мовчання. Відома дисидентка, опозиційний політик і суспільний діяч, засновниця ліберальної партії «Демократичний союз» Валерія Новодворська померла у Москві  12 липня цього року.

Ім'я Валерії Іллівни дороге і близьке багатьом народам, які стали на шлях боротьби за свободу. Її цікавив  захист людини-особистості перед  режимом насилля та брехні, захист борців за свободу.

 - Валерія Іллівна посідає почесне місце у переліку українських інтелігентів. Їй вірили, бо вона завжди була чесна. Як Петро Григоренко для кримсько-татарського народу, Валерія Новодворська стала героїнею українського народу і заслужила право на добру пам'ять українців, - зазначив  правознавець Леонід Кірілаш.

Керівник театру поетичної пісні Олена Алексеєва дуже емоційно розповіла про участь у концерті на підтримку в'язнів на Болотній в Сахаровському центрі в Москві 6 липня, де 16 липня п.р. відбулося прощання з Валерією Новодворською. На кінець своєї промови вона продекламувала вірші Булата Окуджави.

Учасники заходу відзначили, що Валерія Новодворська була послідовна у своїх поглядах до кінця. Її ім'я буде увічнене і серед лицарів свободи, і серед Героїв, які захищають сьогодні Україну як форпост демократії.

Завершився захід виступом запорізького співака, композитора, діяча культури та журналіста Анатолія Сердюка, який заспівав пісню «Небесна сотня».

Читайте також