Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Підвищення рівня зайнятості, заробітної плати та зниження заборгованості із неї - пріоритети в роботі органів соцзахисту населення

23 травня 2014 - 09:41

Підвищення рівня зайнятості, заробітної плати та зниження заборгованості із неї - пріоритети в роботі органів соцзахисту населення

За даними  Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, рівень зайнятості населення в області складає 61,3 %, а рівень безробіття - 6,6 %.

За словами директора Департаменту Ігоря Мещана, для підвищення рівня зайнятості та заробітної плати на підприємствах області населення використовується такий інструмент як соціальний діалог та тристоронні регіональні угоди між органами виконавчої влади, профспілками й організаціями роботодавців.

Станом на 01.04.2014 на підприємствах області укладено та діє 6586 колективних договорів, таким чином, рівень охоплення колдоговірними відносинами працівників складає 85,7% - це один з найкращих показників в Україні. 

Зусилля органів влади також спрямовані на подолання такого явища як приховане безробіття та “тіньова” зайнятість. Так, із 822 тисяч запоріжців, які мають трудові доходи, 276 тисяч не сплачують податки та єдиний соціальній внесок. Тобто, майже 35% працюючого населення залишається соціально незахищеним у разі безробіття, хвороби та нещасного випадку, а також  не заробляє страхового стажу для отримання пенсій у майбутньому.

У ході перевірок тільки в поточному році виявлено та залучено до оподаткування  2,5 тисячі неоформлених найманих працівників, з яких працевлаштовано на постійну роботу 2 тисячі осіб.

Середньомісячна заробітна плата в розрахунку на одного штатного працівника за січень-березень 2014 року склала 3177 грн. (по відношенню до відповідного періоду 2013 року зросла на 6,2 %).

При цьому нижчими за середньоукраїнський показник залишаються розміри заробітної плати в 11 галузях економіки регіону. Серед них - сільське господарство, будівництво, транспорт,  сфера торгівлі,  фінансова діяльність.

На переконання посадовця, низький рівень заробітної плати в цих галузях - ще одне свідчення  “тіньових” трудових відносин, які поширені переважно у сфері малого та середнього бізнесу.

Щодо ситуації з виплатою заборгованої заробітної плати Ігор Мещан повідомив, що тільки протягом квітня вдалося знизити  суму боргу на 6,4 млн. грн. або на 11,4%, і станом на 01.05.2014 загальний борг склав 49,8 млн. грн. Серед позитивних моментів - погашення заборгованості перед працівниками ДП “Радіоприлад” (8,4 млн.грн.) та казенного підприємства “НВК “Іскра” (5,2 млн.грн.) у поточному році. Проте залишаються невирішеними питання інших державних підприємств, серед яких - ПАТ “АЗМОЛ”, ДП “Кремнійполімер”, ДП “НДПІ “Запоріжцивільпроект”. Тож робота облдержадміністрації з центральними органами виконавчої влади щодо погашення боргів із заробітної плати на цих підприємствах  триває.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Нова платформа «Пульс»: збір відгуків про державу від бізнесу

Отримати бронювання за годину тепер можливо в Дії

До уваги суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності!

Як уберегти себе від гепатиту: поради запорізьких епідеміологів

«Проблема звільнення наших хлопців з полону повинна бути на слуху», – сестра військовополоненого Оксана

Як замовити ліки з безкоштовною доставкою до відділень Укрпошти

Свідоме споживання електроенергії – нова норма для запоріжців

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 573 удари по 10 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень