Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька творча інтелігенція підтримала ініціативу Президента України встановити День національного примирення українського народу

18 лютого 2014 - 15:35

Запорізька творча інтелігенція підтримала ініціативу Президента України встановити День національного примирення українського народу

За сприяння Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. О.М. Горького відбулося засідання круглого столу творчої інтелігенції „Запоріжжя і Шевченко”, присвячене 200-річчю з дня народження Т.Г. Шевченка. Працівники культури і мистецтва, навчальних закладів, представники громадських організацій, творчих спілок та митців обговорили  хід підготовки та проведену роботу щодо відзначення в області ювілею Великого Кобзаря.

У закладах культури і мистецтва області з березня минулого року триває обласна культурологічна мистецька акція «Великий син великого народу», обласними бібліотеками оголошено літературні акції «Діти і Шевченко» та «Запоріжжя читає Шевченка», у Запорізькому художньому музеї відкрилася виставка живопису та графіки з музейної колекції “Шевченкіана”.

Проведено відбірковий тур Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості „Об’єднаймося ж, брати мої!”. Із кращих творчих робіт у бібліотеці ім. О.М. Горького оформлено експозицію, а 10 робіт переможців конкурсу направлені до всеукраїнського оргкомітету в м. Київ.

В області споруджено 15 пам’ятників, пам’ятних знаків, меморіальних дощок, присвячених Т.Г. Шевченку. У м. Запоріжжя планується спорудити пам’ятник Т.Г. Шевченку на площі напроти академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. В.Г. Магара.

У діючому репертуарі театру ім. В.Г. Магара поновлено мелодраму І. Тогобочного за творами  Т.Г. Шевченка «Загублена любов» («Мати-наймичка»). 21-22 лютого відбудеться показ прем’єрної вистави «Вість благая Кобзаря» за творами Т.Г. Шевченка, а 9 березня  в театрі відбудеться літературно-мистецьке свято «Не вмирає душа наша, не вмирає воля…».

В обласній філармонії у березні відбудеться   ІІІ Всеукраїнський фестиваль бандуристів «Хортицький Кобзар», концертні програми «І оживе добра слава, слава України» козацького ансамблю пісні і танцю «Запорожці» за творами Т.Г. Шевченка, концерти «З Кобзарем у серці» за участю провідних артистів обласної філармонії.

Протягом 2014 року проходитиме концертний тур ансамблю «Запорожці» по містах та районах області.

У березні планується відкриття виставок образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва у виставкових залах обласних осередків національних творчих спілок України.

За підсумками засідання круглого столу його учасники вирішили звернутись до громади Запорізької області з пропозицією підтримати ініціативу Президента України Віктора Януковича щодо проголошення 9 березня - Дня народження Т.Г. Шевченка - Днем національного примирення українського народу.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 888-го дня війни

«Зміни в проєкті не повинні вплинути на термін виконання робіт», – Іван Федоров щодо відбудови будинку по пр. Соборному, 44

Як протидіяти торгівлі людьми: у Запоріжжі провели круглий стіл

Житлові субсидії: як заощадити під час опалювального сезону

Запрацював сервіс для подання заяв до міжнародного Реєстру збитків

Сервіс єПідприємець: як відкрити бізнес під ключ за однією заявою

Окупанти продовжили незаконний арешт кримськотатарським активістам

СБУ повідомила про підозру ще 7 колаборантам, які перейшли до окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Запорізький бізнес: економити електроенергію – це важливо

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.07.2024

Впродовж доби окупанти 440 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 887-го дня війни