Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Петро Гончарук: «Проект змін до Конституції України відповідає європейському принципу субсидіарності – розв’язання проблем на місцях»

24 червня 2014 - 14:53

У Запорізькому національному технічному університеті відбулося засідання «круглого столу» з обговорення проекту змін до Конституції України (децентралізація влади), в якому взяли участь заступник голови обласної державної адміністрації Петро Гончарук, ректор ЗНТУ Сергій Беліков, науковці, представники органів місцевого самоврядування, громадськість та студенти.

Петро Гончарук привітав учасників заходу від імені голови облдержадміністрації Валерія Баранова та наголосив, що конституційна реформа є ключовою для зміни ситуації в країні та вкрай важливо, щоб до цього процесу долучилися всі громадяни – як до обговорення, так і в підсумку до участі в референдумі.

- Конституційні зміни торкнуться трьох ключових моментів:  визначення чіткого механізму зміщення глави держави у разі порушення ним прав і свобод громадян, додаткові гарантії незалежності судової системи та водночас відповідальності суддів перед законом, а також децентралізація влади, передача владних повноважень на рівень територіальних громад міст, селищ та сіл, - зазначив Петро Гончарук.

За словами посадовця, для областей особливо важливе значення має саме докорінна зміна відносин між центром та регіонами. Відповідно до проекту Закону України «Про внесення змін до Конституції України» основні владні повноваження буде передано на місця – на рівень міських, селищних та сільських рад, тож люди самі вирішуватимуть, як розвивати соціальну інфраструктуру та використовувати бюджетні кошти.

Також реформою передбачено змінити розподіл повноважень між органами місцевого самоврядування різного рівня. Так, найбільш широкі повноваження перейдуть на базовий рівень – до громад. Це відповідає європейському принципу субсидіарності – розв’язувати місцеві проблеми мають органи влади, які є найближчими до людей. Нові повноваження будуть забезпечені додатковими коштами, на місця планується передати частину загальнонаціональних податкових надходжень. Також до органів місцевого самоврядування має перейти значна частина функцій державних структур, зокрема, реєстрація земельних ділянок, прав на нерухоме майно, надання дозволів на ведення підприємницької діяльності тощо.

- Замість місцевих державних адміністрацій на рівні областей буде створено державні представництва, які виконуватимуть дуже обмежені функції, зокрема, контроль за дотриманням Конституції і законів України, прав та свобод громадян, координацію діяльності державних інспекцій та територіальних органів державної влади, організацію роботи за умов військового або надзвичайного стану. Голови державних представництв зможуть призупиняти дію протизаконних рішень місцевих рад із одночасним зверненням до суду, - повідомив Петро Гончарук.

Окремо увагу посадовець звернув на те, що при розподілі податків, зокрема, екологічних, буде враховуватися екологічна ситуація в кожному регіоні, тоді як наразі всі території отримують рівні частини коштів. Це є вкрай важливим для Запорізького регіону, який має потужне  промислове навантаження.

За підсумками засідання «круглого столу» прийнято резолюцію, в якій зазначено, що зміни до Основного Закону спрямовані на подальшу демократизацію державного устрою України, створення ефективної працюючої системи стримань та противаг між різними гілками влади. Також наголошено на необхідності подальшого детального обговорення процедури передачі виконавчої влади від місцевих державних адміністрацій до виконавчих органів місцевих рад, які будуть очолювати голови відповідних рад. Крім того,  визначено низку питань, які потребують більш детального доопрацювання.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни