Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На часі – підготовка комплексу весняно-польових робіт

17 січня 2014 - 15:06

Заступник голови обласної державної адміністрації Олег Ніколенко взяв участь у всеукраїнській селекторній нараді щодо підготовки комплексу весняно-польових робіт. Нарада пройшла під головуванням заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Валерія Давиденка.

На порядок денний було винесено низку питань, зокрема, підбиття підсумків роботи агропромислового комплексу минулого року, перспектив поточного року в кожній галузі, співпраці сільгоспвиробників з Аграрним фондом України, погодних умов та їх впливу на майбутній урожай тощо.

Як наголосив Валерій Давиденко, врожай зернових минулого року в заліковій вазі склав близько 63 млн. тонн зерна, тож підвищилась планка експортного потенціалу.

- За поточними оцінками, до 1 липня Україна зможе поставити на зовнішні ринки близько 33 млн. тонн зерна. На сьогодні вже поставлено за кордон понад 20 млн. тонн. Українське зерно залишається конкурентним та затребуваним на зовнішніх ринках, тож аби задовольнити високий попит за кордоном та швидше розвантажити внутрішній ринок, прискорилося зростання обсягів експорту зерна. У листопаді та грудні обсяги експорту зросли до понад 4,6 мільйона тонн у місяць, це рекордні темпи в історії незалежності, які раніше не пропускала вітчизняна логістика, - повідомив Валерій Давиденко.

Високопосадовець наголосив, що наразі для досягнення високого врожаю треба зробити акцент на забезпечення сільськогосподарських підприємств добривами.

- Для нас украй важливо, щоб ціни на продовольчі товари залишалися доступними та обґрунтованими, щоб вони не зростали. Для цього необхідно регулярно проводити продовольчі ярмарки, де громадяни можуть купувати сільськогосподарські товари від виробника за доступними цінами. До слова, минулого року в країні відбулося майже 77 тис. таких ярмарків. Також треба безперервно здійснювати моніторинг цін на ці товари, це вкрай важливо, - підкреслив Валерій Давиденко.

Також під час наради обговорювалося питання про особливості проходження весняно-польових робіт у зв’язку з погодними умовами, пов’язаними з високою температурою та дуже низьким рівнем вологості в ґрунті, відсутністю або недостатніми обсягами опадів.Саме південні регіони України, в тому числі Запорізька область, страждають від цього найбільше.

За прогнозами Гідрометцентру, у найближчі дні очікується зниження температури, до кінця місяця буде спостерігатися підвищення та зниження атмосферного тиску. Очікується, що до 25 січня будуть найхолодніші дні, а потім температура почне підніматися. На півдні України в ці дні прогнозується вночі до -8 градусів, удень – від -2 до 0 градусів. З 26 січня очікується невеликий сніг та підвищення температури, на півдні – до нуля.

За підсумками минулого року виробництво молока збільшилося на 1,1%, серед лідерів – Запорізька область. Також наш регіон має найкращий показник у співвідношенні виходу телят на 100 корів. Так, у нашому регіоні вихід телят становить 81 на 100 корів, при цьому середній показник по Україні складає лише 73 телят.

За підсумками всеукраїнської селекторної наради Олег Ніколенко провів нараду з керівниками райдержадміністрацій області та дав їм відповідні доручення.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Соціальна сфера Запоріжжя: економія електроенергії – вимога часу

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.07.2024

Впродовж доби окупанти 395 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 888-го дня війни

«Зміни в проєкті не повинні вплинути на термін виконання робіт», – Іван Федоров щодо відбудови будинку по пр. Соборному, 44

Як протидіяти торгівлі людьми: у Запоріжжі провели круглий стіл

Житлові субсидії: як заощадити під час опалювального сезону

Запрацював сервіс для подання заяв до міжнародного Реєстру збитків

Сервіс єПідприємець: як відкрити бізнес під ключ за однією заявою

Окупанти продовжили незаконний арешт кримськотатарським активістам

СБУ повідомила про підозру ще 7 колаборантам, які перейшли до окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Запорізький бізнес: економити електроенергію – це важливо