Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Молодь шанує подвиг ветеранів - визволителів України

22 жовтня 2013 - 13:50

Молодь шанує подвиг ветеранів - визволителів України

У Запорізькому обласному військовому комісаріаті відбулося засідання круглого столу: "Україна в роки Великої Вітчизняної війни. Внесок Українського народу у Перемогу", присвячене 70-річчю визволення України від фашистських загарбників.

У заході взяли участь представники ветеранських і громадських організацій, військовослужбовці місцевого гарнізону, призовники, які невдовзі поповнять військові формування. Почесними гостями зібрання стали ветерани  Великої Вітчизняної війни та військової служби.

Заступник військового комісара з виховної роботи  обласного військового комісаріату полковник Михайло Логвінов нагадав, що 28 жовтня український народ щорічно відзначає знаменну дату - День визволення України від фашистських окупантів. Жодну українську родину не оминула та війна. Тому день визволення України  – це водночас і свято великої перемоги,  і глибокої скорботи нашого народу.

Перед присутніми виступив голова обласної організації ветеранів України полковник у відставці Іван Солодовник, який відзначив, що 13 вересня Запорізька область прийняла від Донеччини символ Всеукраїнської естафети пам’яті "Слава визволителям України" в красивому селі Темирівка Гуляйпільського району. Ця акція спрямована не лише на збереження пам’яті про героїв-визволителів України, а й на виховання патріотизму в молодого покоління, яке не зазнало лихоліть війни.  А 29 жовтня запоріжці передадуть естафету пам’яті  Херсонській області.

Своїми спогадами про нелегкий шлях, який довелося пройти, звільняючи Батьківщину від фашистських нелюдів, поділилися ветерани війни полковники у відставці Володимир Волобуєв та Віктор Варвашеня.

Ветерани зазначили, що нинішнє покоління захисників Вітчизни повинно виховуватися на прикладах мужності, героїзму і стійкості учасників Великої Вітчизняної війни, продовжувати славні традиції фронтовиків, гідно виконувати обов'язки захисників нашої держави.

Під час "круглого столу" було продемонстровано документальні кадри, присвячені подіям Великої Вітчизняної війни на території України.

Довідково: Український народ дав фронту понад 7 мільйонів бійців і командирів. Кожен другий з них загинув на радянсько-німецькому фронті. Всього за мужність і відвагу українці отримали 2,5 млн. орденів і медалей, які були вручені воїнам радянської армії. Героями стали 2072 воїни – це 18,2% від усього числа, хто отримав вищу відзнаку СРСР. Для порівняння: росіян – 71%, білорусів – 3,3%, представників інших національностей – 7,4%. Із 115 двічі Героїв Радянського Союзу 35 були українцями або  вихідцями з України. Серед Героїв Радянського Союзу, які удостоїлися цієї нагороди тричі, – українець льотчик Іван Кожедуб.  За героїзм та мужність, виявлені в боях за визволення міст і сіл Запорізької області, присвоєно високе звання Героя Радянського Союзі  207  бійцям та офіцерам, 53 з них - посмертно.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 888-го дня війни

«Зміни в проєкті не повинні вплинути на термін виконання робіт», – Іван Федоров щодо відбудови будинку по пр. Соборному, 44

Як протидіяти торгівлі людьми: у Запоріжжі провели круглий стіл

Житлові субсидії: як заощадити під час опалювального сезону

Запрацював сервіс для подання заяв до міжнародного Реєстру збитків

Сервіс єПідприємець: як відкрити бізнес під ключ за однією заявою

Окупанти продовжили незаконний арешт кримськотатарським активістам

СБУ повідомила про підозру ще 7 колаборантам, які перейшли до окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Запорізький бізнес: економити електроенергію – це важливо

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.07.2024

Впродовж доби окупанти 440 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 887-го дня війни