Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Петро Гончарук: «Запорука успішного розвитку Запорізького краю – безперебійна та ефективна робота промислових підприємств»

23 грудня 2013 - 15:44

Петро Гончарук: «Запорука успішного розвитку Запорізького краю – безперебійна та ефективна робота промислових підприємств»

Запорізька область –  промисловий регіон, тож обласна виконавча влада приділяє підвищену увагу підприємствам. Це дає конкретні результати, про які поінформував заступник голови ОДА Петро Гончарук під час апаратної наради, яку провів голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко.

Як повідомив Петро Гончарук, наразі відпрацьовано питання розвитку внутрішньообласної кооперації з ВАТ «Запоріжсталь» та ПАТ «ЗАЗ», триває робота щодо встановлення внутрішньообласних коопераційних зв'язків з іншими підприємствами області. Вже укладено прямий договір між АТ «Мотор Січ» та ПАТ «Дніпроспецсталь» на постачання металопродукції, комбінатом «Запоріжсталь» укладено договір з ТОВ «Полігон - Авто» (600 тис.тонн/рік), відпрацьовується питання щодо постачання продукції на ВП «Атоменергомаш».

- З 1 березня на ПАТ «Запорізький завод феросплавів» відновлено виробництво, прийнято на роботу 1200 осіб. З 1 січня 2014 року розпочинає роботу «Запорізький титано-магнієвий комбінат», інвестором у статутний фонд внесено 60 млн. доларів. Прострочені заборгованості відсутні, до 1 січня буде погашено заборгованість за електроенергію, - зазначив Петро Гончарук.

Посадовець звернув увагу на те, що на базі Запорізького електровозоремонтного заводу спільно з «SKODA TT» створено підприємство з будівництва сучасних електровозів, у січні відбудеться його реєстрація. Обсяг інвестицій - 500 млн. грн., буде створено 350 робочих місць.

Крім того, ЗДП «Кремнійполімер» було передано в управління Мінрегіонбуду України, наразі вже запроваджено процедуру санації.

На КП «НВК«Іскра» розстрочена до кінця 2013 року виплата грошових зобов'язань з податку на прибуток у сумі 9169,2 тис. грн. За підсумками дев’яти місяців 2013 року підприємство вийшло на беззбиткову діяльність, темп обсягів виробництва зріс на 24,2%.

- Значні успіхи в роботі та розвитку має металургійний комбінат «Запоріжсталь». Будівництво цеху соляно-кислотного травлення дозволить скоротить викиди парів сірчаної кислоти на 83% та повністю ліквідувати викиди забруднюючих речовин у р .Дніпро. Реконструкція агломашини №1 дозволила збільшити продуктивність і якість агломерату , а також зменшити викиди в навколишнє середовище на 10%. За дев’ять місяців інвестовано 400 млн. грн., - зазначив Петро Гончарук.

На АТ « Мотор Січ» упроваджується інноваційний проект «Вітчизняний перспективний легкий вертоліт злітною масою 5 - 6 тонн». Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідний для реалізації проекту, - 1,2 млрд. грн.

На ПАТ «Дніпроспецсталь» відкрито виробництво феромолібдену вартістю 3 млн. доларів, що дозволило забезпечити зниження собівартості виробленої продукції. Раніше ця продукція в Україні не вироблялась.

Що ж стосується автобудівної галузі, в Україні введено спеціальні заходи щодо імпорту в Україну легкових автомобілів, а також утилізаційний збір на автомобілі. Це дозволило забезпечити ПАТ «ЗАЗ» рівні конкурентні умови з транснаціональними автовиробниками.

 

- Цього року ми приділяли особливу увагу вирішенню проблем, пов’язаних з забезпеченням пасажироперевезень. У Запоріжжі впроваджено диспетчерську систему контролю за роботою автобусів. 111 приміських та 51 міський маршрут обслуговуються автобусами, пристосованими для перевезення інвалідів. Рух потягу «Інтерсіті+» Київ-Дніпропетровськ-Київ продовжено до м.Запоріжжя, тепер ми теж можемо ним користуватися. На прохання жителів Запоріжжя та Запорізького району було організовано підвезення населення на Кушугумський цвинтар рейсовим автобусом. Крім того, приведено у відповідність до вимог безпеки руху 35 залізничних переїздів з автобусним рухом, - зазначив Петро Гончарук.

Також посадовець поінформував присутніх про отримання областю гранту від ЄС / ПРООН на реалізацію енергозберігаючих заходів у сумі 220 тис. дол. США.

- Триває робота з розробки проектів зі створення індустріальних парків на території Запорізької області. Наразі розроблено 28 проектів індустріальних парків. П’ять територій області розробляють концепції індустріальних парків з метою включення їх до Реєстру індустріальних парків України, - повідомив Петро Гончарук.

Наразі одне з найбільш актуальних питань – це проходження опалювального сезону. Ситуація є стабільною, послуги з водо- та теплопостачання надаються безперебійно. В області опалюються всі житлові будинки, забезпечені централізованим теплопостачанням усі об'єкти соціальної сфери.

До початку опалювального сезону було своєчасно підготовлено 625 котелень, 6873 житлових будинків, 1156 об'єктів соціальної сфери.

На підприємствах теплоенергетики створено запас вугілля (10,3 тис. тонн) та рідкого палива (38 тонн).

На випадок виникнення несприятливих погодних умов підготовлено 286 одиниць спеціалізованої снігоприбиральної техніки, залучено 137 од. спецтехніки сторонніх організацій. Вже створено 311 аварійно-відновлювальних та ремонтних бригад загальною чисельністю 1828 осіб і 138 диспетчерських служб, з них 81  працюватиме цілодобово. Заготовлено 35,9 тис. тонн посипних матеріалів і протиожеледних сумішей.

Уперше за 8 років досягнуто оплату за послуги ЖКГ понад 100%, наразі вона складає 102,6%.

- Також одна з важливих подій – це створення та початок роботи центрів з надання адміністративних послуг у чотирьох містах обласного значення: в Бердянську, Енергодарі, Мелітополі та Токмаку. Центрами надається до 53 видів адміністративних послуг. До 1 січня такі центри буде відкрито в усіх 20-ти районах області.

Крім того, в області завершено реалізацію проекту «Покращення дозвільних послуг на території Запорізької області» (PRISM).

- Нам вдалося залучити два міжнародних гранти в рамках техдопомоги ЄС через Регіональний фонд підтримки підприємництва в Запорізькій області. Перший грант стосується створення бізнес-інкубатора, вже отримано перший грошовий транш від бенефіціара в розмірі близько 24 тис. євро. Також підписано угоду про реалізацію міжнародного гранту «Сертифікація кластерів агротуризму». Реалізація цих двох міжнародних грантів забезпечить залучення в область близько 1,7 млн. грн. небюджетних коштів технічної допомоги ЄС, - підкреслив Петро Гончарук.

Підбиваючи підсумки, голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко наголосив, що в області немає жодного проблемного або молодого підприємства в процесі розвитку, яке б не було охоплене увагою влади.

- Ми відслідковуємо всі процеси та миттєво реагуємо при виникненні проблем на підприємствах, ми не стоїмо на місці, а вирішуємо конкретні проблеми. Головне в цій роботі -  це створення умов для розвитку бізнесу. Безумовно, наразі більшість проблем нараховується саме в аграрному секторі. Але я домовився зі своїми заступниками Вікторм Ємельяненком, Олегом Ніколенком та Петром Гончаруком щодо вирішення питань з контролюючими органами, на які так часто скаржаться сільгоспвиробники, - зазначив керівник області.

Також Олександр Пеклушенко нагадав, що одним з головних питань залишається складна екологічна ситуація в регіоні. Найближчим часом на будівлі облдержадміністрації має бути встановлено екран, на якому кожен запоріжець зможе ознайомитися з екологічною ситуацією та станом викидів у атмосферу. Крім того, необхідно посилити екологічну складову в роботі Запорізького заводу феросплавів та Запорізького абразивного комбінату.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також