Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці вшанували пам’ять жертв війни в Україні

22 червня 2014 - 12:18

Недільний ранок 22 червня 1941 року трагічною сторінкою увійшов у життя мільйонів українців і залишився навіки в історії, як День скорботи та вшанування жертв війни в Україні.

Традиційно в цей день згадують тих, чиє життя забрала війна, низько вклоняються та віддають глибоку шану ветеранам, які на своїх плечах винесли тягар війни та підняли країну з руїн у повоєнні роки. 

До Дня скорботи та вшанування пам’яті жертв війни в Україні в обласному краєзнавчому музеї відбувся урок пам’яті, на якому зібралися представники органів обласної та міської влади, ветерани та діти війни, представники громадських організацій, молодь.

Учасники заходу переглянули документальний фільм про початок війни та про тих, хто ціною власного життя  йшов до Великої Перемоги. Також з концертною програмою перед присутніми виступили молоді виконавці місцевих творчих колективів.

Пам’ять загиблих було вшановано хвилиною мовчання.

По завершенню урока пам’яті від імені всіх учасників запорізька молодь вирушила покласти квіти до меморіалу «Скорботна мати», а також до пам’ятника загиблим воїнам на Капустяному кладовищі. 

 


Довідково:

На світанку 22 червня 1941 року гітлерівська Німеччина напала на Радянський Союз. Угруповання військ агресора нараховувало 5,5 млн. чоловік, 190 дивізій, 9 тис. літаків і танків, 47 тис. знарядь і мінометів.

Війна на Україні забрала десятки мільйонів людських життів. Із 27 мільйонів радянських людей, загиблих у роки війни, 7 млн. були українцями. 4,5 млн. з них загинули на полі бою.

Лише за приблизними даними за період Великої вітчизняної Війни Радянський Союз втратив понад 12 млн. солдат, з них 6 млн. загинули в боях, більше мільйона померло від ран та нещасних випадків, більше 5 млн. не повернулося з концтаборів або пропали безвісти.

Численні людські втрати були й серед мирного населення. Близько 11 мільйонів громадян СРСР загинули від невиправданої та жорстокої ​​ окупації, три  мільйони людей не повернулися з примусових робіт на ворожій, фашистській землі.

 


Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни