Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Довідка про підсумки діяльності галузі культури та курортно-туристичної сфери за 5 місяців 2014 року

29 травня 2014 - 11:12

Діяльність у сфері культури, мистецтв, охорони культурної спадщини, туризму, національностей та релігій спрямована на виконання Указів Президента України, постанов Кабінету Міністрів України, Програми соціально-економічного та культурного розвитку Запорізької області на 2014 рік, Стратегії регіонального розвитку Запорізької області на період до 2015 року та пріоритетних напрямів діяльності облдержадміністрації на 2014 рік.

З метою реалізації організаційної складової Департамент, як головний орган виконавчої влади регіональної культурної політики здійснював свою роботу у відповідності до затвердженого регламенту.

Так у звітному періоді забезпечено інформаційний документообіг більше як 800 документів, 70% з яких мали конкретні завдання і терміни їх виконання та були поставлені на контроль. Тобто, в середньому, щомісяця працівниками Департаменту опрацьовано понад 160 документів. З метою забезпечення реалізації основних функцій у січні-травні поточного року Департаментом видано 160 наказів з основної діяльності, з яких 2 - нормативно-правового характеру та пройшли державну реєстрацію в Головному управлінні юстиції у Запорізькій області. Підготовлено 4 розпорядження голови обласної державної адміністрації та 5 рішень обласної ради.

Також протягом звітного періоду Департаментом опрацьовано 34 звернення громадян, розглянуто 7 запитів про надання публічної інформації. Аналіз тематики звернень громадян свідчить про те, що актуальними залишаються питання роботи позашкільних навчальних закладів, а також стану матеріально-технічної бази закладів культури (особливо в сільській місцевості).

Завдяки системному підходу до організації контролю термінів виконання документів Департаментом не отримано жодного попередження про порушення термінів виконання документів.

Протягом звітного періоду організовано та проведено 10 семінарів з актуальних питань галузі для керівників та спеціалістів закладів культури.

Важливу роботу щодо створення умов для збереження культури й духовності суспільства здійснює 1071 установа культури:  3 обласні театри, обласна філармонія, 2 вищих навчальних заклади культури І-ІІ рівнів акредитації, 66 шкіл естетичного виховання, 3 заповідники (2 з них - національні), 23 музеї, 502 бібліотеки, 413 установ культури клубного типу. Працюють більше п’яти тисяч працівників, з них 76 відсотків мають фахову освіту. Важливим фактором для її ефективної діяльності і розвитку є фінансове забезпечення.  У повному обсязі виплачується заробітна плата та енергоносії.

Діяльність обласних театрально-видовищних закладів спрямована на покращення культурного обслуговування населення, створення нових мистецьких проектів.

Протягом січня-квітня 2014 року обласними театрами показано 424 вистави, які відвідали 59,2 тис. глядачів, доход від основної діяльності склав 1590,1 тис. грн., здійснено постановку 6 прем’єрних вистав.

Обласною філармонією проведено 122 концерти, обслуговано 8,7 тис. глядачів, доход від основної діяльності склав 344 тис. грн.

Не дивлячись на відсутність бюджетного фінансування на здійснення гастрольної та виїзної діяльності колективами обласних театрів протягом січня-травня 2014 року здійснено показ 20 виїзних вистав, які відвідало понад 7,0 тис. глядачів Запорізького, Оріхівського, Новомиколаївського, Михайлівського, Пологівського, Василівського, Вільнянського районів, мм. Мелітополь та Токмак. А Запорізьким академічним обласним театром ім. В.Г. Магара у квітні п.р. здійснено обмінні гастролі з Дніпропетровським академічним театром російської драми ім. М. Горького.

Враховуючи важливість соціального партнерства між органами державної влади та недержавними організаціями, Департамент плідно співпрацює з 9 обласними осередками національних творчих спілок України.

         Серед спільних культурно-мистецьких заходів, що відбулись протягом січня-травня 2014 року слід відзначити:

        літературно-мистецьке свято «Невгасима муза Кобзаря», присвячене 200-річчю від дня народження Т.Г. Шевченка;

        ІІ регіональний тур ІV Всеукраїнського фестивалю-конкурсу народної хореографії ім. Павла Вірського;

        обласна виставка молодих художників «Крокуємо до майстерності»;

        ХХІІ фестиваль-конкурс на вищу театральну нагороду Придніпров’я  «Січеславна - 2014»;

        обласний фестиваль «Поетичний травень».

Сьогодні Департаментом активізовано співпрацю з громадськими організаціями не тільки сфери культури. Результатом такої співпраці стало проведення благодійного марафону «Ми - українські», туристичного Форуму, виїзних концертів на місця дислокації української армії, культурно-просвітницької акції до Дня слов’янської писемності та культури. З метою вшанування пам’яті героїв «Небесної сотні» Департаментом розроблено та затверджено Положення про обласний конкурс на кращий проект художнього оформлення меморіальної виставки, присвяченої пам’яті героям «Небесної сотні».

Мистецькою освітою охоплено 12431 учень, що на 29 осіб більше ніж у передній навчальний рік.

За звітний період Департаментом культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації спільно з обласним методичним центром культури і мистецтва проведено 10 обласних конкурсів, в яких брали участь 1874 учня, що на 7 відсотків більше у порівнянні з минулим роком. За результатами проведення обласних конкурсів варто зазначити, що залишився попит вивчення вокального співу, гри на струнно-смичкових, духових інструментах, образотворчому мистецтву.

Запорізька молодь активно прийняла участь у відбірковому турі Всеукраїнського фестивалю сучасної пісні та популярної музики «Червона рута». Студенти вищих мистецьких навчальних закладів достойно презентують мистецтво Запорізького краю на престижних музичних форумах всеукраїнського рівня: виконавців на духових інструментах (м. Черкаси), конкурс  ім. К.Мюльберга (м. Одеса), виконавців на мідних духових інструментах (м. Полтава),  піаністів (м. Харків), юніорський конкурс вокальної, диригентської та інструментально-виконавської майстерності (м. Ніжин) та міжнародного значення: піаністів (м. Суми), духовних піснеспівів „Від Різдва до Різдва” (м. Дніпропетровськ), вокального естрадного мистецтва „Медовий край”.

Особлива відповідальність за збереження і розвиток культури покладається на заклади мистецтва та культурно-освітні установи, які є носіями національної ідентичності, особливо на селі. Цю важливу роботу забезпечують 413 закладів культури клубного типу, з яких 364 функціонує в сільській місцевості. В клубних закладах функціонує більше 3,0 тис. клубних формувань (1503 дитячих), з них 202  колективи мають звання «народний» та «зразковий».

Протягом 5-ти місяців 2014 року було підготовлено і проведено 17 культурно-мистецьких заходів. Визначною подією в області стало відзначення 200-річного ювілею від дня народження видатного українського поета Т.Г. Шевченка. Найбільш  яскравими заходами, присвяченими цій знаменній даті були:

         обласна культурно-мистецька акція “В сім'ї вольній, новій”, заключним акордом якої стало проведення презентації кращих матеріалів проведених заходів з міст та районів області та конкурс хорових і вокальних колективів;

         виставка робіт переможців відбіркового обласного етапу Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Об'єднаємося ж, брати мої!», кращі роботи надіслані до м. Києва.

Важливою складовою культурного інформаційного та освітнього простору є діяльність бібліотечних систем області.

На сьогодні в області діють 502 публічні бібліотеки з фондом документів 8 млн. 409 тис. примірників і комп’ютерним парком у кількості 634 одиниці (у 2012 - 522), з них 525 – мають доступ до Інтернету (у 2012 - 402). Послугами цих закладів користується більше 500,0 тис. жителів, що складає 28% населення області.

Популяризація бібліотечних послуг, соціокультурних заходів на бібліотечних майданчиках через сторінки у соціальних мережах, сайти і блоги сприяють збільшенню кількості відвідувань публічних бібліотек. Значно зміцніли і медіа-контакти бібліотек.

Опираючись на базу традиційних та новітніх ресурсів вони докладають максимум зусиль для виконання своїх функцій. Однак, основними проблемами, залишається недостатнє матеріально-технічне забезпечення бібліотечної галузі і вкрай  незадовільний стан поповнення фондів бібліотек новими періодичними виданнями, творами вітчизняної та світової літератури

Потягом звітного періоду в області працювало 9 демонстраторів фільмів, з них: 7 кінотеатрів, 2 кінозали.

З метою додержання вимог, направлених на захист суспільної моралі, Департаментом здійснюються перевірки діяльності кінотеатрів в частині наявності державного прокатного посвідчення на кожен фільм, що демонструється, та дотримання визначених ним умов демонстрування. За результатами перевірок станом 01.06.2014 складено 21 довідка та поінформовано Міністерство культури України. Також Департамент вносить суб’єкти кінематографії до Державного реєстру розповсюджувачів фільмів, що сприяє здійсненню контролю за їх діяльністю.

Відродження, охорона та популяризація історико-культурних святинь Запорізького краю є одним із пріоритетних напрямів роботи Департаменту

Питання розвитку музейної справи, охорони пам'яток культурної спадщини розглядалися на засіданні підсумкової колегії Департаменту в лютому 2014 року; проведено 2 семінари з актуальних питань пам’яткоохоронної та музейної роботи, 1 засідання Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини.

У Запорізькій області діють 25 музейних закладів, 20 з них краєзнавчого профілю. Для забезпечення всебічного і об’єктивного відображення історичного минулого України та Запорізького краю створено робочу групу щодо розробки наукової концепції з побудови музейних експозицій (наказ від 27.05.2014 № 163-осн.). Вже відбулося її перше засідання з обговорення концептуальних засад.

З урахуванням напруженої ситуації, яка склалася в країні, та з метою вжиття додаткових заходів щодо збереження державної частини Музейного фонду України у 2014 році в музеях переглянуто інструкції з пожежної безпеки, охорони праці та порядок дій працівників у надзвичайних ситуаціях. Проведено додатковий інструктаж з питань пожежної безпеки, виникнення надзвичайних ситуацій.

 Разом з тим, одним із основних видів діяльності музейних закладів області є створення нових експозицій, виставкова діяльність.

В обласних краєзнавчому та художньому музеях протягом 5 місяців поточного року проведено низку заходів: виставка «Афганістан болить в моїй душі» (до 25-річчя виведення радянських військ з Афганістану); в рамках відзначення 75-річчя Запорізької області відбулася презентація фотовиставки та комплекту листівок «Моє Запоріжжя 1920–1930-х років»; з нагоди 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка експонувалася виставка живопису та графіки “Шевченкіана”; до 75-річчя утворення Запорізької області - персональна виставка народного художника України Євгена Чуйкова; виставка з колекції музею до 70-річчя визволення України від фашистських загарбників, та персональні - Юрія Калашникова і «Пресвята» Анатолія Тертичного (до 60-річчя від дня народження).

Значна увага в музеях приділяється видавничій діяльності. У березні
2014 року в краєзнавчому музеї презентовано 13 номер щорічного науково-теоретичного видання «Музейний вісник».

В рамках обласного семінару з актуальних питань розвитку музейної справи відбулася презентація видання «Запорізький рахунок Великій війні. 1939-1945», а також зустріч з дніпропетровським меценатом, учасником Євромайдану Дмитром Пірлом, який подарував музею матеріали часів Другої світової війни (німецький план відродження Дніпрогесу 1941 р., німецькі фронтові листи, німецькі газети). А ще фонди музею поповнилися макетом корабля «Бердянськ» (1960 рік), переданим редакцією газети «Запорізька правда».

У 2014 році мережа збільшилась на 1 музей – взято на облік Музей пенітенціарних установ у Запорізькій області, що працює на громадських засадах.

Одним із основних напрямів діяльності у сфері охорони культурної спадщини є інвентаризація і паспортизація пам’яток. У 2014 році за результатами засідання Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини схвалено 164 комплекти облікової документації на пам’ятки історії та монументального мистецтва та 14 комплектів на щойно виявлені об’єкти історії, археології та монументального мистецтва Запорізької області, які направлені до Міністерства культури України для подальшого занесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Крім того, Департаментом зареєстровано 1 дозвіл і 6 кваліфікаційних документів на проведення археологічних розвідок, розкопок, виданих Міністерством культури України, та здійснюється контроль за проведенням зазначених робіт.

Проводиться постійний моніторинг стану пам’яток археології, за результатами якого у 2014 році здійснено 15 спільних перевірок з правоохоронними органами, прокуратурою і СБУ дотримання вимог законодавства України у сфері охорони культурної спадщини, перевірено стан 45 об’єктів археологічної спадщини та складено 34 акти обстеження сучасного стану пам’яток археології. За фактом розграбування археологічних пам’яток у Запорізькому, Мелітопольському, Василівському районах порушені кримінальні провадження.

Ведеться робота щодо подальшого розвитку Василівського історико-архітектурного музею-заповідника “Садиба Попова”. Відсутність фінансування Програми з охорони, збереження та розвитку об’єктів культурної спадщини, що знаходяться у КЗ “Василівський історико-архітектурний музей-заповідник “Садиба Попова” ЗОР на 2012-2016 роки не дає можливості здійснити невідкладні заходи щодо збереження архітектурних споруд, утримувати і використовувати об’єкти музею-заповідника у повному обсязі. На теперішній час внаслідок систематичного протікання покрівлі Північного флігелю, у якому розташований музей, виникла загроза пошкодження експонатів. З метою обстеження технічного стану покрівлі Департаментом утворена комісія, яка 16.05.2014 провела обстеження покрівлі та стелі будівлі музею та складено відповідний акт. За результатами обстеження встановлено, що технічний стан покрівлі музею потребує негайного проведення протиаварійних робіт, на проведення яких необхідно 61,6 тис. грн. Підготовлено клопотання до обласної ради про виділення коштів на зазначені роботи.

Діяльність Департаменту культури, туризму, національностей та релігій з метою подальшого розвитку сфери туризму та курортів спрямовувалась на створення нових туристичних потоків на Азовське узбережжя та ареал річки Дніпро. У зв’язку з цим першочерговими цілями є підвищення якості регіонального туристично-рекреаційного продукту, стабілізація діяльності учасників туристичного ринку, поява нових видів туристичних послуг.

Департаментом у цьому напрямі здійснена певна робота.

Направлено листи із запрошенням на безпечний відпочинок до Запорізької області Міністру спорту та туризму Республіки Білорусь, Міністру інфраструктури України, головам усіх облдержадміністрацій України.

В рамках консолідації зусиль учасників туристичного ринку, створення майданчика для постійної взаємодії представників туристичного бізнесу, влади та громадськості 25.04.2014 проведено туристичний Форум області. У заході взяли участь керівники та представники органів місцевої виконавчої влади та місцевого самоврядування, представники туристичного бізнесу регіону, громадські організації, представники національно-культурних товариств, майстри декоративно-прикладного мистецтва тощо. Результатом проведення Форуму стало створення переліку проектів, направлених на розвиток туристичної сфери, а також протокольного доручення, в якому відображені першочергові цілі і завдання для обласної влади.

У продовження туристичного Форуму області організовано низку нарад та круглих столів.

- 12.05.2014, 13.05.2014 – щодо створення туристичного бренду Запорізької області, на яких учасники тематичних панельних дискусій в рамках туристичного Форуму області обговорили шляхи створення туристичного бренду регіону, а також відеоролику, який би демонстрував потужний туристично-рекреаційного потенціалу краю. Наразі розроблено Положення про обласний творчий конкурс на створення туристичної символіки Запорізької області та проект відповідного наказу Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації, які подані на реєстрацію до Головного управління юстиції у Запорізькій області.

- 14.05.2014, 19.05.2014 за участю суб'єктів туристичної діяльності та силових структур Запорізької області щодо забезпечення належного рівня безпеки під час літньої оздоровчої кампанії; організації перевезень організованих груп дітей згідно з вимогами діючого законодавства: узгодження документів представниками обласної Державтоінспекції, обов’язкових технічних оглядів автотранспорту та кількості супроводжуючих осіб, а також можливість спрощення пакету документів, що надаються в обласне Управління ДАІ; порядок в’їзду та виїзду з АР Крим туристів, які є громадянами України.

- 15.05.2014 - виїзне розширене засідання колегії облдержадміністрації з питань відкриття туристично-курортного сезону за участю структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних управлінь центральних органів виконавчої влади, задіяних в організації та проведенні літніх оздоровчих кампаній. За результатами колегії розпочато аналіз нормативно-правової бази функціонування об'єктів тимчасового розміщення з метою її подальшого удосконалення та прийнято 2 розпорядження голови облдержадміністрації у напрямку спрощення процедури відкриття оздоровчих закладів, організації літньої оздоровчої кампанії 2014 року.

Спільно із Запорізькою обласною туристичною асоціацією, суб'єктами туристичної діяльності підготовлені та передані на розгляд профільного комітету Верховної Ради України антикризові пропозиції для подальшого розвитку туристичної галузі регіону.

З метою вирішення актуальних питань розвитку туристично-курортної сфери створена та діє ініціативна робоча група, до складу якої включено представників туристичного бізнесу та туристичної громадськості.

В області релігійна та міжконфесійна ситуація на сьогодні є стабільною, міжетнічні процеси характеризуються взаємною терпимістю.

Для забезпечення фінансування заходів Програми підтримки розвитку культур національних меншин у Запорізькій області на 2013-2017 роки (рішення облради від 24.12.2012 № 7) розроблено Положення про конкурс з визначення одержувачів бюджетних коштів на реалізацію Програми та організовано його проведення.

Проводиться постійна робота щодо взаємодії з головами національно-культурних товариств стосовно проведення заходів, присвячених ювілейним та пам’ятним датам. У травні п. р. в обласній філармонії відбувся телевізійний марафон «Ми – українські», головною метою якого була демонстрація єдності країни в складних суспільно-політичних умовах, підтримка ідеї «Ми – громадяни України, ми – українські», а також збір коштів для дітей військовослужбовців, вимушених покинути АР Крим.

З метою підвищення якості взаємодії з громадськими організаціями 28.05.2014 відбулась нарада з керівниками національно-культурних товариств області за темою «Зміна формату взаємодії органів державної влади та національно-культурних громад регіону».

За сприяння Департаменту, спільно з Запорізькою єпархією Української Православної Церкви проведено: ІІ Міжнародний музично-поетичний фестиваль «Зірка Різдва» (11 січня); Перший пісенний фестиваль-конкурс колядок «Радість Різдва» (16 січня); благодійний концерт в рамках благодійного проекту Запорізької єпархії “Любов милосердствує” (30 березня); пасхальний фестиваль «Христос-воскресе» (22 квітня); у храмі на честь Покрови Пресвятої Богородиці історико-культурного комплексу «Запорозька Січ» м. Запоріжжя (острів Хортиця) відкрито експозицію старовинних хрестів і панагій (22 травня).

Також при підтримці Департаменту за участю представників релігійних об’єднань та національно-культурних товариств відбувся круглий стіл: «Україна – наш спільний дім» (4 березня); проведено розширене засідання ради релігійних організацій при голові Запорізької облдержадміністрації, на якому прийнятий «Меморандум про спільну участь в духовному відродженні Запорізького краю та збереженні соціально-політичного спокою» (6 травня); проведена нарада щодо зміни формату взаємодії органів державної влади з національно-культурними громадами регіону (28 травня).

Крім того розглянуто 27 звернень від релігійних організацій щодо погодження діяльності 50 іноземних релігійних діячів, надано 10 погоджень релігійним організаціям на проведення масових заходів в м. Запоріжжя та області.

Департаментом систематично проводиться моніторинг та аналіз стану матеріально-технічної бази закладів культури області, здійснено контрольні виїзди на території.

Якщо у  2013 році в обласних установах виконано ремонтних робіт за кошти обласного бюджету на суму 855,3 тис. грн., що склало 56% від запланованої річної суми. То в цьому році не заплановано продовження ремонтних робіт і не погашена кредиторська заборгованість за виконані роботи у минулому році.

Тому сьогодні необхідно особливу увагу приділити обласним об'єктам культури, на яких було розпочато роботи з реконструкції та капітального ремонту в минулі роки. Зокрема, потребують продовження і завершення роботи у обласних художньому та краєзнавчому музеях, філармонії, академічних театрах юного глядача та ім. Магара, науковій бібліотеці  ім. Горького.

Вкрай необхідно виділити кошти з обласного бюджету та виконати ремонтні роботи у Василівському історико-архітектурному музею-заповіднику «Садиба Попова», діючий технічний стан якого загрожує відвідувачам, працівникам музею та музейним експонатам.

Нагальним постає питання щодо відновлення кредиторської заборгованості обласному театру ляльок на введення в експлуатацію обладнання системи постановочного освітлення сцени і системи звукофікації, яке було придбано у 2012 році. Але роботи щодо монтажу зазначеного обладнання не профінансовані. На цей час це обладнання зберігається на складі театру.

Бюджет галузі 2014 року складає 91 млн. 633 тис. 500 грн., що на 3,7% більш ніж у попередньому році (88390,0 тис. грн.), але на нас очікує зміни помісячного зменшення асигнувань загального фонду місцевих бюджетів на 2014 р. Після цих змін бюджет зменшиться на 6,2% і буде складати 85 млн. 925 тис. 700 грн., що на 2,8% менш ніж у 2013 році.

Касові видатки за 4 місяці поточного року складають 25 млн. грн. - 29,1%, що на 5% менше ніж за відповідний період 2013 року.

У 2014 рік на виконання регіональних програм виділено 883 тис. грн., а саме: Програму розвитку культури Запорізької області на 2013-2017 роки - 723 тис. грн. та Програму підтримки розвитку культур національних меншин у Запорізькій області на 2013-2017 роки - 160 тис. грн.

На виконання Програм: розвитку рекреаційно-курортного комплексу та туризму в Запорізькій області на 2011-2015 роки, охорони земель історико-культурного призначення Запорізької області на 2010-2014 роки, з охорони та розвитку об'єктів культурної спадщини, що знаходяться у комунальному закладі «Василівський історико-архітектурний музей-заповідник «Садиба Попова» Запорізької обласної ради на 2012-2016 роки - коштів з обласного бюджету не виділено.

Щодо кредиторської заборгованості. Станом на 01.01.2014 року по закладам підпорядкованих Департаменту кредиторська заборгованість склала 1 млн. 851 тис. 600грн. з них по регіональним програмам кредиторська склала 1 млн. 305 тис. 900 грн. На 01.05.2014 р по регіональним програмам погашена кредиторська заборгованість на 79 тис. 600 грн., що становить лише 6,1%!!!

У 2014 році ситуація не змінилась. Заборгованість органів Державного казначейства щодо не сплачення видатків по місцевих бюджетах зростає. Станом на 01.05.2014 р. кредиторська заборгованість складає 2 млн. 703 тис. 200 грн. в тому числі по регіональним програмам 1 млн. 226 тис 300 грн.

Діяльність установ галузі носить багатовекторний характер. І пріоритетами діяльності Департаменту на 2014 рік визначено:

1. Розвиток культури та мистецтва.

2. Охорона культурної спадщини як складової національно-культурного надбання.

3. Створення привабливих умов для розвитку туризму та курортно-рекреаційної сфери.

4. Підтримка розвитку культур національних меншин, забезпечення ефективної взаємодії з громадськими організаціями, створення необхідних умов для збереження мовної і етно-культурної самобутності націй і народностей регіону:

5. Забезпечення ефективної взаємодії з релігійними організаціями.

Читайте також