Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Про презентацію видання «Запорізький рахунок Великій війні. 1939 – 1945»

27 травня 2014 - 15:08

В обласному краєзнавчому музеї відбувся обласний семінар для директорів музеїв і заповідників з актуальних питань розвитку музейної справи, в рамках якого презентовано видання «Запорізький рахунок Великій війні. 1939 – 1945» та проведено зустріч з дніпропетровським меценатом, учасником Євромайдану Дмитром Пірклом.

Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації (стажування) Владислав Мороко, відкриваючи захід, від імені голови облдержадміністрації Баранова В.О. привітав присутніх з професійним святом - Міжнародним днем музеїв, а також зазначив: «Музеї і заповідники Запорізького краю відіграють провідну роль щодо збереження, дослідження та популяризації історико-культурного надбання регіону, але наразі перед музеями стоїть завдання щодо кардинального перегляду експозицій відповідно до реалій сьогодення».

На семінарі розглядалися актуальні питання з музейної діяльності: про створення нового інтернет-проекту «Музеї Запоріжжя»; про нові вимоги щодо забезпечення обліку та збереження музейних фондів, комплектування колекцій новими матеріалами тощо. Працівники музеїв і заповідників мали можливість обмінятися досвідом роботи з різних питань музейної справи.

В рамках заходу головний редактор обласної газети «Запорізька правда» Алла Кобинець урочисто передала до фондів обласного краєзнавчого музею макет корабля «Бердянськ», що прикрашав редакцію газети майже півстоліття.

Від імені авторського колективу науковий редактор Федір Турченко — завідувач кафедри історичного факультету ЗНУ, доктор історичних наук, професор презентував присутнім колективну монографію «Запорізький рахунок Великій війні. 1939 – 1945». Автори відмовилися від героїзованої версії подій, що домінує в усіх публікаціях останніх десятиліть. Науковці у своїх статтях висвітлюють не лише військові дії, а й трагічні долі простих людей у складних обставинах воєнного лихоліття. Автори здійснили ґрунтовний аналіз «нового порядку», відобразили ставлення до нього різних категорій населення.

Крім того, в ході зустрічі відомий дніпропетровський меценат, пошуковець, медальєр Дмитро Піркл передав до фондів обласного краєзнавчого музею для організації майбутньої виставки комплекс предметів та документів, пов’язаних з подіями на київському Євромайдані в 2013 – 2014 рр., а також пам’ятну медаль Євромайдану, відкарбовану на Монетному дворі Чеської республіки. Також колекціонер подарував матеріали з власної колекції часів Другої світової війни, що стосуються Запорізького краю: німецький план відродження Дніпрогесу 1941 р., німецькі фронтові листи, німецькі газети тощо.

Учасники семінару ознайомились з новими експозиціями і виставками обласного краєзнавчого музею.

Читайте також