Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Реформи у сфері житлово-комунального господарства

На сесії Запорізької обласної ради затверджено Програму з пошуку і впорядкування місць поховань жертв війни та політичних репресій у Запорізькій області на 2014-2018 роки

31 жовтня 2013 - 15:20

На засіданні двадцять дев'ятої сесії обласної ради шостого скликання депутати затвердили Програму пошуку і впорядкування місць поховань жертв війни та політичних репресій у Запорізькій області на 2014-2018 роки, розроблену Департаментом житлово-комунального господарства та будівництва облдержадміністрації. Зазначена програма розроблена на виконання розпорядження голови облдержадміністрації від 16.11.2012 № 553 «Про відзначення 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників та 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні  1941-1945 років» та наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 29.04.2013 № 180 «Про введення в дію рішення колегії Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 23 квітня 2013 року № 12».

Метою програми є забезпечення пошуку та взяття на облік всіх невідомих поховань осіб, які загинули або безвісти зникли в роки Великої Вітчизняної війни, загинули чи померли в полоні, які загинули за ґратами або були розстріляні, забезпечення їх належного впорядкування та збереження, перепоховання останків загиблих осіб, знайдених під час пошукових робіт, а також упорядкування існуючих пам’ятних місць і військових поховань, поховань жертв війни та політичних репресій на території області.

Програмою передбачено виконання комплексу таких заходів, як забезпечення впорядкування існуючих облікованих військових поховань (в тому числі іноземних), поховань жертв війни та політичних репресій, проведення історико-архівних досліджень, експедиційної та дослідницької роботи з пошуку поховань жертв війни і політичних репресій, забезпечення виконання робіт,  пов'язаних з  ексгумацією,
дослідженням (ідентифікацією),  депонуванням та  перепохованням останків полеглих захисників Вітчизни на новоутворених почесних кладовищах, а також жертв політичних репресій та організація досліджень,  інвентаризації і впорядкування на території області місць поховань іноземців, які перебували у таборах для військовополонених та інтернованих осіб.

До виконання зазначених заходів будуть залучені органи місцевого самоврядування, місцеві органи виконавчої влади, пошукові організації та спеціалізовані підприємства, що мають відповідні дозволи.

Загальний обсяг фінансування Програми складає 2 млн. 525 тис. грн., в тому числі з обласного бюджету - 1 млн. 100 тис. грн.

Реалізація Програми надасть змогу зберігати та утримувати в належному стані існуючі пам’ятні місця і військові поховання, виявляти нові об’єкти, що повинні мати статус національної культурної спадщини періоду першої половини ХХ століття. Також виконання Програми дасть змогу протягом 2014-2018 років поліпшити соціально-політичну ситуацію у справі увічнення та вшанування пам’яті радянських воїнів, загиблих під час оборони та визволення від фашистських загарбників Запорізької області, підвищити рівень військово-патріотичного виховання молоді, її готовності до захисту Вітчизни, організувати належну щорічну підготовку до святкування Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 01.09.2024

Впродовж доби окупанти 164 рази били по 10 населених пунктах Запорізької області.

«Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: Запоріжжя вшанувало пам'ять полеглих воїнів патріотичним забігом

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 31.08.2024

Впродовж доби окупанти 221 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області.

Як заклади освіти дотримуються заходів безпеки: результати інспекції ДСНС та Національної поліції

Україна має майбутнє: Запорізький національний університет розпочав новий навчальний рік урочистою посвятою першокурсників

Очне навчання в садочках, школах, профтехах та коледжах: Запорізька область готова до нового навчального року

Запорізькі підприємці отримають майже 77 млн грн на розвиток бізнесу за програмою «Власна справа»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.08.2024

Навчання та гуртки в укритті: Запорізька санаторна школа-інтернат № 7 готується до повернення дітей у класи

Впродовж доби окупанти 261 раз били по 11 населених пунктах Запорізької області.